Çanakkale’de kamu yararına temelleri atılan yapıların bir bölümü inşaat sektörünün içine girmiş olduğu buhrandan dolayı yarıda kaldı. Hem Bakanlık tarafından yapılan devasa kapalı spor salonu hem katlı otopark hem de yeni belediye binası, geride kalan zamanda adeta yapboza döndü. Milyonlarca liralara ihale edilen yapılar, büyük umutlarla yapılmaya başlandı ancak vatandaşında hevesi kursağında kaldı.
Çanakkalelilerin inşaatlarının biteceği günü merakla bekledikleri 3 proje, halkın adeta kursağında kaldı. Yeni Adliye binasının yan tarafındaki alan üzerinde yapımına başlanan ve 2 bin 500 kişilik kapasiteye sahip olacak olan kentin spor yükünü çekmesi planlanan kapalı spor salonu için maliyet ilk etapta 48 milyon 300 bin TL olarak belirlenmişti. Anafartalar Spor Salonu’ndan daha fazla kapasiteye sahip olması planlanan yeni yapının temelleri 2018’de atıldı. Projenin 2020’de tamamlanması gerekirken, yapı firmasının iflas ettiği öğrenildi. Önümüzdeki süreçte yeni bir ihale yapılacağı belirtilirken, bölgedeki inşaat alanı atıl kaldı.
Kentin otopark sorununu çözeceği umut edilen ve büyük bir beklenti ile inşaat faaliyetine başlanan Cennet Otoparkı da bir diğer yarım kalan proje olarak hafızalara kazındı. 5 bin 473 metrekarelik 2 parsel üzerine inşasına başlanan Cennet Otoparkı tamamlandığında, 7 katlı ve 700 araç kapasiteli olacaktı. Aynı zamanda yapılan binanın alt katlarında ise iş yerleri ve ofisler bulunacaktı ancak proje durdu. İhaleyi alan müteahhitin iflas etmesi sonucu duran proje kapalı spor salonundan sonra yarım kalan ikinci yapı haline geldi.
Öte yandan toplam 27 bin 83 metrekare kapalı alana sahip olan, zemin katında kapalı otoparkı bulunan, Çanakkale’nin yeni belediye binası da inşaat sektörünün için girdiği krizden nasibini aldı. Projenin yapımına büyük umutlarla, 2015 Eylül ayında başlanmıştı. Temelden su çıkması üzerine uzun süren çalışmalar neticesinde, temel işleminden kat yapı işlemine geçiş yapılmıştı. 2019 Mart ayı itibariyle yüzde 57’si tamamlanan proje, yine diğer yapılarda olduğu gibi yapı firmasının iflas etmesi sonucu yarım kaldı. O günden sonra, “1915 Çanakkale Köprüsü bitti ancak yeni belediye binası hala bitmedi” şeklinde eleştirilerin odağında yer alan binanın yapımına geçtiğimiz aylarda tekrar başlandı. Normal şartlarda, yeni yerel yönetimler binasının bitiş tarihi, Çanakkale Belediyesi internet sitesinde yer alan bilgiye göre 2019’du. Proje 47 Milyon 17 Bin TL maliyetle start almıştı.
Çanakkaleliler söz konusu üç yapının da biteceği ve halkın kullanımına açılacağı günü dört gözle bekler oldular. Özellikle binaların, kullanım amaçları göz önüne alındığında kamu yararına maksimum fayda sağlayacakları düşünüldüğünde, inşaat faaliyetlerinin bitmesi ayrı bir anlam taşıyor.
Çanakkale’nin büyük projeleri adeta yapboza döndü.
Tunahan Ünsal