Üretici ve tüketici sorun yaşamaya, yaşanan sorunların ise faturası ağır olmaya devam ediyor. Ekmeklik buğdayın alım fiyatı 2 bin 250 TL, arpa ise Bin 750 TL olarak açıklanırken, iç piyasada ekmeklik buğday 5 bin liranın da üstüne çıktı. Ekmeklik buğdayın tonu 5 bin 500 TL’yi gördü. Arpa fiyatı ise 4 bin 500 TL’ye dayandı. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, sert açıklamalarda bulunarak “Rakamlar ortadadır. Kişilerin sessizliğe bürünmelerini hatta ve hatta ağızlarını bıçak açmamasını konu hakkında iki kelam edemeyip başka safsatalar ile sıkıntı yaşadığımız konuların üzerlerini kapatma çabalarını takip etmekteyiz” dedi.
Buğday ve arpa fiyatları can yakmaya başladı. Ekmeklik buğday 5 bin TL’nin üzerine çıkarak 5 bin 500 TL’yi gördü. Aynı zamanda arpa ise 4 bin 200 TL hatta 4 bin 500 TL’lere dayandı. Türkiye’de fırınlar kriz ile boğuşurken, özellikle büyükşehirlerde ekmek kuyrukları oluşmaya başladı. Başta un maliyeti olmak üzere fırıncılar, maliyetlerden dolayı ekmek fiyatlarında zamma gitmek durumunda kaldılar. Çanakkale’de de ekmek 2.50 TL’den satışa sunulacak.
Arpa ve buğday fiyatları ile ilgili Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya ser açıklamalarda bulundu. Başkan Kaya, geçmiş dönemleri hatırlatarak, “Defalarca anlatmamıza rağmen, bu söylemlerimizi duymazdan gelen, görmezden gelen” diyerek konunun muhattabı kurumlara seslendi.
“Bugün aynı ürünlerin fiyatlarının geldiği rakamlar ortadadır“
Başkan Kaya, “Bölgemizde geçirmiş olduğumuz son arpa buğday hasat sezonunun başlamasıyla birlikte kendiliğinden oluşan o günkü şartlarda da üreticiyi memnun eden piyasa fiyatlarını yüksek bulup fiyatların geri gelmesi için uğraş veren mücadele veren bunu kendine iş edinen bu düşüncenin yanlış olduğunu defalarca anlatmamıza rağmen bu söylemlerimizi duymazdan gelen, görmezden gelen konunun muhatabı kurumlar kuruluşlar o günkü fiyatları değerlendirdiğiniz ve geri gelmesi için verdiğiniz mücadeleyi bu gün aynı ürünlerin fiyatlarının geldiği rakamlar ortadadır.
“Sessiz kalmalarının sebebini üreticilerimiz ile birlikte merak etmekteyiz”
Aynı hassasiyet ile aynı samimiyet ile bu ürünlerin fiyatlarının bu gün geldikleri seviyelerini de yorumlayarak hasat sezonunda olduğu gibi piyasa fiyatlarının geri gelmesi gerektiğini niye tekrar etmediklerini hasat sezonunda üreticinin cebine girmek üzere olan kazanca talihsiz söylemleri ile engel olanların bu gün sessiz kalmalarının sebebini üreticilerimiz ile birlikte merak etmekteyiz.
“Şaşkınlık içerisinde takip etmekteyiz”
Üreticilerin bin bir emek ile ürettiği ürünlerin fiyatlarının konunun muhatabı bazı iş bilmez sorumluluk sahibi kişiler tarafından geriye çekilmek istenmesini o gün takip ettiğimiz gibi bu gün geldiğimiz noktada aynı kişilerin sessizliğe bürünmelerini hatta ve hatta ağızlarını bıçak açmamasını konu hakkında iki kelam edemeyip başka safsatalar ile sıkıntı yaşadığımız konuların üzerlerini kapatma çabalarını üreticilerimiz ile birlikte ileri derecede şaşkınlık içerisinde takip etmekteyiz” açıklamasında bulundu.
Tunahan Ünsal