Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kaygı-3

… Korkulan bir duruma

  1. Korkulan bir duruma tekrar tekrar maruz kalmak, kaçınma davranışlarını azaltmanın en iyi yollarından biridir. Örneğin; eğer tanımadığınız insanların etrafınızda olmasından kaygı yaşıyorsanız, yeni insanlarla tanışmak ve süreçte rahat olmak için kendinize daha fazla fırsat verebilirsiniz. Tanımadığınız insanlara ‘merhaba’ diyebilir ve/veya alışveriş merkezindeki birileriyle sohbet edebilir, bir partiye katılıp, bir kulübe üye olabilirsiniz. Bu maruz kalma süreci ilk başta rahatsız edici olacaktır, ancak zamanla ve sebatla kaygılarınız azalacaktır.

 

  1. İlerlemenizi ve gelişiminizi takip edebilmek için kayıt ediniz. Kayıt tutmak, ‘anksiyeteyi azaltma stratejileri’nizin verimliliğini izlemeyi kolaylaştırır. Kaygı tetikleyicilerinizi, inançlarınızı, davranışlarınızı, kaygı azaltma stratejilerinizi ve belirtilerinizdeki değişimi gözlemlerseniz, neyin işe yarayıp neyin yaramadığını bilebilirsiniz. Bu kayıtları kolay izlemeyebilmek için, bir tablo oluşturabilir, not defteri veya akıllı telefon uygulaması kullanabilirsiniz.

 

  1. Aşamalı kas gevşetme egzersizleri, bedeninizin normal gevşek yapısına yeniden kavuşmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca kaygı nedeniyle, kas gerginliği tekrarladığında, kendi vücudunuzu nasıl tekrar gevşeteceğinizi öğrenmenize yarayacaktır.

 

  1. ‘Diyaframatik nefes’ stresli durumlarda rahatlamak için kullanılabilecek bir başka yoldur. Omuzlarınızı aşağıda ve rahat tutarak, nefes alırken göğsünüz yerine karnınıza nefes alarak genişletiniz.

 

  1. 20 dakikadan uzun süren düzenli egzersizler (özellikle aerobik gibi “kardiyo” egzersizleri) anksiyeteyi azaltır. Sabırlı olun – anlamlı bir etki görülmesi birkaç ay sürebilir.

 

  1. Anksiyete ve baş etme yolları ile ilgili yardımcı kitaplar okuyabilir veya anksiyete bozuklukları konusunda uzmanlaşmış ruh sağlığı uzmanı (psikiyatrist ya da psikolog) ile görüşebilirsiniz.

 

Önemli Not: Psikolojik tüm tanılar psikiyatri hekimleri tarafından konulabilir. Bu kısmında yer alan tüm yazılar gibi bu yazı da kendinize bir tanı koymanız için değil, konulmuş bir tanıyla mücadelenizi güçlendirmeniz için size aktarılmaktadır.

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech