Çanakkale’de son yıllarda sonbahar ayları kurak geçerken, bu sene Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasım’da henüz yağış görülmedi. Üç buçuk ay toprak suyla buluşamazken, Bayramiç Barajı ve Atikhisar Barajı alarm verdi. Üretici mahsul ekemezken, buğday-arpa ekimleri ertelendi. Çanakkale son yılların en kurak sonbaharını yaşarken, zeytin üreticisinin de yüzü gülmedi. Zeytinler küçük tanelerde kalırken, üretici kuraklıktan dolayı oldukça tedirgin durumda.
Konunun ilgilileri ile röportaj gerçekleştirdik. Son yıllarda yaşanan kuraklık problemi ve yağışsız geçen sonbahar aylarında üreticinin durumunu Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, ZMO Şube Başkanı Hicri Nalbant ve Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan ile görüştük.
“Yağmurlar olmuş olsaydı zeytin tanelerinin daha iri olması sağlanacaktı”
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya,” Verim olarak geçen sene ki verimlerin aynısının bu senede olacağı düşünmektedir. Bir ay önce oluşacak olan yağmurlar olmuş olsaydı, zeytin tanelerinin daha iri olmasını sağlayacaktı. Verimi belirli noktada ileriye atacaktı. Beklenene yağmurların olmaması verimin geçen sene ki seviyelerde kalmasına neden oldu.
“Dikimleri yapamadık”
Son iki aydır yağmurun yağmaması, ciddi şekilde bizim kışlık dediğimiz, arpa, buğday ekimlerimizi geciktirdi. Mevsim ortalamalarında olması gereken yağmurlar oluşmadı. Kurak bir sezon geçirmekteyiz. İstediğimiz yağmurlar zamanında olmuş olsaydı, buğday, arpa ekimlerimiz bitmiş olacaktı. Dikimleri yapamadık. Yapan arkadaşlar kuruya diyorlar. Bu üreticiye ciddi şekilde dikim maliyeti olarak yansıyor. Beklediğimiz yağmurlar olmadığından buğday, arpa dikimlerimize yeni başlayacağız. Dikimlerimizi kuraklık geriye bıraktı” dedi.
“Baraj kup kuru”
Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hicri Nalbant,” Atikhisar barajını öğrenciler ile beraber gördük. Tahminimce %30 civarında bir su kaldı. Bu mevsimlerde elbette düşüyor ama %100 doluluktan bu oranlara geldi. Bayramiç barajı neredeyse boşalmış ve hiç su kalmamış. Baraj kup kuru ve bu mevsimde hayvanlar meralarda otlanırdı.
“Buğday ekimi yapılamadı”
Zeytinler sonbahar yağışlarından olumlu yönde etkilenirdi. Bazı bölgelere mevzi olarak yağsa dahi, Ağustos ayında genel olarak yağmur yağmadı. Ben 40 yıldır buradayım ve sonbahar kuraklığının bu kadar şiddetli hissedildiğini görmedim. Zeytini ve ekilecek ürünleri etkiledi. Buğday ekimi yapılamadı.
Hayvancılıktan geçinen çiftçiler zarar ediyor. Merada otlatarak hayvancılık yapanlar zararı azaltmıştı ama oda gitti. Meraya dayalı hayvancılık çok ciddi zarar gördü. Küresel ısınma en önemli sorunlardan biridir bunu söyledik. Barajımız %100 dolu olsa bile suyu her anlamda tasarruflu kullanmamız gerekir. Herkesin her dönemde suyu tasarruflu kullanması gerekir” açıklamasında bulundu.
“Üretici kuraklıktan oldukça tedirgin”
Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan,” Bayramiç barajında çok az su kaldı. Neredeyse %10 su kaldı. Barajla ilgili üreticinin bir sıkıntısı yok. Kuraklıkla ilgili olarak üreticiler, ürünlerini ekemediler ve sorun var. Herkes yağmur bekliyor. Üretici şu anda kuraklıktan oldukça tedirgin. Cuma hutbesinde hoca yağmur için dua etti.
Bölgede zeytincilik ile sıkıntı yok. Yağışlar olmadığından dolayı zeytin taneleri oldukça küçük kaldı. Yağmur yağsaydı zeytin taneleri kendini toparlardı. Yağmur endeksli sonuçlar oluyor” ifadelerini kullandı.
Tunahan Ünsal