2017 yılının 3. çeyreğini geride bıraktığımız şu günlerde üreticinin kötü bir yıl geçirdiğini belirten Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, gazetemize değerlendirmelerde bulundu.
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, 2017 yılının üretici ve çiftçi için zor bir yıl olduğunu, geride bıraktığımız 9 aylık süreçte üreticiden çok aracıların ve tüccarların para kazandığını dile getirdi. Buğdaydan domatese, aromadan et piyasasına kadar birçok konuda görüşlerini gazetemizle paylaşan Başkan Kaya, üreticinin mağduriyetine dikkat çektiği açıklamalarında şu şekilde konuştu: “Bölgemiz çok sayıda farklı ürünün bir arada yetiştiği farklı illerden bir tanesi… Burada en yoğun olarak üretilen ürünlerden biri şeftalidir. Bu yıl şeftali hasadı başladıktan sonra geçen yıl 60 kuruş olan aroma şeftalinin kilosunun 30 kuruşa inmesi, üreticiyi ciddi manada sıkıntıya soktu. Birçok üretici, bu fiyattan alım yapılmasının toplama fiyatlarını bile karşılamadığını belirtiyor. Geçen yıl 60 kuruşa satıldığında dahi zorlanan üretici, 30 kuruşluk alım fiyatlarında mağduriyetler yaşadı.”
“TÜCCAR, ÜRETİCİYİ MAĞDUR EDİYOR”
“Bölgemizdeki tüccarlar zaman zaman bir araya gelip domates fiyatlarını istedikleri gibi aşağıya çekebiliyorlar. Domatesi alırken 1 TL’den anlaşıp, parayı öderken 50 kuruş veriyorlar. Bizim burada iyi domates şuan pazarda 1,5 lira. İstanbul’da ise bu fiyat 2-2,5 lira. Tüccarlardan biraz daha özverili davranmalarını bekliyoruz. Daha çok kazanmak adına uyguladıkları politikalarda d
aha yumuşak davranarak üreticiyi de düşünerek onların da kazanmasını sağlamalılar.”
“TMO KAYNAKLI SORUNLAR YAŞANDI”
“Arpa ve buğdayda üretim sezonunun yarısının geride bırakıldığı dönemde TMO buğday fiyatını açıklamayarak üreticiyi tedirgin etti. Doğu Anadolu illerinde o dönemde 1000-1100 TL’ye buğday satılırken bölgemizde 800-850 TL gibi rakamlara buğday satıldı. Bu durum çiftçinin mağduriyetine neden oldu. TMO’nun hububattaki alım fiyatlarını hasat dönemi başlamadan açıklaması ve alım yeri konusunda daha ulaşılabilir olması gerekiyor.”
“ET VE SÜT KURUMU DEVREYE GİRDİ”
“İthal edilen hayvanların üreticiye dağıtılma konusunda izlenen yol eskiye oranla daha verimli hale geldi. Daha öncesinde aracı firmalar tarafından üreticiye dağıtılıyordu ve bu durumda rakamları firma belirlediği için ithal edilen rakamın çok daha fazlasına üreticiye bu
hayvanlar satıldı. Ancak mevcut düzende, Et ve Süt Kurumu bu işi kendi üstlendi. Sermaye sorunu yaşayan üreticiler, Ziraat Bankası’ndan işletme kredisi çekerek bu ithal hayvanı alabiliyor. Üreticiler, ithal edilen hayvanı işletmesindeki üretim kapasitesi raporlarına göre alabiliyor.”
Ayrıca açıklamalarında Çanakkale merkezde hala projelendirilmiş bir mezbaha olmadığı ve bu durumun üreticiyi mağdur ettiğini belirten Kaya; “En kısa zamanda Çanakkale Belediyesi bu konuda bir çalışma yaparak, üreticinin mağduriyetini önlemek adına bir girişimde bulunmalı. Zira kentte Mezbaha bulunmaması Çanakkale Belediyesinin utancıdır” dedi.
Engin Ören