Pazarda artan fiyatlar vatandaşları ekonomik olarak zorlamaya devam ediyor. Enflasyonist ortam ve alım gücünün düşmesiyle beraber vatandaşlar fiyatların çok pahalı olduğunu belirtti. Fiyatların iyi olduğunu düşünen ve pahalılıktan dert eden farklı görüşlerde vatandaşlar, çözümün üretimden geçtiğini belirttiler. Çiftçilerin ucuz üretim gücüyle beraber, fiyatların düşeceğini söylediler. Dışa bağımlılıktan dert yandılar ve geçtiğimiz seneden bu seneye, hemen hemen her kalemde artış olduğunu belirttiler.
Pazarda özellikle salçalık sezonunda alınan, bir kilo domates 10 lira, kırmızı biber 12 lira, yemeklerde kullanılan patates ve soğan 7.50 liradan yerini aldı. Marul 5 lira, yeşil biber 15-20 lira arası satışa sunuldu. Portakal 15 lira, Havuç 10 lira, Kavun 5 liradan müşterileri bekliyor.
Vatandaşların fiyatların çok pahalı olduğundan dert yandı ve gazetemize özel açıklamalarda bulundular.
“Fasulye 25 lira, geçtiğimiz sene 10 liradan alıyorduk”
Harika Demir, ”Pazar fiyatları çok pahalı dolaba azcık bir şeyler atalım dedim. Alışveriş yaptım ama az ürün aldım. Geçen seneye göre fiyatlar çok pahalı. Fasulye 25 lira, geçtiğimiz sene 10 liradan alıyorduk. Bu kışın ne yiyeceğiz bilmem. Ben meyve almadım ona rağmen pazarda 200 liram gitti. Meyve almadığım için daha çok bir şey yok. Bunun market alışverişi var. Aylık bir ailenin alışverişini 5 bin lira olarak kabul edebiliriz.
“Çiftçi üretecek, biz de yiyeceğiz”
Ben bir markete gidiyorum, bin liradan çıkıyorum. Daha o alışverişte deterjan bile yok. Hayat çok pahalı. Üretim olursa fiyatlar değişir. Üretim olmazsa fiyatlar nasıl değişecek? Bu mazot pahalılığında nasıl fiyatlar ucuzlayacak? Çiftçi üretecek, biz de yiyeceğiz. Çiftçi ucuz üretim yapacak. Benim oğlum balıkçılık yapıyor. Mazot fiyatlarından dertliler. Anne bazen denize gidiyorum, balık çıkmazsa 5 bin liram gitti diyor. Bazen balık çıkmıyor. Sonumuzu Allah hayır etsin” ifadelerine yer verdi.
“Haftalık 500-600 lira arası paramız gidiyor”
Mithat Nakış “Fiyatların çok kötü mecburiyetten alışveriş yapıyoruz. Pazarda aylık iki kişi için 3 bin lira para harcıyorum. Haftalık 500-600 lira arası paramız gidiyor. Bir sene evvel pazar fiyatları, bugünlere göre muhteşemdi. Biber şu an 15 lira, geçtiğimiz sene 5 liraydı. Bir senede 3 kat fiyat artışı oldu. Pazarda her şey 3 katına çıktı. Alışveriş yapmakta zorlanıyoruz. Bence fiyatlar düşmez, çıkar. Paramızın değer kaybetmesiyle alakalı bir şey bu. Her şeyi dışardan aldığımız ve dışa bağımlı olduğumuz için bu fiyatlara yansıyor.
“Köylü gübre kullanıyor ve ilaç kullanıyor bunlar yurt dışından geliyor”
Köylü gübre kullanıyor ve ilaç kullanıyor bunlar yurt dışından geliyor. Çözüm için mutlaka üretim yapmak gerekir. Atatürk ne demiş,” Çalışmadan, yorulmadan, üretmeden rahat yaşamak isteyen toplumlar, önce onurlarını, sonra özgürlüklerini, daha sonra bağımsızlık ve geleceklerini kaybederler” Biz bu konuma gelmiş durumdayız. Bizim mutlaka Atatürk’ün değerlerine sahip çıkmamız gerekir. Onun izinde gitseydik şu anda dünyanın süper ülkesi olmuştuk. Biz bu ülkeyi gençlere bırakacağız” ifadelerini kullandı.
“Bütün dünya üstümüze oynuyor”
Sedat Demir,” Fiyatlarda bir değişiklik yok. Fiyatlar şu an için iyi diyebilirim. Bu fiyatların uygun olduğunu düşünüyorum. Bazen alışveriş yapmamıza paramız yetmiyor. Dünyada da sıkıntılar var. Ülkemizde bazı sıkıntılar var. Bu durumların düzelmesi için güçlü ülkelerin yıkılması veya baskı oluşturmaması lazım. Bütün dünya üstümüze oynuyor. Bunları görmek lazım. Halk olarak zorla ama bir şekilde atlatacağız.
“Bu durumdan güçlü bir şekilde ülke olarak çıkmamız lazım”
Bu şartlara göre iyiyiz. İyiyiz derken bizim aile dayanışmamız var. Onlarda bu dayanışma yok. Anne, baba, amca, dayı aileler birbirine destek oluyor. Bizler birbirimize daha çok destek olmalıyız. Bu durumdan güçlü bir şekilde ülke olarak çıkmamız lazım” dedi.
Tunahan Ünsal- Cihan Peker