Farkındalık yaratarak merhamet ve barışa teşvik etmeyi amaçladıklarını ifade eden ÇOMÜ Vegan Topluluğu kurucuları,topluluklarının üniversite tarafından kapatılması üzerine üniversite dışında yapacağı etkinliklere odaklandı.
Ekim ayında kurulan ve aynı ay içerisinde gerekçe gösterilmediği iddia edilerek kapatılan ÇOMÜ Vegan Topluluğu yoluna HiVA( Hissedebilir Varlıkları Koruma Topluluğu)olarak devam etme kararı aldı.
HIVA( Hissedebilir Varlıkları Koruma Topluluğu)Başkanı Şefika Yaren Arslan; “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğrencileri tarafından 09.10.2017 tarihinde resmi olarak kurulan ÇOMÜ Vegan Topluluğu hiçbir gerekçe gösterilmeden 31.10.2017 tarihinde kapatıldı. İnsan ya da insan harici tüm hissedebilir varlıkların başkaları tarafından mülk muamelesi görmeme temel hakkını ve tüm hissedebilir varlıkların kaynak olarak kullanılmama hakkına eşit olarak sahip olduğu ilkesini benimseyen Çanakkale Vegan Topluluğu’nun başlangıçta 54 üyesi var.”dedi.
Dünya Vegan Gününde Çanakkale halkını bilgilendirmek için broşür dağıtan topluluk topluluklarına HİVA(Hissedebilir Varlıkları Koruma Topluluğu) adını verdi.
Arslan; “Veganlar,gezegenimize verdiğimiz zararın ekoetik ve ekolojik sonuçlarına da değinmeyi amaçlıyor.Önümüzdeki günlerde film izleme ve yorumlama etkinliği yapacağız. Herkesin destek ve önerilerine açığız.” diyerek sözlerine son verdi.
Veganlar vejetaryenlerden farklı olarak hayvan endüstrisine ve hayvanların çektiği her türlü acıya dur demek için hayvansal ürün ve gıdaları tüketmiyor.
Dilek Akşen