Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yakıt Tüketimi

Gün geçmiyor ki yakıta

Gün geçmiyor ki yakıta zamcık gelmesin. Araç sahiplerinin bu durum karşısında bön bön bakmaları adeta hiptonize olmaları anlaşılır değil. Bu hafta araçlara nasıl az yakıt yaktırırız ona bakalım Yakıt tüketimi bir motorlu taşıtın kullanımı sırasında çeşitli şartlar altında tükettiği yakıt değeridir.

 

Şehir içi: Motor soğuk halde çalıştırılır ve maksimum 50 km hıza çıkılarak, ortalama 19 km ile 4 kilometrelik bir mesafede gerçekleştirilen test sonucu elde edilen veridir.

Şehir dışı: Maksimum 120 km hıza çıkılarak 7 kilometrelik bir mesafede yapılır. Hız yarı zamanlı sabit, yarı zamanlı değişkendir. Bu test şehir içi testinden hemen sonra yapıldığı için motor ideal ısıdadır.

Ortalama: Şehir içi tüketiminin % 37’si ve şehir dışı tüketiminin % 63’ü toplanarak elde edilen değerdir.

      Yakıt Tüketimini Etkileyen Faktörler

Eski ve kirli yağ, hava filtresi motor verimini düşüreceğinden fazla yakıt tüketimine sebep olur.

Lastik basıncının yeterli seviyede olmaması ya da düşük olması yakıt tüketimini arttırabilir.

Aracın supap ayarı en kötü ihtimalle 20 bin km’de bir yapılmalıdır. Tıkanan supaplar motor verimini düşürebilir.

Aracın eskiyen debriyaj seti yakıt tüketimini arttırır. Eskiyen debriyaj seti yenisi ile değiştirilmeli aksi taktirde yakıt tüketimi ciddi şekilde artış göstermektedir.

Karbüratörlü araçlarda en geç 5 bin km’de bir karbüratör ayarı yapılması önerilir.

Çok sıkı ayarlanmış frenler fazla yakıt tüketimine sebep olur.

Ortalama 10 bin km’de bir aracın ön takım ve rot ayarı yapılması gereklidir. Rot ayarı sürüş güvenliği ve yakıt performansı açısından kimsenin bilmediği önemli bir ayrıntıdır.

Aracın rutin bakımının yapılmaması ve motor yağının düzenli bir şekilde değiştirilmemesi ya da motor yağının işlevini yitirmesi, incelmesi durumunda yakıt tüketimini ortalama %5 arttıracaktır.

Aracın bujileri mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Yıpranmış bujiler motor performansını düşüreceğinden daha fazla yakıt tüketimine sebep olur.

Aracın rölanti ayarının yüksek olması iyi bir performans göstergesi olsa da aşırı olan rölanti ayarı olması gerektiğinden daha fazla yakıt tüketimine sebep olacaktır.

Aracın aküsünde voltaj düşüklüğü olması yakıt tüketimini etkileyen bir diğer faktördür.

       Sürücü kaynaklı yakıt tüketimini arttıran sebepler:

Yakıt alınan akaryakıt istasyonunun size kalitesiz akaryakıt vermesi yakıt tüketimini olumsuz yönde etkileyecektir. Bu sebeple güvendiğiniz kurumsal yerlerden akaryakıt dolumu yapınız.

Aşırı hız yapılması yakıt tüketimini arttıran en önemli hatalardan birisidir. Özellikle küçük motorlu 1.0, 1.2, 1.3 gibi motorlarda arabayı 3.000 ve daha yüksek devirlerde kullanmak yakıt tüketimi konusunda cebinizi yakacaktır.

Aracın depo kapağının sağlam sıkıştırılmaması sonucunda akaryakıt uçucu olması sebebiyle aşırı yakıt tüketimi gözlemlenmesi.

Birçok araçta gördüğüm yazlık termostat kullanımı sonucunda yakıt tüketiminin fazla olması. Yazlık termostat tercihi harareti önleme amacı güder motorun normal çalışma sıcaklı seviyesi 85-90 derecededir. Soğuk motorlarda yakıt tüketimi daha fazla olacaktır.

Çok ani dur-kalk yapmak ve trafikte takip mesafesini koruyamamak aşırı yakıt tüketimine sebep olacaktır.

Bagajın tam dolu kapasitede olması ve sürekli bu şekilde seyahat edilmesi.

Klima yerine camı açmakta yakıt tüketimi açısından olumsuz bir durumdur. Camı açtığınızda içeri hava girecek ve sürtünmeden dolayı aracınızın hızı yavaşlayacaktır. Bu sebeple daha fazla hızlanmak için gaza basacaksınız. Klimada ise yüksek hızlarda olmadığınız sürece sabit klima ayarı ile kapalı cam olacak şekilde seyahatinizi gerçekleştirmek daha ekonomik olacaktır.

Yüksek devirlerde araç kullanmak yakıt tüketimini arttırdığı gibi düşük viteslerde de araç kullanmak yakıt tüketimini arttırmaktadır. Trafikte sürekli 30-40 km hızlarla seyretmek 80 km hızda seyretmekten daha fazla yakıt tüketimine sebep olur.

Aracı çalıştırır çalıştırmaz yola çıkmak motor olması gerektiği ısıya ulaşmadığı için gerektiğinden fazla yakıt yakacaktır.

Aracın yokuş aşağı vitesin boşa atılması doğru bilinen en büyük yanlışlardandır. Bu sayede hem sürüş güvenliğiniz tehlikeye atılır hem de tahmin ettiğinizden daha fazla yakıt yakmış olursunuz. Viteste giden araç tekerleri hareket ettirir gücü motordan almaz. Eğer vites boşa atılırsa araç tekerleri hareket ettirmek için motor gücünden faydalanacaktır. Motora yük binmesi de olması gerekenden fazla yakıt tüketimine sebep olur.

Yukarıda saydığım faktörlere dikkat ederek aracınızın yakıt tüketimini azaltmanız mümkün. Yakıt tüketiminizin ne kadar olduğunu ise kilometre (km) başına yakıt harcamanız, alacağınız yakıtla gidebileceğiniz mesafe olarak hesaplama aracımızı üzerinden ayrı ayrı hesaplayabilirsiniz. Ekonomik sürüşler dilerim kalın sağlıcakla…

GÜLMECE

Hepiniz Yeşilsiniz

Temel, Amerika’da otobüs şoförüdür. Bir gün otobüste siyah-beyaz tartışması baş gösterir ve bizim Temel’ in sinirleri tepesine vurur.

İki el havaya ateş eden Temel:
– “Bundan sonra siyah beyaz yok, hepiniz yeşilsiniz” diye bağırınca otobüs eski sükunetine geri döner. Daha sonra dikizden yolcuları izleyen Temel ani bir frenle durdurur otobüsü ve ekler:
– “Şimdi koyu yeşiller arkaya, açık yeşiller öne otursun”

 

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech