Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TROİA YILINA ÖZEL

Çanakkale Tarih ve Kültür

Çanakkale Tarih ve Kültür Vakfı tarafından sunulan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Boz danışmanlığında yürütülen, Çanakkale Valiliği ortaklığında, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) ve Çanakkale Turistik Otelciler Derneği (ÇATOD) tarafından desteklenen Çanakkale Aziz Paul Yürüyüş ve Kültür Yolu Projesi’nin değerlendirme heyeti ile birlikte bölgede keşif ziyaretleri yapıldı. Heyet sırasıyla proje rotasında bulunan Assos, Gülpınar, Apollon Sminteon ve Alexandra Troas’ta incelemelerde bulundu.

Çanakkale için bugüne kadar ortaya konulan projelerin içinde ‘olmazsa olmaz’ denilebilecek etkili bir proje “2018 Troia Yılı”.

Çanakkale Aziz Paul Yürüyüş ve Kültür Yolu Projesi, Dalyan köyü antik limandan başlayarak Tavaklı, Babadere, Kösedere, Tuzla, Gülpınar, Kocaköy, Bademli, Koyunevi, Balabanlı, Bektaş, Kuruoba, Korubaşı ve Behramkale köyleri güzergahını takip ederek Assos Antik Liman’da sona eriyor. Yürüyüş ve bisiklete uygun güzergah 60 kilometre civarını buluyor. Güzergah üzerinde kazı çalışmaları devam eden Alexandria Troas, Apollo Smintheion ve Assos gibi antik kentler ile kazı yapılmayı bekleyen Kolonai, Neandreia ve Polymedion gibi antik kentler ve Roma döneminden kalma yol, köprü, su kuyuları gibi tarihi eserler bulunuyor. Proje Çanakkale’nin Ezine ve Ayvacık ilçeleri sınırları içerisinde kırsal kesimde yer alıyor.

Kültür yolu projesi de Çanakkale için özel, çok özel…

***

Sevindiren Gelişme

AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, 4 partinin ortak kararı ile 2 Ağustos’ta kurulan Yurtdışına Kaçırılan Kültür Varlıklarımızın Belirlenerek İadelerinin Sağlanması ve Mevcut Kültür Varlıklarımızın Korunması İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Maksadıyla oluşturulan Meclis Araştırması Komisyonuna seçildi. Milletvekili Ayhan Gider’in komisyona seçilmesi; yıllardır gündemde olan Truva Hazinelerinin Türkiye’ye iadesi konusunda umut vaat etti.

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech