Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ÇOMÜ Astrofizik’te Birinci

ÇOMÜ Astrofizik Bölümü, ülkemizde

ÇOMÜ Astrofizik Bölümü, ülkemizde bulunan üniversiteler arasında birinci sırada yer alıyor. Gözlemevi bulunan 7 üniversite içinde yer alan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Astrofizik Araştırma Merkezi (ÇAAM) ve Ulupınar Gözlemevi’nin kurucularından Prof. Dr. Osman Demircan, Ulupınar Gözlemevi hakkında açıklamalar yaptı.

ÇOMÜ Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi kurucularından Prof. Dr. Osman Demircan ile Çanakkale’nin ve ÇOMÜ’nün Astrofizik alanındaki yerini ve gelişmeleri konuştuk.

Şu anda Fizik Bölümü ve Uzay Bilimleri Teknolojileri’nin laboratuarı olarak kullanılan bir merkez olan Ulupınar Gözlemevi, aynı zamanda dışarıdan gelen ziyaretçilere de ev sahipliği yapıyor. Çok sayıda öğrencinin tezleri için veri topladığını belirten ÇOMÜ Astrofizik Araştırma Merkezi (ÇAAM) ve Ulupınar Gözlemevi’nin kurucularından Prof. Dr. Osman Demircan; “4 tane teleskopumuz var. Gece açık olduğunda o teleskoplar çalışıyor. Aylık gözlem çizelgemize uygun olarak nöbetlerimiz gerçekleşiyor. O çizelgeye göre giden ekipler gözlemlerini yapıyorlar. Genellikle tez öğrencileri gözlem yapıyor. Onun dışında bir de ulusal projeler var. Burada toplanan veriler analiz edilip yayına dönüşüyor.
Dışarıdan ziyaretçilerin gözlemevini görme imkânı var. Çok fazla ziyaret başvurusu geliyor. Ziyaretçilerimiz için görevli çizelgesi oluşturularak onlarla ilgileniliyor. Mart, Nisan, Mayıs, Haziran aylarında her gün 1-2 okul ziyaretçi olarak otobüslerle geliyor. Onlar için kısa birkaç saatlik programımız var. Güneş gözlemi yapılıyor, güneş sistemi anlatılıyor. Genellikle gündüz ziyaretleri olduğu için gece gözlemi yapılamıyor. 1 saatlik bir konferansın ardından gözlem yapılması sağlanıyor. Yaz aylarında ise okullar tatil olduğu için genellikle aileler çocuklarının ısrarıyla tercih ediyorlar.” diyerek gözlemevini ve işlevlerini anlattı.

ASKERİYE İLE BİR SORUNUMUZ YOK
Geçtiğimiz dönem okulların açık olduğu aylarda Yeni Kordon’da gözlem yaparak halkı bilgilendirmeye çalışan öğrencilere zabıtalar tarafından izin verilmemesine değinen Demircan; “Yeni Kordon’da halkı bilgilendirmek için güneş saatinin bulunduğu yere, öğrenci topluluğumuz teleskop kuruyordu. Zabıta da öğrencilerin orada durmalarına izin vermiyordu. Belediye Başkanı aslında konuya sıcak bakıyor ama zabıta oralarda bu durumu istemiyor. Şu an tatilde olduğumuz için durum söz konusu olmasa da zabıtaya belediye tarafından direktif verilip, bilgilendirilebilir. Benim yönlendirdiğim öğrenci topluluğuydu çalışmayı yapan, şikâyetlerden sonra kurmamaya başladılar.
Radar Komutanlığı’nın hemen bitiminde bizim arazimiz var. Işık yönünden onlardan olumsuz etkilendiğimiz bir dönem oldu. Şimdi sayılarını ve ışık etkilerini azalttılar, sorunumuz pek kalmadı. Hatta suyumuzu bile bir dönem oradan kullandık. Askeriye ile bir sorunumuz yok.” diyerek durumu açıkladı.
159 ÜNİVERSİTE ARASINDA 1. ÇOMÜ

159 üniversite içerisinde sadece 7 üniversitede gözlemevi var. Bizim üniversitemiz en son kurulan buna rağmen alt yapısı ve bilimsel alt yapısı en sağlam gözlemevi. Üniversite yayınlarının önemli bir kısmı oradan çıkıyor. Bu 7 üniversite içinde de birinci durumdayız. Yani astrofizik alanında Türkiye’deki tüm üniversiteler içinde en önde, birinci durumdayız. Ancak birçok insan bundan haberdar bile değil. Astrofizik Araştırma Merkezi’nde kayıtlı 22 doktoralı, 50 civarında yüksek lisans ve doktora öğrencisi bulunuyor.

Yıldız Sağlam

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech