3 Temmuz 1992’de kurulan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin 25. yılında özel olarak düzenlenen organizasyonda Rektör Prof. Dr. Yücel Acer ve ÇOMÜ’lü akademisyenlerin fikir ve anılarını paylaştıkları bir sohbet ortamı oluşturuldu. Üniversitelerdeki siyasi müdahaleler konusunda ise Rektör Prof. Dr. Yücel Acer geçmişten ders alınması gerektiğini belirterek konuyu yorumladı.
Son yıllarda ülke genelinde yaşanan sorunların üniversitelere yansımasının konuşulması üzerine Rektör Prof. Dr. Yücel Acer şunları söyledi:
“1992 yılından bu tarafa Türkiye’de, özellikle üniversitelere siyasi müdahalelerin, üniversite gelişimini yavaşlattığı söylendi. Ben de şahsi görüşümü şöyle ifade edeyim; Türkiye’de dönemsel olarak siyasi müdahalelerin yoğun yaşandığı dönemler oluyor maalesef. Bu gerçekten üniversitelerin ilerleyişini tökezletiyor ama şunu üniversite rektörü, bizzat içinde yaşayan kişi olarak ve geleceğe yönelik bir umut olarak söyleyeyim; özellikle Türkiye’de son zamanlarda yaşanan gelişmelerle beraber müdahalelerin en aza indiği dönemler olduğunu belirtmek isterim. Hem kendi adıma hem de üniversiteler adına memnuniyet duyduğumu da belirtmek isterim. Bunu siyasi bir maksat gözeterek söylüyor değilim. Bunu söyleme gereği hissediyorum. Çünkü son 2 yıldır, benim dönemimde, kafamızda üniversitenin gelişimine ilişkin yapmamız gereken faaliyetleri yaparken bizi ciddi anlamda sıkıntıya sokacak müdahaleler olmamıştır. Olmaması gerekir zaten. Bu üniversitelerin geleceğine ilişkin not düşülmesi gereken bir husustur ama şuna da katılıyorum. Ne kadar çok siyasi müdahale olursa üniversitede, üniversitenin gelişimini tökezletir. Olmaması gereken bir şeydir.”
“GEÇMİŞTEN DERS ALINMALI”
Dünyanın sistemini fenciler değil sosyalci ve siyasetçilerin yönettiğini unutmamak lazım diyen Acer sözlerini şöyle sürdürdü: “Siyasi maksatla, müdahale ile siyasi yaklaşımların birbirinden ayrılması gerekir. Üniversitemizde ve Türkiye’de siyasi maksatla müdahale edilen dönemler çok oldu. Bundan üniversiteler çok çekti. Şüphesiz ki siyaset değerli bir kurum ama bir üniversiteye bir siyasi maksatla yani şunu kast ediyoruz; bir nevi üniversiteyi dizayn etmek için, belli bir görüşe göre dizayn etmek için yapılan müdahale kesinlikle yanlıştır. Bunu çok ağır bir şekilde gördüğümüz dönemler oldu geçmişte. Bunları unutmamak lazım. Bundan ders çıkarmak lazım. Rektörün görev süresinin bitmesine bir ay kala istifa edeceksin diyen yaklaşım üniversiteyi siyasi müdahale eden yaklaşımdır. İşte bunu istemiyoruz. Tabii ki Türkiye’de siyaset değerli bir kurum. Sosyal Bilimlere de bakış açımızı değiştirmemiz lazım. Sosyal Bilimler çok proje yapılması gereken, projelerin desteklenmesi gereken alanlar. Çünkü bu dünyanın sistemini fencilerin değil de sosyalcilerin, siyasetçilerin yönettiğini unutmamak lazım. Bilimin ne kadar önemli olduğunu vurgulamak lazım.”
Yıldız Sağlam