Son günlerde, aylarda Türkiye’de intihar olaylarında artış mı yaşanıyor? Toplumsal şiddet ve intihar olaylarını konunun uzmanları ile konuştuk. Farklı etkenlerin intihar konusunda tetikleyici olabileceğini belirten uzmanlar, ekonomik sorunların ve problemlerinde etken olduğunun altını çizdiler. Psikiyatrist Dr. Yeliz Kasap, “ekonomi, pandemi gibi sorunların getirdiği böyle bir dönemde önce akut stres daha sonrasında ise depresyonla tepki vermiş olabilirler” derken Sosyolog Prof. Dr. Cumhur Aslan, “İntihar olaylarını sadece ekonomiye bağlamak doğru değildir ama ekonomi önemli bir faktördür” dedi.
Çanakkale başta olmak üzere, Türkiye’de son günlerde intihar olaylarında artış yaşanmaya mı başladı? İntihar olaylarının görülmesine neden olabilecek etkenleri ve ekonomik problemlerin tetikleyici unsur olup olmayışını uzmanlar ile görüştük. Psikiyatrist Dr. Yeliz Kasap ve Sosyolog Prof. Dr. Cumhur Aslan gazetemize açıklamalarda bulundular.
Kısa bir değerlendirmede bulunan uzmanlara, ekonomik sorunların ve ekonomide yaşanan istikrarsızlığın intihar olaylarındaki etkisini ve son zamanlarda en çok hangi vakaları gördüklerini sorduk.
Psikiyatrist Dr. Kasap, “En fazla anksiyete bozukluğu ve panik atak görüyoruz” dedi. Prof. Dr. Aslan ise “Umutsuzluk ve geleceğe dair belirsizlik, insanlarda endişe ve kaygıyı arttırır” ifadelerini kullandı.
Psikiyatrist Dr. Yeliz Kasap, “Biz DSM kriterlerine göre tanı koyarız. DSM kriterlerindeki sosyal kısımlar, tanı koymamız için önemlidir. Ekonomik krizler, savaşlar, afet durumlarında kişilerde akut stres bozukluğu dediğimiz ilk tepki oluşur. Bunu depresyon ve post-travmatik stres bozukluğu takip eder. Bu kişiler ekonomi, pandemi gibi sorunların getirdiği böyle bir dönemde önce akut stres daha sonrasında ise depresyonla tepki vermiş olabilirler. Altyapıda genetik de varsa, intiharı tetikleyebilir.
En fazla anksiyete bozukluğu görüyoruz. Anksiyete bozukluğu içerisinde de panik atak görüyoruz. En çok gördüğümüz vakalar bu vakalardır” ifadelerinde bulundu.
Sosyolog Prof. Dr. Cumhur Aslan, “Umutsuzluk ve geleceğe dair belirsizlik, insanlarda endişe ve kaygıyı arttırır. Bu durumlar intihara ilişkin nedenler arasında bulunurlar. İnsanların iş kaygısı, gelecek kaygısı, özellikle de bununla birlikte güven kaygısı, gelecekte ne olacağım kaygısı insanları mutsuzluğa sevk eder. İntihar olaylarını sadece ekonomiye bağlamak doğru değildir ama ekonomi önemli bir faktördür” açıklamasında bulundu.
Tunahan Ünsal