Dün açıklanan zamlar ülkenin gündemine oturdu. Konutlarda kullanılan doğalgazın birim fiyatı yüzde 30 zamlanırken, elektrik üretimi için kullanılan doğalgaza ise yüzde 16 zam geldi. Sanayi ve ticarethanelerde kullanılan elektriğe yüzde 25, konut ve tarımsal faaliyetlerde kullanılan elektriğe ise yüzde 15 zam geldi. Elektrik ve doğalgaza gelen zam haberleri okunurken, bir zamda benzin ve motorine geldi. Benzin ve motorin 26 TL’yi aştı. Üst üste gelen zamlara ve hayat pahalılığına Çanakkaleliler tepki gösterdiler. Durmak bilmeyen enflasyon ve zamlar karşısında vatandaş “Nereye kadar!” tepkisini gösterdi.
Elektrik, doğalgaz, ve benzine tekrar zam geldi. Gelen zamlar karşısında asgari ücretinin eridiğini düşünen halk her geçen gün yaşamanın daha zor olduğundan dert yanıyor. Çanakkale Gündem Gazetesi olarak, sokakta vatandaşlara zamları sorduk. Buyurun cevaplar…
“Söyleyecek söz bulamıyorum artık”
Esnaf Celal Sonay, “Bu zamlar hiç normal değil. Söyleyecek söz bulamıyorum artık. Ne diyeyim ki geçinebilir mi insanlar bu şartlarda ? diye sorarken, Üniversite Öğrencisi İlknur Çakır, “ Ülkemizde doğalgaz bulunduğunu söylediler ama gaz bulunduğundan beri daha fazla zam geliyor” dedi.
Sonay, “Gülerek karşılamamdan belli oluyor, delirdik. Bu zamlar hiç normal değil. Söyleyecek söz bulamıyorum artık. Ne diyeyim ki geçinebilir mi insanlar bu şartlarda?
“Gel de geçin bakalım”
2 tane lamba var elektriğe çok fazla para veriyoruz. Sadece ocak yanıyor ve doğalgaza 200 liraya para veriyoruz. Esnafın hali perişan gel de geçin bakalım. Her gün devlete vergi öde, belediyeye vergi öde, kurumlara vergi öde bu vergiler bizi çok zorluyor. Sürekli artan dükkan kirası ve ev kirası ile beraber bu zamlar bizi çok zorluyor. Esnaf veya vatandaş olarak geçim sağlayabilmek her geçen gün zorlaşıyor” dedi.
“Ben memnunum diyen ya zengindir ya kafası çalışmıyordur”
63 yaşında olan Emekli Ahmet Türkay, “Zamların neyini konuşacağız? Zamlar zarar ziyandır. Bağ-kurdan emekliyim zam gelir mi gelmez mi bilmiyorum. Ben Biga’da köyde yaşıyorum bu durumda ben memnunum diyen ya zengindir ya kafası çalışmıyordur. Çiftçiler artık ekim yapamıyor. Mazota gelen zam en çok onları zor duruma sokuyor. Benim 3 tane oğlum var onlar içinde kaygılanıyorum. İşler karma karışık sonumuz ne olacak bende bilmiyorum. Yol parası yetmiyor hastaneye, ne yapalım başımıza geldi. Ulaşıma zam geldi ama mazot çok par a adam haklı. Sağlık sisteminden memnunum, başımıza ne geleceğini bilmiyoruz. Yönetim sağlık sistemine önem veriyor.
“Sorun Türk Lirasının düşmesi”
Ulaş Önder, “ Doğalgaz zamlarının global ekonomide bazı nedenleri var bu özel enerji şirketlerin veya hükümetin bile isteye yaptığı bir zam değil. Maliyetler her geçen gün artıyor. Sanayiler büyüyor ve enerji ihtiyacı, tüketim artıyor. Bizim zamlardan şikayetçi olmamızın nedeni ekonomik şartların kötü olmasındandır. Sorun Türk Lirası’nın düşmesi ve bu düşüşün kaybını zamlar karşılamıyor. Bizim için bütçelerimizde bu zamlar büyük problemler yaratmaya başladı. Ülkemizde bir Profesör ile Amerika’da en vasıfsız işçi aynı parayı alıyor. Hükümet sürdürülebilir ve üretime dayalı bir politika gerçekleştirmeli. Bu şekilde ilerleyen ekonominin bir gün duvara çarpacaktı belliydi ve sonuç böyle oldu” dedi.
“Hükümet bir an önce bu politikasını değiştirmeli”
Üniversite Öğrencisi İlknur Çakır, ” Zamlardan bıktık artık sürekli olarak zam geliyor. Ben öğrenciyim ve çalışıyorum buna rağmen geçim sıkıntısı yaşıyorum. Asgari ücret zamlar karşısında sürekli eriyor ve bu ülkede milyonlarca işçi asgari ücretle çalışıyor. Geleceğe dair çok umutlu değiliz. Ülkemizde doğalgaz bulunduğunu söylediler ama gaz bulunduğundan beri daha fazla zam geliyor. Sadece elektrik, doğalgaz, benzin değil gıda ürünleri de sürekli zamlanıyor. Milyonlarca insan açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edildi. Hükümet bir an önce bu politikasını değiştirmeli “ dedi.
Tunahan Ünsal