Balıktan sonra en çok tüketilen deniz canlısı olan karides Cuma pazarında kilosu 20 TL’den satılıyor. Balıkçılar karidesin yüksek fiyatına rağmen sürekli müşterisi olduğunu söylüyor.
Az oranda kalori ve doymuş yap içeren karides yüksek fiyatına rağmen balık tezgahlarından hiç eksik olmuyor. Yüksek fiyatına rağmen her zaman satıldığını dile getiren balıkçı Oğuz Askar, “Bunlar küçük karides o yüzden 20 TL. Jumbo karides olsa 40-45 TL oluyor. Ama satılıyor. Tüketicisi her zaman var. Balık ne kadar çok olursa, karides de o kadar çok olur.” dedi.
Tüm yıl boyunca hem donmuş hem de taze olarak tüketilebilen bu canlı, özellikle omega-3 yağ asitleri açısından da oldukça zengin.
Karidesin Faydaları
1. Karides selenyum minerali açısından oldukça zengindir. Selenyum kanser ve bu tarz ciddi hastalıklara sebebiyet veren maddeleri etkisiz hale getirir.
2. Karides düşük kalorili bir protein kaynağıdır. Bir porsiyon karideste yaklaşık 23,7 gram protein ve 112 kalori vardır.
3. İyi bir D vitamini kaynağı olan karides dişlerin ve kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Ayrıca kalsiyum ve fosfor dengesini de sağlar.
4. Omega-3 yağ asitleri açısından zengin olan karides beyin fonksiyonlarının düzenli gelişimini ve çalışmasında etkilidir. Ayrıca içerdiği B12 ile kan hücrelerinin gelişimini destekler.
5. Diş etleri rahatsızlıklarında da anti-enflamatuvar etkisiyle bilinir.
Pişirme önerileri
1. Tarifinizde nasıl gerektiğine bağlı olarak kabuklu veya kabuksuz şekilde pişirilebilir. Karidesin temizlenmesinin ise kendine has bir yöntemi mevcuttur. Temizlerken başını ve bacaklarını önce ve ardından kuyruğundan tutarak kabuğunu sıyırmanız gereklidir.
2. Donmuş karidesleri temizlerken tamamen çözündürmemeye dikkat edin. Karides hafif buzlu haldeyken kabuğunu soymak daha kolay olacaktır.
3. Karidesin bağırsakları haşlamadan ya da pişirilmeden önce de çıkarılabilir. Bunun için sırt kısmını hafifçe çizerek bağırsaklarını çıkarabilirsiniz.
Dilek Akşen