Çanakkale Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Başkanı Murat Çağlayan, canlı yayın konuğumuz oldu. Başkan Çağlayan, sorularımızı samimiyetle yanıtlarken, yaşadıkları mağduriyeti bir kez daha dile getirdi ve artık çözüm bekliyoruz dedi. Türkiye genelinde yaklaşık olarak 4 milyon 800 bin yurttaşın EYT mağduru olduğunu belirten Murat Çağlayan , ekonomik anlamda yük olarak görülmelerine yanıt verirken, “Biz ne zamanki Resmi Gazete’de göreceğiz, o zaman inanacağız” ifadelerini kullandı.
Soru: EYT Derneği olarak çalışmalarınız ne durumda?
Başkan Çağlayan, “Çanakkale EYT Derneği Başkanı Murat Çağlayan, “Şu an 23 Dernek, bir federasyon olarak bu mücadeleye, sivil toplum kuruluşu olarak devam ediyoruz. Tüm genel başkanlar bu konuya yakın ilgi gösteriyorlar. Emeklilikte yaşa takılanların haklarının verilmesi için çalışmaları var. Dönem dönem bu açıklamaları yapıyorlar. Pandemi döneminde, biz birçok genel başkanla, görmüştük ve sorunlarımızı ilettik.
Bizim artık sorunlarımız belli. Düşük emekli ücretleri, çalıştıkça düşen emekli aylıkları, hak gaspları bunları duyurmayı dernekler başardı. Bundan sonra artık çözüm… Mecliste açıldığı zaman EYT’liler sürekli gündemde. Neden? Çünkü burada bir adalet sorunu var. Bunun bir maliyetinin olmaması gerekir.”
Soru: EYT’lileri ekonomik olarak yük görenler var. Bu konu ile ilgili ne düşüyorsunuz?
Başkan Çağlayan, “Emeklilikte yaşa takılanlar, Cumhuriyet tarihinin en fazla üreten kesimidir. Neden? 1999 yılı öncesi iş hayatına atılan bir kişi, 2 kat prim ödemiştir. Bizim üyelerimizin arasında 10.000 günü geçen üyemiz var. 2 kere emekli olacak kadar prim ödeyen üyelerimiz var. Bu meblağlar, devlete verilmiş.
İkinci olarak aylık bağlama oranlarından dolayı, bağlanan emekli maaşları, yarı yarıya düştü. 3.000 TL bağlanacakken, 1.500 TL oldu. 4.000 TL bağlanacakken, 2.000 TL oldu. Şimdi, baktığınız zaman çalışma hayatının içerisinde olan hiç kimse emekli olmak istemiyor. Neden? Maaşlar çok düşük. Bunları da bir kenara koyalım. Bunca yıl bekleyip de emekli maaşı alamayanlar var. O zaman soruyorum; Biz nasıl yük oluyoruz?”
Soru: Emeklilikte yaşa takılanlar iş bulabiliyorlar mı? Sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyorlar mı?
Başkan Murat Çağlayan, “Emeklilikte yaşa takılanlar arafta. İşveren işten çıkarttığı zaman eğer maddi durumu yerindeyse, genel sağlık sigortası ödüyor. Bu şekilde sağlık hizmetlerinden faydalanıyor. Evine ekmek almak için uğraşan insan SGK ödemesini yapamıyor. Böylece borçlanmış oluyor. Sağlık hizmeti alamıyor. Zaten geliri olmayan kişi bu ödemeleri nasıl yapabilecek.”
Soru: Resmi Gazete’de görmeden inanmayız söyleminiz vardı. Söylemlere güvenmiyor musunuz?
Başkan Çağlayan, “Bakın, bu kitle artık çok bilinçli bir kitledir. Mağdur kesim, mağduriyetini daha iyi anlatır. Biz siyaset yapmıyoruz ama siyasilerde daima iç içe olmalıyız ki bu derdimizi her platformda dile getirelim. Çözüm yolları üretmeleri için siyasileri zorlayalım. Problemler bire bir 2019 yılında anlatıldı. Tüm televizyonlarda çalışmalar başlamıştır diye açıklamalar oldu. Sonraki süreçte böyle bir çalışma yoktur dendi. Ümitler kırıldı. Seçim beyannamelerine kondu. Daha sonra tekrar görüşüldü. Mecliste önergeler verildi eller kalktı yine umut oldu. Tekrar bu umutlar söndü. Biz nasıl güveneceğiz? En son meclis görüşmelerinde tüm partiler bu sorunları çözeceğiz dediler. O gün ne dendi “Bu konuda mutabakat olduğunu görüyoruz. Buyurun getirin meclise, bu sorun çözülsün” dedi. Meclisteki sandalye sayısı yeni sisteme göre bu sorunun çözülmesine yetiyor. Biz de bekliyoruz. Biz ne zamanki Resmi Gazete’de göreceğiz, o zaman inanacağız.”
Soru: Siyasi partilerle iletişim halinde misiniz?
Başkan Çağlayan, “Bizim derneğimizin ilk açıldığı dönemlerde, biz bütün siyasi parti temsilcilerini davet ettik. Daha sonrada, derneğimizi ziyaret ettiler. Başta İYİ Parti olmak üzere, CHP, yeni kurulan partiler, DEVA, Memleket, Gelecek, Yeniden Refah Partisi ziyarette bulundular. Son dönemlerde benim randevu taleplerim devam ediyor. Artık dert anlatma değil, sıralamayı değiştirmek istiyoruz. Çünkü derdimizi herkes biliyor. Bunun nasıl çözüleceğine odaklanıyoruz. Yeni mağduriyetler yaşanmasın diye bu konuya eğilmeye başladık.”
Tunahan Ünsal