Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Güncel

“Ülkem Adına Üzgünüm”

Türkiye Barolar Birliği 38’inci Olağan Mali Genel Kurulu, Çanakkale’de gerçekleşti. Gerçekleşen genel kurula Türkiye’nin dört bir yanından barolar katıldı. Mali Genel Kurul açılış konuşmasında, Barolar Birliği Başkanı Av. Erinç Sağkan, dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Başkan Sağkan, “6 yaşında çocuğun istismarı davasına, İBB Başkanı’na verilen hapis cezası ve siyaset yasağına,  Montrö Sözleşmesi’ne sahip çıkan emekli Amirallerin yargılandığına tanık olduk. En büyük engel, hiç kuşku yok ki, bağımsız ve tarafsız yargının tam anlamıyla tesis edilememiş olmasıdır. Ülkem adına üzgünüm ama hiç umutsuz değilim” ifadelerini kullandı.

Türkiye Barolar Birliği Mali Genel Kurulu Çanakkale’de gerçekleşti. Gerçekleşen Genel Kurul’a, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’da katıldı. Genel Kurul Barolar Birliği Başkanı Av. Erinç Sağkan’ın ve Çanakkale Baro Başkanı Av. Hande Keskin’in açılış konuşmaları ile başladı.

Başkan Sağkan, yapmış olduğu konuşmada dikkat çeken ifadeler kullandı.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Erinç Sağkan, “Bugün, bu salonda bir araya gelen her baro başkanı ve her delege, aynı zamanda, ülke tarihinin her açıdan en zor dönemlerinden birinde, yerle bir edilmiş bir hukuk sistemi içinde, büyük bir ekonomik krizin ortasında, şiddetin ve özellikle avukata yönelen şiddetin artık neredeyse sürekli hâle geldiği bir sosyal düzende mesleğin sorunlarına karşı çözümler üretmeye çalışırken, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunuyor. Bugün bizleri bir araya getiren bu manevi bağ, zorlu koşullar altında, bu ülkede yaşayan her bir yurttaş için hiçbir ayrım gözetmeksizin hukukun üstünlüğünü tesis etme arzusudur.

Adalet için mücadele ettiğimiz bu dönem, aynı zamanda hak ve özgürlükler bakımından ağır ihlallerin yaşandığı ve bu hak ihlallerine dur demesi gereken yargının maalesef ihlallerin aracı haline getirildiği bir dönemdir.

Sadece son bir haftada;

6 yaşında çocuğun istismarı davasına, İBB Başkanı’na verilen hapis cezası ve siyaset yasağına,  Montrö Sözleşmesi’ne sahip çıkan emekli Amirallerin yargılandığına tanık olduk.

“Mücadele etmekten bir an dahi geri durmayacağımızı buradan tekrar ifade etmek isterim”

Mesleğimizi yapmaya çaba gösterirken önümüze çıkan en büyük engel, hiç kuşku yok ki, bağımsız ve tarafsız yargının tam anlamıyla tesis edilememiş olmasıdır. Avukatlar olarak kurucu unsurlarından biri olduğumuz yargının içinde bulunduğu bu durumun, adalet duygusunu tatmin edemediğinin de en yakın tanığıyız. Ülkem adına üzgünüm ama hiç umutsuz değilim. Bugüne kadar nasıl mücadele ettiysek, bundan sonra da bağımsız yargının tesisi için mücadele etmekten bir an dahi geri durmayacağımızı buradan tekrar ifade etmek isterim.

Bugün burada mali genel kurulumuzu gerçekleştiriyoruz; bu nedenle ülkenin içerisinde bulunduğu sosyo-ekonomik koşulların mesleki faaliyetlerimize olduğu kadar, Türkiye Barolar Birliğinin çalışmalarına nasıl etki ettiğine de değinmek durumundayız.

“Üst düzey çaba gösterdik”

Göreve geldiğimiz 2021 Aralık ayında resmî enflasyon %36 olarak açıklanmıştı. Bugün bir önceki yılın aynı ayına göre enflasyon %85’tir. Bu, maliyetlerimizin de en az %85 artması anlamına geliyor. Halbuki Türkiye Barolar Birliğinin gelirleri, daha önceki ekonomik tabloya göre belirlenmişti. Geride bıraktığımız bir yıl içerisinde çalışmalarımızı büyük bir ekonomik kaos ortamında yürütmek durumunda kaldık. Döviz kurlarının yaklaşık iki katına, benzin fiyatlarının ise yaklaşık üç katına çıktığı bir dönemde, Barolarımızın ve meslektaşlarımızın yaşadığı ekonomik sorunların çözümüne katkı sunmak üzere üst düzey çaba gösterdik.

Mesleğimiz ve içinde bulunduğumuz hukuki düzlemin büyük bir kriz içinde olmasının bir sebebi de, siyasetin malzemesi yapılarak kontrolsüzce açılan hukuk fakülteleri nedeniyle her ay binlerce mezunun ekonomik bir sömürü düzenine eklenmesidir. Türkiye’de bulunan hukuk fakültelerinin dörtte biri, 2013-2021 tarihleri arasında açılmıştır. Bizim için en önemli mücadele alanlarından birinin de bu olduğunun altını çizmek isterim” dedi.

“Toplumun her kademesinde mücadele etmekteyiz”

Çanakkale Baro Başkanı Av. Hande Keskin ise gerçekleştirdiği açılış konuşmasında, “Biz avukatlar, Barolarımız ve Türkiye Barolar Birliği olarak 175.000 meslektaşımızla birlikte çok güçlü bir bütünüz.

Bizler; Avukatlık Yasamızın bizlere vermiş olduğu; “hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumak” görevimiz gereği toplumun her kademesinde mücadele etmekteyiz.

Ayrıca biz avukatlar; yıllardan bu yana adeta yığılarak ve birikerek altında ezilecek noktaya geldiğimiz meslek sorunlarımıza çözüm noktasında da büyük bir sorumluluk ve yükün altındayız.

Meslektaşlarımız ve Barolar olarak İnsan Haklarını, Kadın Haklarını, Çocuk Haklarını, Çevre Haklarını, Hayvan Haklarını korumaya çalışırken, bir yandan da Meslektaşlarımızı ve Mesleğimizi daima korumaya ve geliştirmeye çalışmakla, sürekli ve bitmek bilmeyen bir tempoda tetikte ve mücadele halindeyiz” açıklamasında bulundu.

Tunahan Ünsal

DİĞER VİDEOLAR

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech