Şubat ayında ilaçlara yapılacak olan zam, hem hastaları hem de eczacıları zora soktu. Çanakkaleli Eczacılar, gazetemize yaptıkları açıklamada üretici firmaların ilaç göndermemesinden dolayı piyasada ilaç sıkıntısı oluştuğunu, bunun da başta kanser hastaları olmak üzere vatandaşları mağdur ettiğini ifade etti.
20 Şubat tarihinde ilaçlara zam yapılacak haberinden sonra kamuoyunda, üretici firmaların ürünleri piyasa sürmeyip, stokladığı yönünde bir takım haberlere şahit olduk. Çanakkale’deki eczacılar bu konunun doğru olduğunu, şu an böyle bir sorunun yaşandığını ancak bu sorunun kaynağının kendileri olmadığını ifade ediyorlar. Biz eczacılar olarak elimizdeki ilacı saklama gibi bir yönteme asla başvurmayız diyen eczacılar, bu durumun hem ahlaki hem de ticari açıdan etik bir durum olmadığı konusunda hemfikir.
Bu konu ile alakalı olarak gazetemize açıklama yapan, Çanakkale Eczacı Odası Başkanı Jale Karaata; “İlk defa ilaçlara yapılacak olan bir zammın, yapılmadan önce bilgisi veriliyor. O yüzden bu tarz sorunlar yaşanıyor” diye başladığı açıklamamasına şu şekilde devam etti; “Piyasada yok ilaçlar ile ilgili yerel ve ulusal basında çok sayıda haber çıkıyor. Gerçekten 6-7 aydır 1 yıldır piyasada olmayan ilaçlar var ama bu ilaçlara eş değer, muadil ilaçlar olduğu için bu durum bu güne kadar sorun olarak görünmüyordu. Ayrıca bugüne kadar yapılan ilaç zamlarında, hiçbir zaman 45 gün öncesinden ilaç zammı yapılacağı açıklanmazdı. İlk defa böyle 45 gün önceden, 20 Şubatta ilaçlara zam yapılacağının açıklanması, eczanelerinde, ecza depolarının da suçu olmayan bir suni ilaç yokluğu yarattı. Bu sorun sadece ilaç firmalarından kaynaklanan bir sorun… Çünkü ilaç firmaları ellerindeki ürettikleri, stokladıkları ürünlerin depolara sevkiyatını durdurdular. Depoda ilaç olmayınca eczaneye gelmiyor. Eczanede olmayınca halka ulaşmıyor. Hiçbir eczacı rafındaki ilacı zam gelecek diye saklamaz. Çünkü zammın uygulanma tarihini Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirleniyor. Bizim 45 gün içinde veya 1 ay içinde ilaç satımı yapmama gibi bir durumumuz, hem ticari açıdan olamaz hem de sağlık hizmeti veren bir kurum olma açısından, halkın sağlığını engellemeye yönelik bir şeyi eczacılar asla yapmazlar.
İLAÇ STOKLAYAN FİRMALARA CİDDİ YAPTIRIM UYGULANACAK
“Sağlık Bakanlığı da bununla ilgili bir çalışma yaptı. Hatta geçtiğimiz cumartesi günü Sağlık Müdürlüğünde çalışan görevli eczacılar, bu konu ile ilgili eczaneleri ve depoları denetlediler. Depolardaki bütün ilaçları tespit ettiler. %100 üzerinden bakarsak, ilaçların %40’ı depolara ve eczanelere dağıtıldı. Ancak ilaçlara talep fazla olduğu için hemen tükendi ve yine yok gibi görünüyor. Birde bu fiyat politikaları yüzünden meydana gelen sorunlar var. Euro ve Dolara bağlı ilaçlarda, ithal ilaçlarda, özellikle kanser ilaçları bulunamıyor hastalar mağdur oluyor denilen ilaçlardaki olay daha farklı. Çünkü Sosyal Güvenlik Kurumu ilgili ilaç ödeme sisteminde, Euro bazında 2,11 lira gibi bir kura sabitledi. Şu an Euro 4,02 civarında. Düşünebiliyor musunuz? Firmalar da % 50 düşüşlü bir fiyatla sattıkları yurt dışından ithal ettikleri ilacın ithalatını durdurdu. Çünkü siz bir üretici olarak elinizdeki ürünü maliyetinden düşük bir fiyata satmak istemezsiniz. Birde bu açıdan ilaç bulmada sorunlar var. Fakat hayati önemi olan ilaçların yokluğunda Bakanlık devreye giriyor. Olmayan ilaçlar sadece kanser ilaçları değil. Başka ilaçlarda da bu sıkıntı yaşanıyor. Ancak bunun sebebi asla eczacılar ve ecza depoları değil. Bu durumdan sadece üretici firmalar sorumludur. Biz eczacılar olarak, eşdeğer ve muadil ilaçlarla vatandaşı mağdur etmemek için elimizden geleni yapıyoruz. Sanırım 20 Şubat’tan sonra bu sorun çözülecektir. Bakanlık ilacını piyasaya vermeyen firmalar hakkında çok ciddi bir yaptırım uygulayacaktır diye düşünüyorum. Bu yönde bir çalışma başlatıldı.”
Engin Ören – Günnoş Yıldız