2002 yılında kurulan Çanakkale AK Parti İl başkanlığı ve yönetimi bir değirmen misali sürekli insan mı öğütüyor? Yoksa tıpkı kartopu gibi her yuvarlandığında biraz daha büyüyüp haşmetleşiyor mu? Her insan gibi ve ayrıca bir gazeteci gözüyle izlediğimizde, bu sorununun farklı sonuçlarına varıyoruz.
Kurulduğu yıllarda İl Başkanlığı İbrahim Köşdere ile başlamış, ardından kurucu İl Başkanı olarak bilinen Reyhan Demirtaş ile devam etmiştir. Hatırlıyorum da Sayın Demirtaş’ın kurucu başkanlığı yaptığı dönemlerde, yönetim kurulu üyelerinin doğum günü kutlaması için, ya da bir partilinin genel merkezden gelip İl Yönetimini ziyareti sırasında yapılacak ikramın alınması bile çok farklıydı. Son günlerde AK Parti yönetimlerinin bu kadar küçük ve detay işlerle uğraştığını sanmıyorum.
Hem yönetimler, hem partililer, hem de son dönem için geçerli sponsorlar çok değişti. Hatırladığım kadarıyla ilk seçimde bile en az iki adaylı kongrelere gidilirken, şimdilerde bu gelenek nedense ortadan kaldırıldı. Parti için rekabet olmayınca doğal olarak, uydu yönetimler oluşması kaçınılmaz oluyor. Son merkez ilçe seçiminde de bundan çok farklı bir oluşum gerçekleşmedi. Tahminimiz tüm baskılara karşın İl Genel Meclis Üyeliğine seçilmiş olan ve başarılı bir performans sergileyen Şener Akçay, demokrasi inancı gereği icazetsiz başkan adayı oldu. Her ne kadar hazırladığı listeyle seçime girememiş olsa bile parti tabanından takdir gördüğünü söylemek abartı olamaz.
Kimler geldi kimler geçti…
Bu bir şarkı sözü olup dillere pelesenk olsa da bu değirmen çok insan öğüttü, ya da bir avuç kar kocaman bir kartopu oldu diyebiliriz. Olaya tek pencereden bakmamak gerek. Doğrular hep tektir ama ihtimaller hep birden fazladır. Bu düstur ile olaya yaklaştığımızda hemen ilk akla gelen, önemli isimleri buradan sıralayabiliriz. Hafta sonu yapılan kongrede bu isimlerden neredeyse hiç birisi yoktu.
İki dönem üst üste belediye başkanlığına aday gösterilen Murat Efe ismiyle başlayalım. Hiç bir aday bir daha Murat Efe’nin aldığı oy ile seçilen CHP adayı arasındaki oy farkına yaklaşamadı. Nihat Parlak, Nurkan Şanda, Levent Çetin, Hakan Vural, Cumhur Kabasakal, Mehmet Emin Salman, Tamer Çetin, Ersin Kahraman, Erdener Can, Ali Aşkın, Hüseyin Babacanoğlu, Hasan Hüseyin Aytop, Terzi İslam Kandemir, Haluk Cihat Temiz, Gürhan Gür, Turgay Güleç, Orcun Oktay, Muhsin Özçelik, Raci Soysol, Zeki Tezer, Gültekin Yıldız, Şerif Kutluay, Murat Demiryay, Murat Makas, Zeki Yörükçüoğlu, Recep Yılmaz, ilk akla gelen isimler.
Bu listeye çok daha fazla isim yazıp uzatabiliriz. İsim yazmayı AK Partinin bir dönemine Çanakkale’de damga vuran, bu gün hiç meydana çıkıp aktif siyaset yapmayan, partinin ağır toplarından da söz etmek gerekli. Üç dönem Çanakkale Milletvekilliği, bir dönem Tarım Bakan yardımcılığı, kâtip üyelik yapmış Mehmet Daniş, on yıl başarılı bir İl Özel İdare Genel Sekreterlik ardından bir dönem milletvekilliği, Belediye Başkan adaylığı yapmış, GESTAŞ’ın kurucu ismi Ayhan Gider, İlçeler başta olmak üzere toplumun her kesiminden saygı gören Milletvekilliği yapmış Müjdat Kuşku. Türkiye’nin ve AK Partinin yükseliş dönemi olarak adlandırılan 2002 yılları sonrasının meclisin en genç milletvekillerinden İsmail Kaşdemir.
Yazdığımız bu isimlerin en yakınları şuan partiye gelse, her saat Çanakkale AK Parti’de miting yapılır. Hafta sonu yapılan kongreyi izlediğimizde bize satır aralarında net mesajlar verdiğini gözledik. Kesin olarak gelecek İl başkanı için net bir hazırlık yapılmış gözüktü. Bu İl Başkanının ismi bu günden belirlenmiş. Kaan Tonka ismi ortaya atılıyor. Ama ben, buna ihtimal vermiyorum. İl Başkanlığını yapamayacağından değil. Tam tersi çok iyi yapacağını biliyorum ama ihtimal veremiyorum. Bence gelecek süreçte İl Başkanlığı için çok sürpriz bir isim çıkartılacak. Eski bürokratlardan bir isim de olabilir. Bekleyip göreceğiz.