Bireyin en temel haklarından olan ulaşım ve sağlık hakkı Çanakkale’de sorun haline dönüştü. Başlarda sorun olan problemler ise zaman geçtikçe sorun yumağı oldu ve vatandaşları çileden çıkma noktasına getirdi.
Büyük bir binaya ve geniş bir alan üzerine kurulan, Çanakkale’nin hemen girişinde yer alan devasa binada hizmet veren ÇOMÜ Üniversite Hastanesi’nde muayene olan hastalar MR ve Dopler krizi ile karşı karşıya kaldılar. ÇÖMÜ Üniversite Hastanesi’nde Nisan ayında muayene olan hastalara MR randevuları Haziran ayına, dopler randevusu ise tam 4 ay sonraya yani Ağustos ayına verildi. Olası bir damar tıkanıklığı, tümör gibi durumlarda erken teşhis hayat kurtarırken, vatandaşlar ise sağlık hakkından faydalanabilmek için 3-4 ay bekler hale geldiler.
Hastanelerde kuyruk bitti, evde aylarca bekleyiş başladı diyen hastalar özellikle MR ve Dopler sıkıntıları başta olmak üzere ÇOMÜ Üniversite Hastanesi ile ilgili şikayetleri dile döktüler.
Öte yandan vatandaşların en temel haklarından olan ulaşım hakkı ile ilgili ise yeni sorunlar ortaya çıktı. Giderlerin son yıllarda ciddi şekilde artması otobüsçüleri ve kooperatifi zor durumda bırakırken, Çanakkale Belediyesi ise ulaşıma zam yaptı. Her gün işe gitmek zorunda olan vatandaş, evinden çıkınca otobüse 8 TL veriyor, işten eve dönerken ise bir 8 TL daha ödüyor. Toplamda 16 TL gidiş-geliş maliyeti oluşurken, haftanın 6 günü işe giden bir yurttaş 384 TL aylık ödeme yapıyor. Neredeyse aylık ödenen elektrik faturasını geçen ulaşım maliyeti ise kabul edilebilir değil diyen vatandaş, belediyeye sitem ederken, eleştirilere ise “Benzine zammı biz yapmıyoruz” cevabı geliyor.
Sağlıkta ve karayolu ulaşımında şikayetler devam ederken, bir şikayette deniz yolu ulaşımına geldi. Çanakkale’de deniz ulaşımında tek firma olan GESTAŞ’ın uyguladığı sefer tarifelerine hem Gökçeadalılar hem Eceabatlılar tepki gösterdiler. Geçtiğimiz gün Eceabat’ta eylem düzenlenirken, eylemde ise “GESTAŞ adalıya eziyet etme hizmet et” afişi taşındı.
Eyleme katılan CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan ise “İstenilenler atla deve değil” dedi.
GESTAŞ’tan talepler ise; “1- Çanakkale’ye deniz otobüsü seferlerinin yeniden başlatılması. 2- Arabalı vapurun direk olarak Çanakkale’ye sefer yapması. 3- GESTAŞ’ın Ada’ya ulaşımda açık denize uygun, daha güvenli ve donanımlı bir gemi tahsis etmesi. 4- GESTAŞ’ın Gökçeada ve Kabatepe iskelelerindeki yer hizmetlerini iyileştirmesi. 5- Ada’daki GESTAŞ temsilciliğinin sürekli ulaşılabilir ve işlevsel bir hale getirilmesi. 6- GESTAŞ’ın Kabatepe – Eceabat arasındaki yolcu transferini sağlaması. 7- Kış feribot seferlerinin sıklaştırılması. 8- Gökçeada Belediyesi Hasta Nakil Aracından gemi ücreti alınmaması. 9- Gemiden yaya yolcu iniş ve binişlerinin daha güvenli ve kolay erişilebilir biçimde düzenlenmesi” maddeleri ile özetlendi.
Çanakkale’de temel haklar artık problem olurken, aynı zamanda doğalgaz, elektrik, ev kiraları, giderler, artan maliyetler saymakla bitmeyen sorunlar ise sorun yumağı haline dönüştü.