Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

5 liralık et alabilir miyim?

Asgari ücretle çalışan bir

Asgari ücretle çalışan bir kişinin günlük kazancı ne bir kilo et alıyor, ne de yarım gram altın… Bazı vatandaşlar hediyelik takılarda mecburen yarım gram altın ile yetiniyor, bazıları da kasaptan beş liralık et alıyor.

Kırmızı ette fiyat istikrarı bir türlü sağlanamıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik geçtiğimiz ay kırmızı et fiyatlarının büyük marketlerde 33-36 TL arasında olduğunu söylemişti ancak fiyatlar söz konusu rakamın üzerinde seyrediyor. Bir kilo kıyma 46 TL’den satılırken, dana bonfile 70 TL’den tüketicisi ile buluşuyor.

Altın fiyatlarında her ne kadar istikrar sağlansa da geçim sıkıntısı yaşayan vatandaşın cebini yakıyor. Hediyelik takıların başında çeyrek altın 240TL’lik fiyatı ile tahtını gram altına bırakmış durumda görünüyor. Gram altının satış fiyatı ise 141 TL…  Bazı vatandaşlar için bu fiyat yüksek gelirse gramın da yarımı satılıyor. O da 70 TL. Bir kilo etin fiyatı ise 50 TL. Asgari ücretle geçinen bir vatandaşın günlük net kazancı 46 TL. Asgari ücretli bir kişinin işverene maliyeti ise 2.088,56 TL.

Özetlemek gerekirse asgari ücretle çalışan bir vatandaşın bir günlük kazancı ne bir kilo et alıyor ne de yarım gram altın.

Kuyumcular ve kasaplar konuya ilişkin görüşlerini şu şekilde aktardı:

Kuyumcu Mehmet Ali Arslan: “Çeyrek altın 240 TL’den satılıyor. Düğün sezonu devam ettiği için mecburi alışverişler oluyor. Hediyelik altın alacaklar ise artık çeyreğe rağbet etmiyor. Ya gram altın alıyorlar ya da gramın da yarımını alıyorlar. Kredi kartı ile alışveriş yapanlar da var ancak komisyonu çok fazla. Taksit sayısı da çok az. Her geçen yıl satışlar düşüyor.”

Kuyumcu Sevcan Öztürk: “Sezon gereği satışlar şu anda iyi. İnsanların alım gücü düşük mü değil mi anlamış değilim. Biraz gösterişe merak var sanırım. Özellikle düğünlerde insanlar altın alışverişlerinde ciddi paralar harcıyorlar ama hediyelik takı alınacak ise gram altını daha çok satıyoruz.”

Kasap Halil Birsen: “17 yıllık esnafım, her sene bir önceki seneyi arıyorum. Fiyatlar yüksek, satış yok. Dükkân kiraları giderek artıyor. Ben para kazansam da kazanmasam da elektriğimi, vergini ödemek zorundayım. Kıyma 45 TL, Kuşbaşı et 50 TL, Biftek 60 TL. Bir vatandaş 50 TL yevmiye ile çalışıyor. Diyelim ki bir kilo et aldı. Hani bunun yağı, hani bunun tuzu? Dün bir çocuk geldi 5 TL’lik et istiyor. Esnafım, vermemek de yakışmaz. 5 TL’lik et kaç gram gelir, kaç kişi doyar? İthal et ile fiyatlar dengelenecek diyorlar. İnsanlar artık hayvancılık yapmıyor. Bir çuval yem 55 TL, bir balya ot 20 TL. Öte yandan bakarsan bir kilo süt 1 TL’den alınıyor. Bir kilo peynir 30 TL. Vatandaş ne yapsın.”

Kasap Ender Öztürk: “Aslında piyasaların durumuna bakarsak satışların çok iyi olması lazım ama çok da iyi değil. Yarım kilo et alan da var, gramla alan da kiloyla alan da. Geçen sene işler daha iyi idi. Şimdi Kurban Bayramı da yaklaşıyor. Bayramdan sonra 2-2,5 ay bizim satışlar azalır. Eskiden insanlar mangallık kanat alırdı, tavuğa da rağbet azaldı. Geçen sene bir kilo kanat 17 TL idi, bu sene 25 TL. Onun da yarısı kemik zaten.”

Dilek Akşen

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech