Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi ve İda Dayanışma Derneği ortak bir basın açıklamasında bulundular. ZMO 2.Başkanı Onur Türkmen tarafından okunan basın açıklamasında, Koza Altın İşletmeleri A.Ş’nin, ÇED toplantısını 25 Şubat’ta yapacağı belirtildi. “Bugüne kadar Kazdağları’nda kesilen ağaçların dışında Atikhisar Havzası’nda yeni ağaçlar kesilecektir” ifadeleri kullandı.
Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi ile İda Dayanışma Derneği ortak bir basın açıklamasında bulundular. Ziraat Mühendisleri Odası’nda, saat 12.30’da yapılan açılamayı, ZMO 2. Başkanı Onur Türkmen okudu.
“Eski usül kirli yöntemlerle madencilik faaliyeti sürdürdüğü bilinmektedir”
Basın açıklamasında, “Bugün Kazdağları’nda 15’ten fazla altın-gümüş madeninin eski usul kirli yöntemlerle madencilik faaliyeti sürdürdüğü bilinmektedir.
“Su toplama havzası içerisinde yeni bir tehdit oluşmuştur”
Alamos Gold (Doğu Biga) Madencilik İşletmesi’nin doğa tahribatı yetmezmiş gibi Atikhisar Barajı’na 2,2 Km mesafede yine bu barajın su toplama havzası içerisinde yeni bir tehdit oluşmuştur. Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafında S:201001197 ruhsat alanında altın-gümüş madeni kapasite artışı projesinin ÇED süreci başlatılmıştır.
Bugüne kadar Kazdağları’nda kesilen ağaçların dışında Atikhisar Havzası’nda yeni ağaçlar kesilecektir. Havza daha fazla ağaç katliamıyla ormansızlaşacak, yaşam döngüsü ve ekosistem tahrip edilecektir. Maden faaliyetleri sırasında yapılacak patlatma faaliyetleri orman ekosistemine zarar verecek, pek çok yaban hayvanı yaşamını yitirecek ya da bölgeyi terk
etmek zorunda kalacaktır. Orman faaliyetleri sonunda erozyon, heyelan ve taşkınlar Atikhisar Barajı’nın kalan ömrünün de dolmasına sebep olacaktır. Maden işletmesinin 26 aylık faaliyeti sonunda Atikhisar Barajı yüksek ağır metal ile zehirlenmiş olacaktır. Çanakkale’nin içme suyu temini için yeni su kaynaklarının hayata geçirilmesi amacıyla harcanacak zarar, maden şirketlerinin elde ettiği gelirden daha fazla olacaktır.
Açık ocak işletmesiyle yerin derinliklerinde bulunan ağır metal ve zehirli kayaçlar gün yüzüne çıkarılacaktır. Teknoloji ve bilimsel tekniklerden uzak eski yöntemlerle yapılan kirli madencilik faaliyetleri içme suyumuz Atikhisar’ı zehirleyerek kentimizi ve bölgemizi yaşanamaz hale getirecektir.
Yukarıda niteliklerini belirttiğimiz Koza Altın İşletmesi A.Ş. kapasite artışı projesini ÇED halkı bilgilendirme toplantısının 25/02/2021 tarihi saat 11:00’da Serçiler Köyü’nde yapılacağı halka duyurulmuştur.
Öncelikle pandemi koşularında böyle toplantıların sosyal mesafe kurallarına uygun olarak yapılması mümkün değildir. İlgili bakanlık genelgeleri kapsamında kıraathane, kahvehane vb yerlerin pandemi gerekçesiyle kapalı tutulduğu bir dönemde böylesine yoğun katılımlı bir toplantının kahvehanede yapılacak olması halk sağlığını hiçe saymaktadır ve ilgili genelge esaslarına aykırıdır. Nitekim Hacıbekirler ÇED halkı bilgilendirme toplantısında yaşananlardan ders alınarak söz edilen halkı bilgilendirme toplantısından vazgeçilmelidir” ifadelerinde bulunuldu.
Tunahan Ünsal