Emekli, öğrenci, memur kenti gibi isimlerle anılan Çanakkale’nin en güzel yanlarından biri kadınların sokaklarında özgürce dolaştığı bir kent olması, bir diğeri de iş gücünde kadın katılım oranının yüksek olmasıdır.
Çanakkale’de hemen her sektörde çalışan kadın bulmanız mümkün… Ayakkabı tamircisi de var, mermer ustası da, bıçak ustası da… Bu şehrin en güzel yanlarından biridir sokaklarda gece saatlerinde kadınların korkmadan ve özgürce gezmesi ve kadınların iş gücüne katılması.
Özellikle Park ve Bahçeler Müdürlüğüne bağlı çalışan temizlik ekiplerindeki kadınları kentin hemen her yerinde görebilirsiniz. Kışın biriken karları temizleyip yolları açarlar, yazın çiçekler ile ilgilenirler, parkları temizlerler. Bazen de iş bölümü sırasında görürüz bu kadınları. Daha ağır işlerde çalışan erkek çalışanlar ile iş bölümü yaparlar.
2017 yılında, Dünya Ekonomik Forum’un (DEF) hazırladığı Küresel Cinsiyet Ayrım (The Global Gender Gap) raporuna göre; Türkiye cinsiyet eşitsizliğinde 131 ülke arasından 87. Sırada yer alıyor ve yine verilere göre; kadınlar erkeklerin %62’si kadar kazanç sağlıyor. Bu verilere dayanarak bile kentimizin Türkiye standartlarına göre ayrıcalıklı bir konumda olduğunu dile getirebiliriz.
ABD’de, OXTOM ve Kadın Politikaları Araştırma Kurumu (IWPR) tarafından 2017 yılında hazırlanan rapora göre; erkekler düşük eğitime sahip olsalar bile daha fazla ücret alıyorlar. ABD’li kadın fitness işçiler saatte 12,79 erkekler 16,25 dolar kazanıyor. Raporları göz önünde bulundurduğumuzda cinsiyet farklılığı nedeniyle kadınların emeğinin karşılığını alamadığını gördük. Ülkemizde 4857 sayılı iş kanununun 5. Maddesine göre “Aynı veya eşit değerde bir iş için daha düşük bir ücret kararlaştırılamaz.” ve “İşçinin cinsiyeti nedeniyle özel ve koruyucu hükümlerin uygulanması, daha düşük bir ücretin uygulanması haklı kılmaz.” hükümleri yer almaktadır.
4857 sayılı iş kanununda cinsiyet ayrımcılığının önlenmesi düşüncesi olduğu görülür. Aynı zamanda “ücrette eşit davranma” ilkesi, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa Ekonomik Topluluğu Antlaşmasında da ele alınmıştır.
Dilek Akşen