Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Söz Vatandaşta

Bu sorunları çözecek olan

Bu sorunları çözecek olan var mı?

Çanakkale geçtiğimiz yıllarda ünlü ekonomi dergisi Forbes tarafından Türkiye’nin en yaşanılabilir kenti seçildi. Yaşanabilir kent olan Çanakkale’de vatandaşların karşısına “Kentin sorunları nedir?” sorusu ile çıktık. Vatandaşlar Çanakkale’nin özgür bir kent olduğunu belirtirken, otogardan, hastaneye, havaalanına, Sarıçay’a ve diğer sorunlara değindiler. Bu sorunlar Belediye’den çözüm bekliyor. Ayrıca, Çanakkale’nin işsizlik sorunundan bahseden vatandaş “Belediyenin daha fazla vatandaşla görüşmesi gerektiğini” belirtti.  Yurttaş A’dan Z’ye sorunları sıralarken, sorunların çözülmesi durumunda ise “Çanakkale Uçar” yorumunda bulundu.

Vatandaşların ve esnafların bazıları Belediyeden yeteri kadar hizmet alamadığını belirtirken, bazı vatandaşlar sorunların çözüme kavuşamamasını ülke şartlarına bağladı. Çanakkale halkı faaliyetlerin hız kazanması gerektiğini belirtirken, esnaf Kruvaziyer gemilerin Çanakkale’nin merkezine gelmesi ile beraber “Çanakkale Uçar” dedi.

Çanakkale’nin sorunlarını farklı kişilerden dinledik. Kentin bilindik sorunları özgür ve yaşanılabilir bir Çanakkale için Belediye’den çözüm bekliyor.

“Bu kentte ayrımcılık var”

Eski Belediye Çalışanı İsmail Bozkurt, “Çanakkale’nin çoğu yerinde ayrımcılık var. Bugün Çanakkale’nin kendi çocukları bile çalışamıyor. Gidin Cuma Pazarına bakın, bizim çocuklarımızın yerine Afganlar, Suriyeliler cirit atıyor onlar çalışıyor. 58 yaşındayım, Sarıçay’a git bak. Bırak içine girip yüzmeyi bakamıyorsun bile. Biz orada yüzüyorduk. Neden orayı temizlemiyorlar anlamış değilim. Kaç senedir temizlenecek sözde.  Eskiden fabrikalarımız varken Sarıçay tertemizdi. Şimdi fabrikalar kapandı Sarıçay’ın yanından geçilmiyor oradan gelen pislik kenti rahatsız ediyor. Kente gelen öğrencilere iş imkanı sağlanmıyor. Otogar ve Hastane eskiden şehir merkezindeydi. Bugün oralara ulaşmak bizim daha zor. Bak belediye binası bitecekti kaç sene oldu onu daha bitiremediler. Belediyenin de belediyecilik konusunda çalıştığını düşünmüyorum. Bu kadar insan çalıştırıyorlar bakıyorsun hiçbir şey yok. Ben bu arada belediyede tam 12 yıl çalıştım, bugün gördüğün yol kenarlarındaki kaldırımları yapıyorduk ama biz çok az kişi çalışıyorduk üstelik o zaman ki belediye başkanımız gelip denetim bile yapardı beğenmezse tekrar yaptırırdı. Şimdi bir bakıyorsun bir kaldırımın başında 10 kişi var. Yahu ne gerek var buna? Önce bunların değişmesi lazım” dedi.

“Ayda bir kez şu iskeleye Kruvaziyer gemileri gelse Çanakkale uçar gider”

Emekli Emniyet Müdürü Ferruh Tankuş, “Çanakkale aslında çok güzel bir şehir ben de İstanbul’dan geldim. Yaklaşık 12 sene önce. Ama otogarı dışarıda havalimanı içeride olan şehir ilk defa burada vardır başka örneği yoktur herhalde. En basit örneğiyse birincisi şu an şehir içinde bulunan havalimanı kabul etsek de etmesek de şehrin ekonomik olarak büyümesine engel olan bir durum. İkinci olarak Çanakkale Devlet Hastanesi’nin eski yeri şimdi ki yerinden daha iyi bir konumdaydı. Hastane dediğimiz olgu şehrin merkezinde olması lazım ki herkes faydalanabilsin. Hastaneyi merkezi bir konuma yapmaları gerekirdi. Şimdi aldılar götürdüler hastaneyi Kepez’in tepesine. İnsanlar ne kadar zorlanıyorlar gidip gelirken?

Ayda bir kez şu iskeleye Kruvaziyer gemileri gelse Çanakkale uçar gider. Bunları belediyeden tutun üst kurumların oturup kafaya kafaya verip düşünmesi lazım. Başka türlü Çanakkale halkının refaha kavuşması mümkün değil. Elimizde böyle bir kıymet varken yazık günah değerlendirmek lazım. Onun dışında da fark ettiniz mi bilmiyorum bir anda her yerde çocuk dilenciler çoğaldı. Bu çocuklar kim? Aileleri tarafından mı gönderiliyor? Bu sorunlar görmezden geliniyor. Bunlar temel olarak bu kentte sorun” ifadelerini yer verdi.

“Ben öğrenciyim ulaşıma yapılan zam bizi doğrudan etkiliyor” 

Çanakkale’de öğrenci olan Vedat Güngör; “Kentin ulaşımda büyük sorunları var. Ben öğrenciyim ulaşıma yapılan zam bizi doğrudan etkiliyor. Çabis kullanımında sorun yaşıyoruz bazı problemler var. Çalışan bisikletler var ama hepsi kullanılır değil. Aralarında kullanamadığımız bisikletler var. Alternatif olarak bisiklet kullanmak isterken, bisikletleri kiralama noktasında sorun yaşıyoruz. Ulaşım özellikle gelen zamlardan dolayı benim için sakıncalı. Ulaşımda dışında şehirde benim için sorun yok.”

“Çanakkale iş sektörü anlamında sıkıntılı bir yer”

Genç Emre Bozkurt, “Çanakkale’nin en güzel tarafı gerçekten yaşanılabilir ve özgür bir kent olması. Bugün bakarsanız özellikle son yıllarda birçok göç alan bir yer oldu burası. Bunun nedeni gerçekten insanlar buraya gezmeye geldiklerinde yaşanılabilir bir kent olduğunu anlıyorlar ve buraya geliyorlar. Kötü yanı ise Çanakkale iş sektörü anlamına sıkıntılı bir yer. Buraya gelen bir ailedeki tek bir kişinin çalışmalarıyla geçinmesi imkansız.

“Şimdi bakın kaç tane fabrika var?”

Kiralar aşırı pahalı. Şehire gelen göçmenler dolayısıyla kiralar yükselmeye devam ediyor. Belediyenin sosyal belediyecilik kısmında ise her şey stabil ilerliyor. 15 sene önceki Çanakkale ile şimdiki arasında maalesef olumsuz farklar var. O zamanlar potansiyel çoktu, bir sürü fabrikamız vardı. Şimdi bakın kaç tane fabrika var? Havalimanını şehir içinde yapıp, otogarı şehrin dışında yaptılar. Hastane desen öyle. İnsanlar gitmeyecek mi buralara? Şehir içi ulaşım deseniz o da vasat halde. Hem zam getirdiler hem de sürekli ulaşım söz konusu değil. Bizim zamanımızda biz 90 kuruşa otobüse biniyorduk şimdi oldu 8 lira. 16 lira git gel yol parası veriyoruz, bunun yemesi içmesi kıyafeti asgari ücrete yeter mi? Kiralar da haddinden fazla. Şu an Çanakkale özellikle emlak piyasasında gerçekten İstanbul ile kafa kafaya gidiyor. Nasıl olacak bu işler?” ifadelerini kullandı.

 “Ulaşıma zam geldi ama yeteri kadar araç olmadığını düşünüyorum” 

Lise Öğrencisi olan Doğa Coşkun, “Sayısal bölümünde okuyorum lise öğrencisiyim. En büyük sorunumuzun ulaşım olduğunu söyleyebilirim. Otobüs beklerken 1 saat boyunca durakta beklemekten çok rahatsız oluyorum.  Ulaşıma zam geldi ama yeteri kadar araç olmadığını düşünüyorum. Otobüsler gelmiyor ve geldiği zaman genellikle çok dolu oluyor. Okul olduğundan ve ekonomik şartlardan dolayı sosyal yaşam bizim için yok denilecek kadar az. Çanakkale’de öğrencilere hitap eden bir şey yok. Öğrenciler olarak ekonomik şartlar bizleri zorluyor. Okul için aldığım ürünlere fazlasıyla zam geldi” dedi.

 “Dışarıdan misafir olarak gelen insanlar ve turistler bu şehirde tuvalet sorunu yaşıyor” 

Ahmet Akça,” Dışarıdan misafir olarak gelen insanlar ve turistler bu şehirde tuvalet sorunu yaşıyor. Buralara özellikle merkeze ya seyyar tuvalet koymalılar ya da bir alana tuvalet yapılması gerekir. Ben esnafım gün içinde insanlar bana defalarca bu soruyu soruyorlar. Buralarda olması gerekir burası Çanakkale’nin merkezi. Tuvaletler merkeze uzak mesafede kalıyor, rahatsız olan insanlar var onları düşünmek lazım. Onun dışında sorun göremiyorum. Ulaşımın yeterli ve iyi olduğunu söyleyebilirim. Özelikle dışarıdan gelen insanlar için bu sorunun çözülmesi gerektiğini ve bu hizmetin gerekli olduğunu söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

 “Çanakkale Belediyesi’nde hizmet yok” 

Çanakkale’de 35 senelik çiçekçilik yapan esnaf, “Hayvanı bağlasan durmayacak yerde çalışıyorum. Bize komşu olan esnaf ve insanlar ne durumda olduğumuzu görüyorlar. Biz ocak ayında şubat ayında buz gibi soğuk havalarda ekmek parası kazanıyoruz. Çanakkale Belediyesinde hizmet yok. Kaç seneden beri Cumhuriyet Halk Partisi burada ama yeteri kadar hizmet vermiyor. Burada karton toplayan insanlar kartonlarını bıraktılar 5 gündür öylece duruyor gelip temizleyen yok. Biz hizmet istiyoruz çevreye bakın yerler pislik içinde daha fazla ilgili olmalarını bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

 “Belediye mecburen zam yapmak zorunda kaldı” 

Bir dönem öğretim Üyesi olan Armağan Sungur, “Ulaşıma gelen zam petrol fiyatlarından ve doların yükselmesinden kaynaklanıyor. Türkiye’de uygulanan yanlış ekonomik politikalar sonucu getiriyor. Belediye tarafından otobüs fiyatlarının arttırılması bir sonuçtur. Önemli olan o sonucu doğuran nedenlerdir. Doların yükselmesi ve mazota gelen zamdan dolayı Belediye mecburen zam yapmak zorunda kaldı. Bu otobüsler suyla veya havayla çalışmıyor, petrolle çalışıyor. Petrolde ve enerjide yüzde doksan dokuz dışa bağımlıyız. Dışa bağımlı olduğumuz sürece, uygulanan yanlış politikalar elektrik, su, doğalgaza gelen zamlar gibi yanlış sonuçları doğurur” dedi.

“Hadi bizim yaşımız geldi bu gençlik ne yapacak”

25 yıllık esnaf İsmet Akdeniz, “Çanakkale’nin genel itibariyle bir sorunu yok. Bir tek ulaşım konusunda biraz sıkıntımız var. Bir de genel olarak ucuz olması lazımken her şey çok pahalandı. Çanakkale gibi bir yerin normal koşullarda ucuz olması lazım. Geçinmek zor. Hele ki çoluk çocuk varsa daha da zor. Şu an belediye bana göre çalışıyor desem yalan konuşmuş olurum. Eskiden gerçekten çalışan bir belediyemiz vardı ama şimdi onu göremiyorum. Eskisi gibi bir faaliyet maalesef yok. Tabi bunun nedeni artık yukarıdan gelen ödemeler ne kadar bilemeyiz. Ama bizi geçtim talebeler için daha da zor bu durum. Kime sorsan söyler eskiden yine üç beş fabrika vardı insanlar evlerine ekmek götürüyorlardı ama şimdi insanlar burada bitik durumda. Şu an herkes kendi çapında bir şeyler yapıp burada hayatta kalmak için çabalıyor. Tarım olan arazileri deseniz her yeri imara açtılar. Yarın ne dikeceğiz biz o toprağa? Hadi bizim yaşımız geldi bu gençlik ne yapacak?” dedi.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech