Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde kent sohbetleri devam ediyor. Kent Müzesi’nin konuğu “Anılardaki Çanakkale” sohbet konusu ile Kemal Güngördü oldu.
1921 Çanakkale doğumlu Mustafa Kemal Güngördü babasının Ezine’ye tayin olmasının neticesinde 8 yaşında Ezine’ye taşındıklarını, ortaokul olmayan Ezine’de motor tamirini öğrenerek makineler ile ilgilenerek motor teknisyeni olduğunu dile getirdi. Çanakkale’nin o zamanlar sadece Büyük Cami (Fatih Cami) ve Cumhuriyet Meydanı çevresinden ibaret olduğunu söyledi. Aynalı Çarşı’nın olduğu yeri çocukken oyun alanı olarak kullandıklarını, Halk Bahçesi’nin orada 5 kuruşa ata bindiklerini ve küçük olan kenti dolaştıklarını söyledi. Zamanla Çanakkale’nin büyümesine şahit olduklarını, Çarşı caddesinin büyüdüğünü Çanakkale’de ticaretin Yahudilerin ellerinde olduğunu dile getirdi. 1941 senesinde askeri fabrikaya girdiğini, askerliğini de aynı fabrikada yaptığını, acemilik görevi sonrasında askerliği sırasında yevmiye aldığını sözlerine ekledi. Güzelyalı’da bulunan Turgut Reis bataryasına ait topların sahilden tepeye çıkartılması esnasında kullanılan yöntemi de anlattı. Kemal Güngördü, fabrikada yaptıkları işleri anlatırken beraber çalıştığı torna ustası eski belediye başkanlarından Reşat Tabak’ı da andı. Fotoğraflar üzerinden de anıların tazelendiği sohbette fotoğraflarda belediye başkanı Ülgür Gökhan’ın babası Rıfat Gökhan’ın, Reşat Tabak’ın ve kentin belirli simalarının yer alması sohbete katılan konuklar tarafından ilgi ile izlendi. Eski Çanakkale’ye dair anılarını paylaşan Kemal Güngördü’nün hoş sohbeti konukların sorularının ardından sona erdi.
Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde 29 Kasım 2017 Çarşamba saat 18.30’da Ömer Gözükızıl derleyiciliği ve kolaylaştırıcılığında “Çanakkale’de Derlenen Masallar III” sohbeti gerçekleştirilecektir.