Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çanakkaleli Besicileri Heyecanlandıran Proje

Çanakkaleli Besicileri Heyecanlandıran Proje

Çanakkaleli Besicileri Heyecanlandıran Proje

Çanakkale Damızlık Merkezi Projesi kapsamında görüşlerini aldığımız Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, bu projenin Çanakkale’nin hayvancılık alanında önünü açacağını ve bölgeyi bir cazibe merkezi haline getireceğini belirtti.

Çanakkale’de şu sıra gündemde olan ve temelleri yaklaşık 3 ay önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcılısı Mehmet Daniş tarafından atılmaya başlanan ‘Damızlık Merkezi Projesi’ yankı uyandırmaya devam ediyor. Bu konu ile alakalı gazetemize açıklamalarda bulunan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya; bu projenin devlet denetimi ve gözetimi altında, iyi bir yönetim şekliyle yapılması durumunda Çanakkale için çok faydalı olacağını belirtti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının desteğiyle, çok iyi niyetle hayata geçirilmeye çalışılan bu projenin kente katkısının büyük olacağını söyleyen Kaya sözlerine şu şekilde devam etti; “Damızlık merkezi projesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Çanakkale’de uygulamak istediği bir proje. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcılısı Mehmet Daniş önderliğinde başlayan bir proje. Çanakkale damızlık cazibe merkezi haline getirilmek isteniyor. Yani bir kuluçka merkezi gibi düşünülmesi lazım. Ancak bu projenin yönetimsel olarak iyi koordine edilmesi gerek. Bu projeyi güzel yönetmek gerek. Bakın daha önceki yıllarda Çanakkale’de Damızlık Koyun – Keçi Yetiştiricileri Birliği bir Zane keçisi ırkı oluşturdu. Bu keçi türü bu bölgede sık görünen bir tür. Bu birlik bu Zane keçisi için tescil yaptırdı. Ancak sonraki süreç yanlış yönetildi. Aslına bakarsanız proje çok güzel. Yani Zane keçisi gerçekten de özel bir tür. Hala bu bölgede üretilen bir ırk. Bu keçinin en önemli özelliği yüksek süt verimi. Üreticiyi memnun eden bir tür. Ancak bu proje, ülkenin başka şehirlerine keçi satılması konusunda, pazarlama konusunda o dönemde başarısız oldu. Bu birlikte çalışan arkadaşlar o dönemde bu birliği ticarethane gibi kullandılar. Ülkenin birçok yerinden bu keçi türüne talep geldi. Yani bu keçi türünü bilen ülkenin farklı bölgelerindeki hayvancılıkla uğraşan kesim, bu keçiyi Çanakkale’den satın almak için buraya geldi. Ancak bir sorun vardı. Talep edilen kadar Zane keçisi yoktu ellerinde. Peki bu birlikteki arkadaşlar ne yaptı o dönemde ihtiyacı karşılamak için? Çıktılar Çanakkale köylerine. Ne kadar beyaz renkte keçi varsa topladılar. Her beyaz keçi Zane keçisi değil. Talep olan illere bu Zane türü olmayan keçileri, sırf talebi karşılamak adına gönderdiler. Ama sonra ne oldu? Bu keçileri satın alan insanlar anladılar Zane türü olmadığını. Alın size kocaman bir fiyasko. Şehrin gündem yaratan, doğru yönetilse bölgeyi çok farklı seviyelere taşıyacak projesi, yanlış planlamalar sonucu, yönetimsel hatalarla fiyasko ile sonuçlandı. Tabi o dönemde bu işin ticarete dökülmesi de sorun. Bakın birliklerin görevi ticaret değildir.”

İYİ YÖNETİLDİĞİ TAKDİRDE BÖLGEYİ KALKINDIRIR

“Şimdi diyoruz ki; Çanakkale Damızlık Merkezi Projesi… Çok güzel bir proje ama güzel yönetilip devlet denetimi ve gözetimi altında yapılırsa. Taleplerin doğru şekilde karşılanması çok önemli. Ama Zane keçisinde yaşadığımız problemleri bu projede de yaşarsak, Çanakkale için çok olumsuz neticeler doğuracağını düşünüyorum. O dönemde Zane keçisi projesinde birileri bal tuttu parmağını yaladı. Üreticiden aldıkları fiyattan çok daha fazla fiyatlara satıldı. Damızlık Merkezi projesinde eğer dana başka bir ırktan, dişi düve başka bir ırktan olursa üretim neticesi faydalı olmaz. Ya et verimi, ya süt verimi istenilen seviyede olmaz. Bu şekilde dikkatle bir üretim yapılmazsa biz yine keçi projesindeki gibi kötü bir tecrübeyle sonuçlandırırız bu projeyi. Yani talep edilen kalitede, talep edilen rakamların karşılanması lazım. Bu gibi bir üretim ve yönetim anlayışı oluşması lazım. Planlanan proje belli çiftliklere gerekli izinler verilerek yapılabilir. Şu anda bu bölgede tek bir tesis kurularak bu arz-talep dengesi sağlanamaz diye düşünüyorum. Belli kriterlere ve kapasitelere uygun işletmelere bu proje kapsamında izinler verilerek gerçekleştirilecek bu proje. Devlet projeler yürütüyor. Ne yapıyor TİGEM işletmelerinden hayvan getiriyor. Ama talep zaman zaman karşılanamıyor. İşte bu Damızlık Merkezi projesi ile TİGEM gibi kurumların da eli rahatlayacak. Şu an için bu merkezin yönetim planı hakkında bilgim yok. Birlikler bünyesinde mi olacak, kooperatif şeklinde mi olacak henüz bilgi yok. Ama bu projede devlet çok iyi niyetli, çok faydalı bir proje hayata geçirmeye çalışıyor.”

Engin Ören

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech