Geçtiğimiz hafta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürü Cevat Genç, Çanakkale’deydi. Genel müdür Genç, sektör temsilcileri ile buluştu. TÜMAD Madencilik Genel Müdürü ve aynı zamanda Yurt Madenciliği Geliştirme Vakfı Başkan Yardımcısı Hasan Yücel, konuşmasında özeleştiri yaptı. Yücel, dikkat çeken açıklamasında, “Madenciliği sadece ticari faaliyet olarak düşünmemek lazım. Üretim anlayışımızı değiştirmemiz lazım. Madenciler olarak çuvaldızı kendimize batırmamız lazım” dedi.
Çanakkale’de maden endüstrisinde faaliyet gösteren şirketlerin temsilcileri, geçtiğimiz hafta, ÇTSO Kongre Merkezi’nde, Çanakkale Madenciler Derneği organizasyonunda bir araya geldiler.
Madencilik istişare toplantısına katılan isimler arasında TÜMAD Madencilik Genel Müdürü ve Yurt Madenciliği Geliştirme Vakfı Başkan Yardımcısı Hasan Yücel de vardı.
Yücel, yapmış olduğu açıklamasında dikkatle dinlenirken, madenciler adına özeleştiride bulundu. Yücel, madenciliğin sadece ekonomik bir faaliyet olmaması gerektiğini ayrıca sosyal yanının ise sağlam temeller üzerine oturtulması gerektiğini özellikle belirtti.
“Daha çok üretmemiz lazım”
TÜMAD Madencilik Genel Müdürü-Yurt Madenciliği Geliştirme Vakfı Başkan Yardımcısı Hasan Yücel, “Daha çok üretmemiz lazım. Stratejiler değişiyor. Bakışlar değişiyor. Ülkeler buna göre kendini yeniden konumlandırıyor. Madende doğaya müdahale olunca, her tarafta bir refleks gelişiyor. Yerleşim alanları, tarım alanları bu gelişim, bu zorlamalar devam ederken, dünya bundan vazgeçmiyor. Yeni teknolojiler gelişiyor. Enerji yatırımları dünyada gündeme geliyor. Ülkeler bunu bir şekilde, bu işin endüstrisinin güçlü olduğu ülkeler bunu dengeli yönetmeye çalışıyor.
“Topyekün kültürümüzü değiştirmemiz lazım”
Bizim gibi siyah beyaz bakılmıyor. Orta yol bulunmaya çalışılıyor. Çanakkale tarım alanları, orman alanları gibi birçok güzelliği ile ön plana çıkıyor. Bir yanda da tarih boyunca çok güçlü maden yatakları var. Bu bakımdan da dikkat çekiyor. Madenciliği sadece ticari faaliyet olarak düşünmek mümkün değil. Biz madencilere çok görevler düşüyor. Üretim anlayışımızı değiştirmemiz lazım. Lisans aldıktan sonra birçok şeyle mücadele ederken, sosyal etkiyi de analiz etmemiz lazım. Maden bulunduğu bölgelerde üretiliyor ama projeyi her boyutu ile inceleyip ortaya koyalım ki köylerin gelir kaynaklarının olduğu bölgelerde olduğunu bir kenara bırakamayız. Madenciler olarak çuvaldızı kendimize batırmamız lazım. Topyekün kültürümüzü değiştirmemiz lazım.
Standartlarımızı ne kadar geliştirirsek, sosyal boyutu topluma ne kadar anlatabilirsek, madencilik daha iyi yapılacaktır” dedi.
Tunahan Ünsal