Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Düğün endüstrisi

İş bulduktan ve kendi

İş bulduktan ve kendi ayaklarının üzerinde durmaya başladıktan sonra planlanan evlilik aşamaları vatandaşları terletiyor. Düğünlerin pahalı ve masraflı olması çiftleri düşündürürken, düğünler artık endüstri kolu oldu.

Evlenip yuva kurmak bir çok insanı maddi olarak düşündürüyor. Nişanla başlayan sürecin düğüne dönüşmesi aşamasında yapılan masraflar, çiftlerin cebini yakıyor. Düğün masraflarının fazla olmasının yanı sıra kına masrafları da çiftleri ve aileleri düşündürüyor. Kiralık gelinliklerin yanında artık bindallılarda kiralanıyor. Geleneksel bindallılar artık yerini kaftan gibi bindallılara bıraktı. Dizilerle, filmlerle halk arasında kabul gören geleneksel şalvarlı bindallılar artık abiye-bindallı karışımına dönüştü. Bindallıların satış fiyatları 700 TL’den başlayıp işlemesine ve biçimine göre 2.000 TL’ye kadar uzanabiliyor. Eskiden satışı fazlaca yapılan ve alım gücü yetebilen vatandaşlar, artık bindallıları kiralama yolunu seçiyor. Bindallılar kına yapılacak gelin adaylarınca kiralanıyor.

Kent esnaflarından alınan bilgilere göre; Muhteşem Yüzyıl dizisinden sonra sektörde bariz bir değişiklik meydana geldi. Bindallılar gelinliklerle yarışır oldu. Eskiden köylerde bindallılar bir çeyrek altın parasına kiralanırken, şimdi 1.000 TL – 1.500 TL kira bedelleri ödeniyor. Bindallının satış fiyatı 1.750 TL, kira fiyatı, 1.500 TL olunca vatandaş otomatik olarak alma yolunu seçiyor. Eskiden bindallılar 3 etek el işlemesinden oluşuyordu. Bu 3 etek oluşum, büstiyer, elbise ve şalvar şeklinde oluyordu. Şu anda endüstri haline gelerek bindallı-abiye karışımına dönüştü. Esnaflar düğün ve kınaların tamamen tribünlere oynama haline gelerek, başkaları için yapıldığı yönünde görüş bildirdiler. Artık evlenmek gösteriş haline geldi.

Kent esnaflarından Firdevs Gündoğdu, bu sene geçtiğimiz düğün sezonundan memnun olduğunu belirtti. Gündoğdu, “Bindallılarda monorel kumaş ve kadife kullanılır. Her renk olabileceği gibi en çok bordo rengi tercih edilir. Bindallıların bazıları dükkana hazır geliyor. Bazılarını kendimiz el yapımı üretiyoruz. Bindallıların fiyatları pahalı geldiği için genelde kiralanıyor. Kira fiyatlarında dükkanlara ve bindallılara göre fazlaca değişiklik oluyor. Satışlarda bindallılar 700 TL den 2.000 TL’ye kadar değişiklik gösteriyor. Fiyatı belirleyen temel faktör el işlemeleri ve işçilik. Pahalı bindallının işçiliği fazla olur. Bindallının alımı ve kına masraflarını erkek karşılarken gelin adayı bir tek gelin kemerini alıyor” açıklamalarında bulundu.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech