Gökçeada halkının mücadelesi, zaferle sonuçlandı. Adanın geleceği kurtuldu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, bugün yaptığı açıklamada maden şirketinin talebi üzerine ÇED sürecinin iptal edildiğini duyurdu.
ÇED sürecinin başladığı haberini alan ada halkı, gelecek kaygısıyla kısa sürede örgütlenmiş, eylem planı oluşturarak ve mücadeleye başlamıştı. Gelecek için vatandaşıyla, başkanıyla, muhtarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla direnen Gökçeadalıların birlikteliği ses getirdi. Şimdi tek dilekleri, gözbebekleri adalarının bir daha maden arama çalışmaları ile gündeme gelmemesi…
Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından bugün yapılan resmi açıklamada, Gökçeada’da altın ve gümüş madeni arama çalışmaları için ÇED talebinde bulunan Merih Madencilik San ve Tic. A.Ş. tarafından talebin geri çekildiği bilgisi paylaşıldı.
4 Aralık 2017 tarihinde ÇED duyurusu yapıldığından beri direnişte olan Gökçeada halkı ve onlara destek olan ada sevdalılarının mücadelesi, dün zaferle sonuçlandı. Bir süredir gazetemizin manşetinden düşürmediğimiz Gökçeada’nın madencilere teslim edilme çabasını, adanın birlik ve beraberliği bozdu. 12 Aralık Salı Günü Çanakkale Merkez’de Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin ve Çevreci Avukat Uğur Yetimoğlu önderliğinde geniş kapsamlı bir toplantı düzenleyen Gökçeadalılar, bir olup eylem planı hazırlayıp mücadeleye hazır olduklarını belirtmişlerdi.
Siyasi partileriyle, Sivil Toplum Kuruluşlarıyla, halkıyla muhtarıyla ve belediye başkanıyla birlik olup sürece tepki gösterdiler. Sürece öncülük eden Gökçeada Gönüllüleri Derneği de örgütlenerek en büyük tepkiyi gösterdi. Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından, toplantının üzerinden 2 gün geçmeden e-ÇED sistemi üzerinden iptal talebinde bulunulduğu açıklandı.
‘Sakin Şehir’ ve tek organik tarım adası unvanlarına sahip Türkiye’nin en büyük adası Gökçeada da kurtuldu. Gökçeadalılar şimdilik huzur buldu. Tek dilekleri ise başka bir zamanda, başka bir firma adı altında ÇED sürecinin yeniden gündeme gelmemesi…
Konu ile ilgili gazetemize açıklama yapan Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, “Gökçeada’daki mevcut Sivil Toplum Örgütleri, Muhtarlar, organik tarımla uğraşan çevreye duyarlı herkesin ortak bir çalışmasıyla ciddi manada bir farkındalık yaratıldı. Gökçeada’nın değerleri olan organik tarım, su sporları ve turizm noktasında ilerleyebilmek adına ciddi bir karar birlikteliğine varılmıştır. Bu kararlı duruşun ardından şirket, talebi geri çekmek durumunda kaldı. Gökçeada için son derece sevindiricidir. İnşallah bundan sonra Gökçeada’da bu tür olaylarla karşılaşmayız. Bir daha ÇED süreci ile gündeme gelmeyiz.” dedi.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan resmi açıklamada ise şu ifadelere yer verildi;
“Çanakkale İli, Gökçeada İlçesi, Yuvacık Köyü Mevkii’nde (H15c4-H15c1 paftalarında) ve Merih Madencilik San ve Tic. A.Ş. tarafından gerçekleştirilmesi planlanan “AR:201201447 Altın Ve Gümüş Maden Arama ” Projesi ile ilgili olarak, 25.11.2014 tarih ve 29186 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliği (a) Ek-2 listesinde yer alan projeler, Seçme-Eleme Kriterleri Uygulanacak Projeler (Ek-2) Listesi Madde 55- Maden, petrol ve jeotermal kaynak arama projeleri, (sismik, elektrik, manyetik, elektromanyetik, jeofizik vb. yöntemle yapılan aramalar hariç) kapsamında hazırlanan proje tanıtım dosyası 07.11.2017 tarihinde Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne e-ÇED sistemi üzerinden başvuru yapılmıştır.
Merih Madencilik San ve Tic. A.Ş.’nce 14.12.2017 tarihinde e-ÇED sistemi üzerinden proje iptal talebinde bulunulmuş olup, Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce aynı tarihte iptal talebi uygun bulunmuş ve ÇED süreci iptal edilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 14/12/2017″
Eylem Gözeldere