Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

83’üncü yıl gururu

Kentin siyasi önderleri, Gazi

Kentin siyasi önderleri, Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından 5 Aralık 1934 tarihinde Türk kadınına verilen seçme ve seçilme hakkının verilmesini yazılı bir basın açıklaması ile kutladı.

CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek: “5 Aralık 1934 günü dünyada kadınların yasal olarak milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olduğu ülke sayısı 28, bu hakkın kullanıldığı ülke sayısı ise sadece 17’yken; Kurtuluş Savaşı sonrasında modern bir Cumhuriyetin kuruluşunda kadınların oynadığı rolü unutmayan Mustafa Kemal Atatürk, 5 Aralık 1934’de Türkiye Cumhuriyetinde kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasını sağlamıştı. Kadının hakkı için mücadele verenlere selam olsun. 5 Aralık Kadın Hakları Gününün hak edildiği biçimde kutlanıldığı bir Türkiye’de yaşama dileğiyle saygılar sunarım.”

AK Parti İl Başkanı Yeşim Karadağ: “Tarihimiz, büyük adamları ve nesilleri yetiştiren analarımızın örnekleri ile doludur. Gerek Cumhuriyetin kuruluşundan önce, gerekse cumhuriyetten sonra başarıları ve fedakarlıkları ile tarihe geçen analarımız bu günlere gelmemizi sağlamışlardır. Birleşmiş Milletlerin 1952 yılında Uluslararası bir sözleşme ile getirebildiği, kadınlara seçme ve seçilme hakkını, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bütün dünya ülkelerinden önce 5 Aralık 1934 tarihinde Türk Kadınına tanımıştır. AK Parti hükümetleri olarak, gerçekleştirdiğimiz icraatlarla, TBMM de çıkardığımız yasalarla kadın haklarının uygulamaya geçirilmesi adına önemli mesafeler alınmıştır, pozitif ayrımcılıklar yapılmıştır. AK Partinin kadına verdiği değeri kadın milletvekillerimizin diğer partilere olan oranına bakarak anlayabiliriz. Kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkının verildiği bu anlamlı günde kadın haklarının her geçen gün iyileştirilmesi ve kadınlarımızın toplumsal hayatın her alanında yerlerini almasını temenni ediyor, AK Partinin tek kadın il başkanı olarak tüm kadınlarımızı sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.”

CHP Merkez İlçe Başkanı Celal Karakaş: “Mustafa Kemal Atatürk: bu karar Türk kadınına sosyal ve siyasi hayatta bütün milletler üstünde yer vermiştir. Siyasi hayatta belediye seçimleri ile tecrübe kazanan Türk kadının bu sefer seçme ve seçilme suretiyle hakların en büyüğünü elde etmiş bulunuyor. Medeni memleketlerin birçoğunda kadından esirgenen bu hak bugün Türk kadının elindedir ve onu salahiyet ve liyakatle kullanacaktır. Günümüzde ise kadına yasalarla verilen haklara rağmen, çeşitli uygulama ve yönlendirmelerle kadınların sosyal yaşamın dışına itilmeye çalışıldığı acı bir gerçektir. Bu hakkı bizden çok sonra veren Avrupa ülkelerinde kadın milletvekili sayısının erkeklere yakın olması ülkemizde maalesef kadın milletvekili sayısı oldukça düşüktür.Bu sayıyı kotalarla arttırmak yerine, kadınlara baskı altında kalmaksızın özgürce siyaset yapma koşullarının sağlanması en önemli hedeflerimizden biri olmalıdır. Siyasette daha çok kadın daha çağdaş bir Türkiye için şarttır.”

Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar: “Kadın haklarının eksikliğini, insan hakları eksikliği ile bir tutuyorum. Onurluyuz ve mutluyuz ki tarih boyunca hiçbir lider, kadın hakları konusunda Atatürk kadar önsezili ve ön görüşlü olmamış, onun kadar uğraş ve savaş vermemiştir. Bu vesileyle Türkiye’de kadınların genel seçimlere katılma, milletvekili seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin 83. Yıldönümünü kutluyor, kadınlarımızın eşit şartlarda birey olmalarının yolunu açan Ulu Önderimiz Atatürk’ü de bir kez daha saygı ile anıyorum.”

Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sevgi Uluşal: “Türk kadını seçme ve seçilme hakkına birçok batı ülkelerinden daha önce sahip oldu. Atatürk kadının seçme ve seçilme hakkına kavuşmasıyla ilgili olarak; ‘Medeni memleketlerin birçoğunda kadından esirgenen bu hak, bugün Türk kadınının elindedir ve onu salahiyet ve liyakatle kullanacak’ diyerek kararlılığını belirtmiştir. Bu haber dönemin gazetelerinde ‘Türk Kadını hakkının en büyüğünü aldı’ biçiminde yansımıştır. Biz Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak kadınlarımızı hak ettiği noktaya getirmek için çalışıyoruz. Eşit temsiliyet konusunda öngörülerimizi iletiyoruz. Siyasallaşmak hak aramaktır. Kadınlarımızın karar alma süreçlerinde eşit katılımını sağlamak için siyasetteki yerlerini zaman geçirmeden almalarını diliyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ün öncelikle Türk Kadınına, sonrasında da milletimize armağan ettiği kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 83. yılı kutlu olsun.”

Haber Merkezi

 

 

 

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech