Çanakkale Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürü Hayati Gürses, kentin ulaşım noktasında yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini gazetemizle paylaştı.
12 yıldır Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü yapan ve öncesinde Fen İşleri Müdürlüğü görevini uzunca bir süre yürüten Hayati Gürses kentin ulaşım yapısını, sorunlarını ve bu sorunların çözümlerini gazetemize anlattı. Kenti ve yapıyı çok iyi tanıdığını ifade eden Müdür Gürses; “ Bu kentin en büyük sorunu İskele’dir. İskele’ye dönmeyen otobüsler rağbet görmüyor. Trafik sıkıntısının tek çözümü İskele Limanı’nı Kepez ya da Karacaören altına taşımaktır.”dedi.
Geçtiğimiz hafta Kepez Belediye Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan’ın hastane yolu konusunda yaptığı açıklamalara cevap vermek istemeyen Müdür Gürses; “Yargıya intikal etmiş bir konuda konuşmak doğru değildir.” dedi.
Ulaşım Hizmetleri Müdürü Hayati Gürses ile röportajımız şu sorularla devam etti:
Siz hiç otobüse biner misiniz ya da duraklarda bekler misiniz? Ne gibi sorunlar görüyorsunuz?
“Her gün belli duraklarda beklerim, dinlenme molasında gider şoförlerle konuşurum. Zaman zaman da otobüslere binerim. 2006 yılında aldığımız 7 metrelik otobüsleri, düşük tabanlı engelli tipi otobüslerle değiştirmek daha çağdaş bir ulaşım şeklini de beraberinde getirecek. 47 adet 7 metrelik otobüs, 70’e yakın engelli tipi otobüs ve özel hatlarla birlikte 117 adet otobüsle hizmet veriyoruz. Bizim şehir merkezimiz ince uzun bir yapıya sahip. Amacım şehir merkezinde uygun bir lokasyon bulup aktarma istasyonu yapabilmek. Trafikteki sorunun en büyük sebebi iskele’dir. İskele kent merkezinden taşınmalı. Kepez Limanına dünya masraf edildi. Orası aktif hale gelebilir. Orada milli servet yatıyor. Karacaören altına liman planlanmıştı. İskele buraya da taşınabilir. Şehir merkezimizin kurtuluşu bu iki limana bağlıdır. İskele kaldırılmazsa trafik sorunu bu şekilde devam eder. Yaz aylarında duraklarda çok bekleniyor olmasının, yolculukların uzun sürmesinin nedeni gemi trafiğidir. ”
Otopark da ciddi bir sorun, bu konudaki çözüm önerileriniz neler?
“Çelik sistem asansörlü otoparklar ile otopark sorunu da çözülecektir. Bir önceki mecliste, Hastane Bayırı civarında bulunan Kaya Sokak imar planına bu asansörü işlettik. Plan tadilatı yapıldı. İki katlı çelik sistem otomatik otopark 230 araçlık önümüzdeki sene ihaleye çıkacağız. Bu sistemi yerine oturtabilir ve yaygınlaştırabilirsek sorunu çözeceğiz.”
Kepez ve Merkez arasındaki ulaşım da sıkıntı olduğunu düşünüyor musunuz?
“Kepez hattında hiçbir sorun yok. İnceliyoruz. Biz her hafta komisyon olarak toplanıyor, genel sıkıntıları bütün temsilciler ile konuşuyoruz. Dün de, yine komisyonda da konuştuk. Ben bütün hatları takip ediyor, yerinde inceliyorum. Komisyonda şunu dile getirdim. ‘Hep birlikte, Kepez Temsilcisi biz, kamera ile çıkalım bütün durakları sabah akşam çekelim. 960 TOKİ tarafına da gidelim. İki gün boyunca bunu uygulayalım. Yerinde görelim, bunu da basına sunalım.’ Yaz rotasyon planımız da 57 otobüs dolaşıyor. Bunun 36 tanesi Kepez’e gidiyor. Takdir insanların! Kepez Temsilcisi’ne ‘Bize neden bu sıkıntıları dile getirmiyorsunuz?’ diye de sordum. Kepez, Esenler arası 1 saat değil, 40 dakika sürer. Kepez- İskele hattımız 20 dakika sürer. Zaman zaman bu yolculukların süresi uzayabilir. Şehir ince, uzun bir şehir. Kepez’den Esenler’e uçamayacağımıza, İskele’ye muhakkak uğrayacağımıza göre başka şansımız var mı? 11 yıldır ben bir çözüm bulamadım, önerisi olan varsa söylesin.”
Bazı otobüs şoförlerinin ücretsiz biniş hakkı olan vatandaşlara itiraz ettiği konusunda bilginiz var mı?
“Sarı Basın Kartı olan bir muhabir ile belediye otobüsü şoförü arasında yaşanan sıkıntıdan basın yolu ile haberdar oldum. Şoför burada keyfi bir uygulama yapmış. Engellilerin, Sarı Basın Kartı olanların, kanun ile ücretsiz biniş hakkı belirtilen herkesin ilgili kurumlardan aldığı kartlar geçerlidir. İsteyen olursa biz de kendi elektronik kent kartımızı da veriyoruz. Türkiye’nin neresinden gelirseniz gelin, elinizde Sarı Basın Kartı varsa otobüslere ücretsiz binebilirsiniz. Tüm şoförlerimizin bu uygulamadan haberi var. Bu kanuna uymayan şoför ceza komisyonuna sunulacak.”
Vatandaşlar özellikle şoförlerin çok gergin olduğunu ileri sürüyor, bu konuda ne düşünüyorsunuz?
“Biz Belediye ve Halk otobüsü şoförlerine her yıl öfke kontrolü, iletişim konularında eğitmenler eşliğinde ders veriyoruz. Ben de personelimle birlikte öğlene kadar sahadayım. Bu sıkıntılar genellikle Özel Halk Otobüsü şoförlerinden kaynaklanıyor. Onların kendi iç düzeninde olan bir sıkıntıdan kaynaklanabilir. Biz gereken her şeyi yapıyoruz. Biz her türlü şikâyeti ceza komisyonuna sunuyoruz. Her otobüste kamera var. Burada bir koordinasyon merkezimiz var. Ben kendi cep telefonumdan sürekli takipteyim. Vatandaşları tarafından oluşan sıkıntılardan şikâyetçi olan şoförler de var. En büyük sıkıntının, yolcuların sürekli ön kapıda yığılması hakkında oluyor. Ayakta yolculuk yapanlar sürekli ilerleyin uyarısını duyuyor. Çünkü ön kapıda olan yığılma binme işlemini geciktiriyor. Tam duraktan kalkarken ben inecektim diyenler oluyor. Otobüslerin üzerinde güzergâhları net bir şekilde yazmasına rağmen yine de nereye gidiyor diye soranlar var. Biz gerekenleri yerine getiriyoruz ancak hem vatandaşın hem de şoförün ikili iletişimde saygı çerçevesini koruması ve anlayışlı davranması gerekiyor.”
Özellikle üniversite tatile girdiğinde Troya Caddesinde duraklar çok kalabalık oluyor, Ç3 hattında bir azalmaya mı gittiniz?
“Troya Caddesindeki Ç3 hattında, üniversitenin tatile girmesinin ardından Ç3 Ekspres hattını kaldırırız. Bu yaz rotasyonudur. Bizim taşıdığımız yolcunun yarısı da öğrencidir. Bazen ben de durakta otobüs beklerim beş dakikadan sonra her dakika on dakika gibi gelir. Yoksa normal Ç3 hattı yine on dakika da bir duraklardan geçiyor. Tüm hatların içinde en yakın geçen hat da Ç3’dür. Eğer duraklarda çok yığılma olursa, Çataltepeliler’in olduğu yerde sürekli bekleyen iki otobüsümüzü devreye sokuyoruz.”
Yeni eğitim-öğretim yılı başlamak üzere, neler yapacaksınız?
Yeni Eğitim-Öğretim yılı başlıyor. Üç aydır yazlık rotasyonla, 57 otobüsle hizmet veriyorduk. Şimdi kışlık rotasyona geçiyoruz. Esenler’den ÇOMÜ’ye, Ahmet Priştina Caddesi’nden devam edip, çevre yolundan gitmek suretiyle bir hattı devreye sokacağız. Eğer rağbet görürse devam edeceğiz.”
Dilek Akşen