İlişkiler üzerinden devam ediyoruz. Geçen hafta ilişkide kişilerin kendini değerli hissetmesi üzerine durmuştuk. Kadın erkek ilişkilerinin önemli ikinci olayı ise ben-biz dengesini kurabilmekte. İlişki iki taraflı yaşanmakla beraber ilişki içinde kişiler aynı zamanda kendileriyle kalmak, kendilerine zaman ayırmak, diğer sosyal kimliklerine yani arkadaşlarına, zevklerine, hobilerine zaman ayırmak isterler. Bazen ise eşiyle ya da sevgilisiyle eğer çocuk da varsa hep beraber zaman geçirirler ortak faaliyetler yaparlar. Yani ilişkide kişi bazen BEN olarak var olur, bazen de BİZ olarak var olur. İkisinden de alınan haz ve mutluluk ayrıdır. Eşlerin biri daha çok BİZ olarak vakit geçirmek hep BİZ de kalmak isterken, diğeri BEN olarak bir şey yapmak, daha bağımsız olmak, daha özgür olmak isteyebilir. Sanırım kadınlar daha çok BİZ kısmına erkekler ise BEN kısmına yakındırlar. Sorun ise bu iki durumun uçlarda yaşanmasıdır. Yani hep BİZ olama isteği ya da hep BEN olma isteği. İlişkilerde ne hep birlikte olarak ne de hep kafamıza göre takılarak süreklilik sağlanabilir.
Sanırım sağlıklısı karşınızdaki kişinin öncelik alanlarına, zevklerine saygı duyarak ve bunları yapmasını doğal karşılayarak ilişkiyi sürdürmektir. İki kişinin de zevk alarak beraber yaptığı işler, zevkler ise BİZ olmayı anlatır. Sadece zevkler de değil tabi tam tersi üzüntüde, keder de, zor durumlarda beraber olabilmek BİZ olmaktır. Burada yanlış anlaşılan nokta bir kişinin beğendiği bir faaliyeti diğeri beğenmese de katlanarak yapması BİZ olmak demek değildir. Örneğin sevdiğim bir tür film geldi ve izlemek istiyorum ama eşim ya da sevgilimin hiç hoşlanmadığı bir film türü. Onu bu filme gitmeye zorlamak beraber bir şeyler yapmak demek değil. Gelmiyor diye ona tavır koymaksa karışışınızdaki eşinizin özel alanına yani BEN’ine bir tehdittir. Onun için eşlerin bilmesi gereken nokta; ortak yapılacak olanlardan eşinizde mutlu olursa siz BİZ olursunuz. Unutmayın kimse kimseyi mutlu etmek için evlenmez ya da ilişki yaşamaz. Herkes mutlu olmak için evlenir. Ayrı yapılacak olanlar var, beraber yapılacak olanlar var. Beraber yapılacak olanlardan da uzak durmak hep kendini düşünmek de bencilliktir ki ilişkide ben – biz dengesini bozar. Çocuğunuz sorunları, ya da mutlulukları ya da çocuğunuzun bir başarısını göstermesi ailenin BİZ olması gereken zamanlardır. Bir ailede çocuğun bütün faaliyetleriyle, sorumluluklarıyla, özel günleriyle sadece anne uğraşıyor, baba bunları görmeyip kendi özel zevkleri için zaman harcıyorsa bu da BİZ olmayı imkansız hale getirmektir. Tam tersi de olabilir, ilişkide erkek evin bütün sorumlulukları alıp kadının devamlı bireysel takılması gibi.
Özetle ilişkide BİZ olarak yapılması gerekenler olduğu gibi kişilerin kendi başına mutlu olacakları uğraşları olacaktır. Çözüm denge ve esnekliktir. Sorun ise katılıktır. Hayatın her alanında olduğu gibi esneklik bizi gereksiz kaygılardan uzaklaştırır ve ilişkiyi korur. Eşinizin BEN olmasına esnek davranmak, kendinize ait uğraşlarınızın, zevklerinizin, bireysel mutluluklarınız olmasıyla mümkündür. Onun için ilişkinin sağlığı için ; ne zaman BEN ne zaman BİZ olmalıyız, dikkatimizi vermemiz gereken önemli bir dinamiktir. Haftaya gerçek sevgi konusuyla devam edeceğiz. Görüşmek üzere….
Kaynak: Tamer Dövücü-ODM Aile