Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Muhasebe – Mukayese

Muhasebecilerin yaptıkları hesaplar vardır;

Muhasebecilerin yaptıkları hesaplar vardır; akşamları veya belli dönemlerde hesabı tutturmaya çalışırlar. Bir de hepimizin, farkında olarak veya olmayarak yaptığımız yaşam muhasebeleri vardır. Eksiklerin deyimiyle “yaşam muhasebesi” yapmak demek, yaşamı anlamlandırmak, değerlendirmek demektir. Muhasebecilerin kar-zarar sütunları gibi sahip olduğumuz rollerin bize getirdiklerini ve bizden götürdüklerini hesaplarız zaman zaman. Evlilik muhasebesi yaparız, işimize ilişkin muhasebe yaparız ve “Ben ne yapıyorum?” sorusunu sormaya başladığımız orta yaşlardan itibaren yaşam muhasebesi yaparız. Pek çok alanda hedefimize ne ölçüde, ne hızla yaklaştığımız konusunda yaşam muhasebesi, bir anlamda kar-zarar hesabı yaparız. Bazen hesap kapanır, karlı çıkmışızdır. Kar ettiğimizi açıkça telaffuz etmesek bile kendimizi iyi hissederiz. Bazen hesap kapanır, zararlı çıkmışızdır o zaman esef (üzüntü, kaygı, tasa) ederiz. Örneğin bir anlık öfkeye kapılıp cinayet işleyenler hapishanelerde yıllar boyu pişmanlık duyarlar. Bütün bunlar yaşam muhasebesidir. Geç varılmış, hiç ulaşılmamış, istenmeden elde edilmiş hedeflere bakıp üzülürüz, kazara elde ettiğimiz güzel hedeflere bakıp şükrederiz, seviniriz.
Sosyal psikoloji konularından, kuramlarından biri de “Mukayese” (Karşılaştırma) adını taşıyor. Bu alandaki çalışmalarda, kişilerin değerlerini ve sahip oldukları şeyleri, çevrelerindeki ölçütlerle nasıl karşılaştırdıkları ele alınır. Mukayese kuramı bir anlamda, belirli yaşam alanlarında yapılan yaşam muhasebeleriyle ilgilidir.
Diyelim ki bir çalışan işiyle ilgili olarak yalnızca maddi kazancını dikkate alan bir karşılaştırma yapıyor. İşini sürdürüp sürdürmeme konusunda üç ölçüte başvurabilir.
A: Şu anda işinde kazandığı ücret
B: Bir başka iş yerinde kazanabileceği ücret
C: Kendine uygun gördüğü ücret
Eğer, sonuçlar yukarıdaki gibiyse bu kişi işyerinde kendine uygun gördüğü ücreti alıyorsa, ancak başka yerlerde bu ücreti alamayacaksa, işine bağlıdır, hatta bağımlı olabilir.
Bilgi: Bu yazı Üstün Dökmen’in Küçük Şeyler 2 adlı kitabından alıntıdır. İlgimi çektiği için burada paylaşmak istedim.

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech