Dünya kadınlar günü kutlu oldu. Sekiz mart geçti gitti her şey bitti. Bu ara kadınlar için konuşmalar söylevler dedikodular arttı. Koca koca adamlar hiç tahmin bile edemediğim insanlar kadınlar için güzellemeler yaptılar geçti gitti bitti.
Otomobil aslında bir kadın gibi benim konum olduğu için söylemiyorum ama hissediyorum. İlgilenirsen seni üzmez seni taşır istediğin yere götürür ,hayatta kalmanı sağlar, dövemesin söversin ama duymazdan gelir. Sıkıntısını belli eder , ilgilenmez isen kalırsın ısısız yollarda . yağını suyunu eksik etmeyecek zamanında bakımlarını yapacaksın her zaman nazik olacak üzerine fazla yük yüklemeyeceksin. Yakıtı düzgün nitelikli olacak . ayaklarında sağlam lastikler olacak . makyajı her daim pırıl pırıl olacak. Sakladığın yer ,park yerin temiz ve kuru olacak. Ki senin şahsiyetini ortaya koysun seni temsil etsin . Düşün .
Korktun değil mi. eşine sevgiline kızına yapmadığın yapamadığını senden otomobilin istiyor ve yapıyorsun be eşek. Yılda bir gün bile düşünmediğini otomobilin için her gün düşünüyor uyguluyorsun. Belki bu durum dünyada da böyledir ama Nazımın dediği gibi Öküzümüzün yeri kadınımızdan sonra gelmemeli. Bu vesile ile Kadınların Dünya kadın gününü tekrar kutluyorum.
Sağlıcakla kalın . Adam olun adam olalım …
Otomobil Kısaltmaları Geçen Haftadan Devam
SAE – (Society of Automotive Engineers) Amerikan Otomotiv mühendisleri birliği
SAW – (Spark Angle Word) Kıvılcım açısı işareti
SAV (Sports Activity Vehicle): Sportif özellikleri çok öne çıkarılmış, iri, arazi tipli binek araç. Sportif aktivite aracı. Bu terim BMW tarafından arazi aracı X5 için özel olarak kullanılmış. Nedeni ise, X5’in gerçek bir arazi aracı ile konforlu bir otomobil karışımı olması
SBDS – (Service Bay Diagnostic System) Servis bölümü teşhis sistemi
SBEC – (Single Board Engine Controller -replaced with PCM) tek bordlu motor kontrolörü
SBS – (Supercharger Bypass Solenoid) Süperşarjer kısa devre solenoidi
SBT – (Serial Bus Traveller) Seri büs esyahat edici
SC – (Supercharger) Süperşarjer
SCB – (Supercharger Bypass Süperşarjer kısa devresi
SCSV- (Shift control solenoid valve) Vites kontrol selenoid valfi
SDM – (Sensing and Diagnostic Module) algılama ve teşhis modülü
SDI (Saugdiesel Direct Injection): VW‘nin turbo olmayan direkt enjeksiyonlu dizel motorlarinda kullanilan bir sistemin ismi. SDI (Emmeli dizel direct enjeksiyon)
SDV – (Spark Delay Valve) Kıvılcım geciktirme valfi
SEFI – (Sequential Electronic Fuel Injection -replaced with SFI) Sıralı elektronik yakıt enjeksiyonu
SEO – (Special Equipment Option) Özel ekipman seçeneği
SES – (Service Engine Soon -replaced with MIL) Servis motoru bozukluk göstergesi
SFI – (Sequential Multiport Fuel Injection) Sıralı çok portlu yakıt enjeksiyonu
SHO – (Super High Output) Süper yüksek güç
SIG RTN – (Signal Return) Sinyal dönüşü
SIL – (Shift Indicator Lamp) Vites değiştirme gösterge lambası
SIPS – ( Side impact protection system ) Volvo yan darbe korma sistemi Ön koltukların altında enlemesine ve B direklerinde diklemesine bulunan yüksek dayanıklığı olan çelik barlar ile yan havayastıklarının oluşturduğu sistem.
SIR – (Supplemental Inflatable Restraint) İlave şişirilebilir tutucu
SLS: Lüks otomobillerde ve Off-road araçlarinda kullanilan, aracın yüksekliğini otomatik olarak ayarlayan sistem.
SLX: (Süper Lüks Ekstra) Tofaşlarda sis farı ve elektrikli cam teknolojisidir.
SL SWITCH- (Stop lamp Switch) Stop lambası sivici , Fren müşürü
SMEC – (Single Module Engine Controller -replaced with PCM) tek modüllü motor kontrolörü
Türkiye’nin İlk Kadın Otomobil Yarışçısı: Samiye Cahid Morkaya
Türkiye’nin ilk ehliyetli kadın şoförü olan Samiye Cahid Hanım, dönemin ünlü gazeteci-yazarı Burhan Cahid Morkaya ile evli ve oldukça zengin. Buick, Cadillac, Fiat, Nash ve Ford gibi dönemin birçok iyi otomobiline sahip olur. Bir zaman sonra otomobil tutkusu ilerleyen Samiye Hanım, üyesi olduğu Türkiye Turing Klüp tarafından düzenlenen otomobil yarışlarına katılmaya başlar. Yani Türkiye’nin ilk kadın otomobil yarışçısı olma unvanını elde eder.
1930 ve 1931 yıllarında düzenlenen yarışlarda dereceye girmeyi başaran ilk Türk kadın rallici, bu başarısını sonraki yıl bir adım öteye taşır. İstanbul’da İstinye ile Zincirlikuyu arasındaki yaklaşık 10 km’lik parkurda düzenlenecek yarış için başvuran Samiye Hanım, yarışa başka hiç kadın sürücü başvurmadığı için erkeklerle birlikte yarışmayı talep eder ve düzenleme komitesi tarafından bu istek kabul edilir. Ardından yarışa dahil olur ve 1932 yılının birincisi olmayı başarır.
Ertesi yıl, yani 1933’te yine Turing’in düzenlediği otomobil yarışlarını kazanmayı başaran Samiye Cahid Hanım, 1934’teki yarışlarda ise talihsiz bir olay yaşar. Aynı parkurda kaza yapan pilotun Ford marka arabası attığı taklalar nedeniyle paramparça olur. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Samiye Hanım, birçok ameliyattan geçirilse de kazada parçalanan sol kolunu bir daha kullanamaz. Yani Türkiye’nin ilk kadın otomobil yarışçısı, bir daha otomobil yarışlarına katılamaz. Ancak hayata gözlerini yumduğu 1972 yılına kadar araba kullanmaya devam eder.
GÜLMECE
Emine’nin kocası Temel trafik kazasında ölür ancak Emine ye haber nasıl vereceklerini düşünürken imam
Pen hallederum der :
Eminenin yanına giden imam “ Tuyduğuma cöre Temel bir başka kari almış “ der
Emine sinirden “ İnşallah çenezesi celir “ deyice
İmam “ cenazeyi cetirin uşaklar …der.