Ekmek ve Gül Derneğinin çağrısıyla pek çok kentte, çok sayıda dernek, çocuk hak örgütü, çeşitli sendika şubeleri ile birlikte imza kampanyası yürütülüyor. “Okullarda 1 Öğün Ücretsiz, Sağlıklı Yemek” kampanyası tüm hızıyla sürüyor. Kadınlar çocuklara okullarda bir öğün ücretsiz yemek verilmesi için imza kampanyası düzenliyor. Kadınlar muhalefet partileri tarafından verilen önergelerin, iktidar partileri tarafından reddedildiğini ve görüşülmeyi beklediğini belirtti. İmza kampanyasına çeşitli dernek ve kurumlar katıldı. Basın açıklaması gerçekleştirildi.
Öğlen saatlerinde Türkan Saylan Sosyal tesislerinde kadınlar,basın açıklaması gerçekleştirildi. İmza kampanyasının son hızıyla devam ettiği görüldü. İmza kampanyası basın açıklamasından sonra devam etti. Kadınlar Ekmek ve Gül Derneği’nden Meltem Gürses imza kampanyasına destek verenler adına bir konuşma gerçekleştirdi.
“İmza toplamaya devam ediyoruz”
Meltem Gürses, ”Bizler de Çanakkale’de bir araya gelen dernek ve çeşitli çalışma grupları olarak okul önlerinde, kent merkezinde, işyerlerinde, veli toplantılarında imza toplamaya devam ediyoruz. Bu konuda muhalefet partileri tarafından mecliste verilen önergeler iktidar partileri tarafından reddedilirken, kanun teklifleri halen görüşülmeyi bekliyor. Önergelere red oyu kullanan milletvekillerine bakınca, tokun açın halinden anlamadığını bir kez daha gördük.
“Bu durumdan en çok etkilenen ise çocuklar oluyor”
Derinleşen ekonomik krizle birlikte bir ailenin eğitim, sağlık, barınma, ısınma, ulaşım gibi giderlere harcama tutarı 24 bin 221 liraya ulaştı. Açlık sınırı 7 bin liraya vardı. Asgari ücret ise 5 bin 500 lira. Türkiye bir asgari ücretliler toplumu ve bu rakamlar ülkede genel yoksulluk oranlarının da arttığını gösteriyor. Bu durumdan en çok etkilenen ise çocuklar oluyor.
“ABD ve İrlanda’da devlet sıcak yemek programlarını karşılıyor”
Bunlar ekonomik göstergeler açısından Türkiye ile aynı kategoride ülkeler. Finlandiya, İsveç gibi ekonomik ve gelişmişlik göstergeleri daha üst düzeyde olan ülkelerde de okul yemeği uygulamasını görüyoruz, buralarda devlet okullarında çocuklara verilen yiyeceklerin tamamı kamu bütçesinden karşılanıyor. ABD ve İrlanda’da devlet sıcak yemek programlarını karşılıyor. İngiltere, İskoçya, Galler, Kuzey İrlanda, İtalya, Fransa, İspanya, Hong Kong ve Japonya’da ise kısmen kamu tarafından sağlanıyor.
“Okul yemeği uygulaması imkânsız değil”
Bu örneklerden de anlaşıldığı gibi okul yemeği uygulaması imkansız değil istenildiği takdirde hemen yapılabilecek bir uygulama. Okullar sadece çocukların derse girip çıktığı yerler değil, çocukların takibinin yapıldığı, çocuk koruma siteminin bütünlüklü olarak işletilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Çocuk yoksulluğu ile mücadelede en önemli adım olan çocuklara okullarda bir öğün doyurucu, sağlıklı ve ücretsiz yemek verilmesi için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına, Milli Eğitim Bakanlığına, Sağlık Bakanlığına, yerel yönetimlere sorumluluklarını hatırlatıyoruz.
Cihan Peker