Çanakkale Barosu İnsan Hakları Komisyonu tarafından 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, Çanakkale’deki bazı insan hakları ihlallerine değinilirken, “Çanakkale E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda kapasitesinin çok üzerinde tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır. Sayıları sürekli değişse de güncel olarak ortalama 1600 kişi kapalı cezaevindedir. Yaklaşık 500 tutuklu ve hükümlü yerde yatmaktadır. Personel yeterli gelmemekte ve çok yoğun çalışmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
Bugün 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü. İnsan Hakları Günü’nde, Çanakkale Barosu İnsan Hakları Komisyonu tarafından idari binada basın açıklaması yapıldı. Komisyon Başkanı Av. Ahmet Mandacı tarafından yapılan açıklamada, Çanakkale E Tipi Kapalı Cezaevinde yaşananlara dikkat çekildi. Başkan Mandacı, yaptığı açıklamasında, “2024 yılında İnsan Hakları gününü kutlarken Filistin’de, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesinde ve Suriye’deki yaşam hakkı ve işkence yasağı ihlallerinin bir an önce son bulmasını diliyoruz. Ülkemizde de seçme ve seçilme hakkını ihlal eden Belediyelere kayyım atama usulünün hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmadığını, KHK’lar sebebiyle halen mağdur olan vatandaşlarımızın bulunduğunu, çevre hakkı kapsamında Kazdağları’na zarar verildiğini, kuyu tipi olarak anılan cezaevlerinin tecriti derinleştirdiğini, siyasetin hukuka müdahalesinin had safhada olduğu yönündeki tespitlerimizi kamuoyu ile paylaşırız” dedi.
“Yaklaşık 500 Tutuklu ve Hükümlü Yerde Yatmaktadır”
Çanakkale özelindeki bazı insan hakları ihlallerine de değinilen basın açıklamasının devamında, “Çanakkale E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda kapasitesinin çok üzerinde tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır. Sayıları sürekli değişse de güncel olarak ortalama 1600 kişi kapalı cezaevindedir. Yaklaşık 500 tutuklu ve hükümlü yerde yatmaktadır. Personel yeterli gelmemekte ve çok yoğun çalışmaktadır. Avukat görüş kabinleri yetersiz olup avukatlar ve tutuklu, hükümlüler saatlerce beklemektedir. Koğuşlara verilen sıcak su yetersizdir. Sayısı artan koğuşlarda bir mahkum haftada sadece 3-4 dakika sıcak suya ulaşabilmektedir. İlimiz Ayvacık İlçesinde bulunan Geri Gönderme Merkezinin geçici olarak kapalı olması sebebiyle şu aşamada Göçmen Ön Kabul ve Sevk Merkezi (GÖKSEM) hizmet vermektedir. Göksem’in bina ve teknik anlamda birçok eksiği olduğu açıktır. Yeterli personel yoktur. Avukat görüşlerinde sorunlar yaşanmakta hatta bazen hiç görüş yapılamamaktadır. Düzensiz göçmenler ve kurum personeli hijyen koşullarının yetersiz olduğu bir ortamda kalmaktadır. İlimiz genelinde görev yapan kolluğun bir kısım soruşturma dosyalarında CMK hükümlerine aykırı hareket ettiği görülmektedir. (Sayılacak ihlaller genel nitelikte olmayıp kurumuza veya meslektaşlarımıza ulaşan bilgiler ışığında yeterli bilgi alınarak paylaşılmaktadır ancak iddiadan ibaret olup doğruluğu yargı kararıyla ispatlanmamıştır) Ev, işyeri ve araç aramalarının usule göre yapılmadığı, savcılık makamına geç bilgi verildiği hatta bazı soruşturma dosyalarında hukuki yetersizlikten kaynaklı yanlış bilgi verildiği, KADES uygulamasından çağrılan kolluğun olay yerine geç intikal ettiği , mülakat adı altında usule aykırı ifade işleminin yapıldığı , tanıkların yönlendirilerek şüpheliler aleyhine ifade alınmaya çalışıldığı , gözaltına alma esnasında darp edilen bazı şüpheliler olduğu gibi hususlarda gözlenen bazı hak ihlalleri yaşanmaktadır. Çözüm önerisi olarak baromuzca veya komisyonumuzca kolluğa gerekli hukuki eğitimin verilebileceğini bildiririz. İlimiz genelinde Baromuza veya komisyonumuza 2024 yılında ulaşan, yaşam hakkı ve işkence yasağı başlıklarında ihlal olarak nitelendirilebilecek herhangi bir olay bulunmamaktadır” ifadeleri kullanıldı.