Cumhuriyetin ilanı, tarihin şafağından beri var olan milletimizin büyük yolculuğunun çok önemli bir anında ona yepyeni ufuklar açan büyük bir olaydır, yeniden dirilişimizin adıdır.
Bizi millet olarak bir arada tutan, toplumsal bütünlüğümüzü, dayanışmamızı sağlayan Cumhuriyetimizin temelini, ülkesine sadakatle bağlı tüm yurttaşların eşitliği ve özgürlüğü fikri oluşturmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet, Türkiye’nin çağdaş ve demokratik bir ülke olarak varlığını ve gelişimini sürdürmesinin en önemli güvencesidir. Cumhuriyet’in tüm değerleriyle sonsuza değin yaşatılması hepimizin ortak sorumluluğudur.
Türk Milleti, Cumhuriyeti kuranlara ve onu yüceltenlere minnet ve şükran duymaktadır. Tüm halkımızın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutluyorum
2023 EĞİTİM VİZYONU
Milli eğitim bakanı Sayın Ziya SELÇUK’ un göreve geldiği günlerde ‘bize biraz zaman verin çalışalım yoksa aynı hataları tekrarlarız’ dediği ve ekibi ile bir yol haritası olarak önümüze koyduğu 2023 eğitim vizyonu tam iki yıl önce 23 Ekim 2018 tarihinde açıklanmıştı.Eğitim camiasının merakla beklediği vizyon belgesi, anlık uygulamalardan ziyade süreç içerisinde atılacak adımlardan oluşmaktaydı. Hatta bununla ilgili takvim açıklanmış ve takvimde hangi eğitim-öğretim yılında hangi faaliyetlerin hayata geçirileceği de belirtilmişti. Aradan geçen iki yıldan sonra vizyon belgesinin başlıklarına bakacak olursak;
– ‘Tüm çocuklarımızın sosyal, sportif ve kültürel etkinlikleri e-portfolyo içerisinde derlenecektir.’ Maddesi hayata geçmiş, öğrencilerin sosyal etkinlik karneleri oluşturulmuştur.
– Eğitim vizyonunda ‘Okul yöneticiliğinde atamada yeterliliklere dayalı yazılı sınav uygulaması ve belirlenecek diğer nesnel ölçütler kullanılacaktır’ denilmektedir. Bu kapsamda ilk defa ÖSYM tarafından EKYS (Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme Sınavı) yapılmış ancak sınav sonrası mülakatlar devam etmiştir. Her ne kadar Milli Eğitim Bakanı mülakat için sınav puanı ile aynı verilecek dese de nesnel olmayan mülakatlar tamamen kaldırılmalıdır.
– Tasarım ve Beceri atölyeleri pilot uygulamaları yaygınlaşmış, vizyonda belirtilen ilkokul için teneffüs sürelerinin artırılması hayata geçmiş ve süreler 15 dakikaya çıkarılmıştır. ( Salgın nedeniyle mevcut şartlarda yine teneffüsler 10 dakika olarak uygulanmaktadır.)
– ‘Okulun ve çocukların kendi mahallesinin bir parçası olarak geliştirilmesi gereği için kayıt bölgelerinde okul-mahalle spor kulüpleri kurulacaktır.’ Maddesi hayata geçmemiştir.
– Teftiş ve kurumsal rehberlik alanında herhangi bir yapılandırma olmamıştır.
– ‘Ortaöğretimde esnek ve modüler müfredat uygulanacak, ders çizelgesine bağlı olarak ders saatleri azaltılacaktır.’ Maddesi hayata geçirilmemiş, ders saatlerinde bir azalma söz konusu olmamıştır.
– ‘PDR hizmetlerinin eğitim sistemi içindeki yeri, önemi ve etkililiği için mevzuat alt yapısı yeniden yapılandırılacaktır.’ Maddesi hayata geçmiş ve geçmişte bir çok soruna neden olan yönetmelikte değişikliğe gidilmiş ve yeni yönetmelik yayınlanmıştır.
– Öğretmen ve okul yöneticilerinin mesleki gelişimlerini sürekli desteklemek için uzaktan eğitim işbirlikleri hayata geçirilmiş ve özellikle salgın döneminde yüz binlerce öğretmenin ve on binlerce okul yöneticisinin mesleki gelişim faaliyetlerine katılması sağlanmıştır.
– Ücretli öğretmenlerin ücretlerinin iyileştirilmesi hayata geçmemiş, ücretli öğretmenler halen asgari ücretin altında çalışmaktadır. Ücretli öğretmenlik son bulmalı ve gerekli öğretmen atamaları yapılmalıdır.