Saros Gönüllüleri Grubu Sözcüsü Mürşide Çoban Çanakkale’deki destekçiler ile Çanakkale Belediye Çalışanları Sosyal Tesisler bahçesinde bir araya gelerek Saros Mücadelesini anlattı.
NG Eğitim Derneği Başkanı Nazlı Giral Saros Gönüllüleri ile ortak toplantı organize ettiklerini, Çanakkale Kent Konseyine Saros Gönüllülerinin daha önce bilgilendirmede bulunduğunu ve Çanakkale Belediyesi’nden de 10 Temmuz günü Keşan’da gerçekleşecek olan “Saros’a Adalet İçin” Mitingine gitmek üzere araç talebinde bulunduklarını bildirdi.
“45 bin ıslak imza topladık”
Mürşide Çoban süreci şöyle aktardı; “3 yıldır mücadele ediyoruz. 2018 yılında başladık. 2018 yılında Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu’nun olumlu bulunmasıyla birlikte yola çıktık. Mücadele büyük ivme kazandı. Biz kazandık sonra ÇED Raporumuz temyize gitti derken bir kartopu gibi büyüdük.
İmza kampanyası ile yola çıktık ve hemen o gün 45 bin ıslak imza topladık. Tam Erikli’nin festival zamanına denk geldi ve 25 binini festival alanında topladık. 45 bin ıslak imzayı hemen Çevre ve Şehircilik Bakanlığına götürdük. Bu kadar halk istemiyorsa bu iş olmaz dendi ama maalesef ÇED Raporu tekrardan halkın katılım toplantısına sunuldu. Binlerce kişi gittiğimiz salona küçük olması gerekçesiyle itiraz ettik ve yaptırmadık. Bir sonrakine de binlerce kişi yığıldık ve yapılmadığı halde yapıldı kabul edilip yola devam edildi.
İtiraz etmek için dava açmaya karar verdik ve Avukat Bülent Kaçar ile görüştük. Kendisi çevre konularında ünlü ve gerçekten bu konuda çetin bir avukattır. ÇED İptal Davamızı da kendisine verdik. Kamulaştırma İptal Davasını da toprak sahibi gerçekten çok mücadele eden bir abimiz açtı ve ÇED iptal davasını kazandık. On bilirkişinin onu da lehimize karar verdi.
“Liman projesi Katar’dan gelen doğal gazın Avrupa’ya sevki için yapılıyor”
Çevre Bakanlığı’ndan bize bir yazı geldi ve yazıda bize şu söylendi. ‘Bu liman projesi Katar’dan gelen doğal gazın Avrupa’ya sevki için yapılıyor. Sıvılaştırılmış doğal gaz Saros’daki Körfezlerde gaz haline dönüştürülecek iki gemi yan yana duracak gaz birinden diğerine aktarılacak.’ Yani bizim ülkemiz için hiçbir faydası olmayan bir proje.
Saros özel bir habitat ve 2010 yılında Turizm Koruma Bölgesi ilan edilmiş sonra 2018 yılında Turizm Geliştirme Bölgesi ilan edilmiş aynı yıl inşaat başlatıldı. Sonrasında öğrendik ki 2013 yılında Katar ve bizim ülkemiz arasında iki firmada anlaşma yapılmış. O bölgede 5 yıl önce bir yangın çıktı, o orman yandı. Takdir edersiniz ki o boru hatları oradan şu anda geçiriliyor.
Yüklenici firma Limak Holding yaptıran da Botaş, Botaş bize bir yazı yazmış. ‘Biz zaten yanan orman alanından geçiriyoruz boru hattını’ diye ama yanan orman alanları zaten koruma altındadır. Bu haliyle bile suç işliyorlar.
“İki tane ÇED Raporumuz var”
Şu anda Türkiye’de görülmemiş bir durum ile karşı karşıyayız. İki tane ÇED Raporumuz var. İnşaat hangisine göre yapılacak bilmiyoruz. Mahkeme Botaş’a bir jest yaptı bu bilirkişi raporlarını geri gönderiyorum dedi. 30 günde süre verdi. Var mı eklemek çıkarmak istediğiniz bir şey dedi. Yine bilirkişi raporu değişmedi. Edirne İdare Mahkemesi 1. ÇED’i iptal etti. 2. ÇED için ise bize 4 Ağustos’ta duruşma verdi. Çevre davalarında genelde duruşma olmazmış ilk defa duruşma yapılacak.
Kesinlikle Edirne İdare Mahkemesi bizim Plan İtiraz Raporumuz’da lehimize karar verecek akşam sabah bekliyoruz. Eğer iptal olursa zaten Botaş oradan toparlanıp çıkmak ve bölgeyi rehabilite etmek zorunda.
“Saros’a Adalet İçin”
10 Temmuz’da herkesin katılacağı “Saros’a Adalet İçin” diye bir mitingimiz var. Saat 11.00’de Keşan’da Enez Kavşağında toplanacağız, yürüyüşler, konserler olacak. Çanakkalelilerin de desteğini bekliyoruz dedi.
NG Eğitim Derneği Başkanı Nazlı Giral ise Kent Konseyi Çevre Meclisi’nin de bilgisinin olduğunu, Belediyeden araç istediğini, katılım göstereceğini bildirdi.
Ş. Ezgi Tuncel