Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün görevleri arasında bulunan toprak analizi, 2017 yılında Tarım İl Müdürlüğü’nden, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne devredildi. 2018 yılında ÇOMÜ bünyesinde açılan Toprak Analiz Laboratuvarı’ndan ise vatandaşların haberi yok. Tarım İl Müdürlüğü, kaliteli tarım ve nitelikli üretim için yapılması gereken toprak analizini yapmayınca, bu sorumluluğu Çanakkale Belediyesi üstlendi. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, köy köy gezerek, ücretsiz toprak analizi ile ilgili vatandaşları bilgilendirmeye başladı.
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yetki alanında bulunan Toprak, Yaprak ve Su Analiz Laboratuvarı 2017 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne devredildi ve 2018 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇOBİLTUM) bünyesinde dönemin AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, İl, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ’ın katılımıyla hizmete açıldı.
Ancak çiftçiye ulaşma ve çalışma yürütme anlamında zayıf kalındı.
İl Özel İdare’nin oldukça yüklü miktardaki yatırımıyla yapılan Toprak Yaprak Analiz Laboratuvarı, İl Tarım Müdürlüğü’nün bünyesindeyken özel laboratuvarlara kıyasla oldukça düşük maliyetle çiftçiye hizmet veriyordu. Toprak analizinin ardından çiftçiye toprağın birikimi hakkında bilgi veriyor ve verimli ürün elde etmesi için tavsiyede bulunuyordu.
2017 yılında, Müdürlük bünyesinde bulunan ve aralarında laboratuvarlarında bulunduğu binalar için yıkım kararı çıkmıştı. O binalar yıkılınca ise laboratuvar kurma görevi ve sorumluluğu “Tasarruf Tedbirleri”ne takılmıştı.
Gelinen süreçte ise Müdürlüğün işini Çanakkale Belediyesi üstlendi. Çanakkale Belediyesi tarafından başlatılan ücretsiz toprak analizi kampanyası sürdürülürken, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise köy köy gezerek, vatandaşlara ve üreticilere sunumlarda bulunuyor.
2021’de kaleme almıştık
14 Haziran 2021 yılında konuyla ilgili “Laboratuvar var, Çiftçinin haberi yok” başlıklı haber kaleme almıştık. O tarihte laboratuvar ile ilgili gazetemize bilgilendirmede bulunan Tarım İl Müdürü Erdem Karadağ, “İl Tarım Müdürlüğü’nün bünyesinde bulunan aralarında laboratuvarın da yer aldığı bazı binaların 2017 yılında yıkım kararı çıktı. Çiftçinin mağdur olmaması için laboratuvarın üniversiteye geçmesini ve hizmete devam etmesini destekledik. Yıkım kararı, sonrasında tasarruf tedbirlerine takılarak ertelendi” bilgilendirmesinde bulunmuştu.
O günden sonra ise laboratuvar özellikle üreticiler için adeta bir bilinmez denklem olarak varlığını koruyor.
2021 yılında kaleme almış olduğumuz haber linki: https://canakkalegundem.net/2021/06/14/laboratuvar-var-ciftcinin-haberi-yok-174767/
Tunahan Ünsal