600 milyon dolarlık sahte paranın piyasada dolaştığına dair haberler döviz piyasasını etkiledi. Para makineleri ve ATM’ler de bu paraları ayırt edemediği için döviz bürolarında alım satım durdu.
Piyasaya sahte dolar sürüldüğüne dair iddialar döviz bürolarını iş yapamaz hale getirirken, ihtiyaçtan dolayı döviz bozdurmak isteyenleri de mağdur etti. Kapalıçarşı esnafına göre piyasada 50-100 dolarlık olarak yaklaşık 600 milyon dolar değerinde sahte para dolaşıyor. Para sayma makinelerinin bu yeni teknoloji sahte parayı teşhis etmekte yetersiz kaldığını belirten döviz bürosu işletmecileri, yurt dışından program güncellemesi gelmeden döviz alış verişi yapmak istemiyor.
Sözcü Gazetesi’nden Ali Can Polat’a konuşan Tüm Yetkili Müesseseler ve Döviz Büroları Derneği (TÜYEMDER) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Ünver, konuyla ilgili Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Hazine Bakanlığı ile görüşmede olduklarını belirtti. Ünver, “İstanbul ile sınırlı değil birçok ile yayıldı. Biz para sayma makinelerimizi güncelledik ama yeterli olmadı. Bu makineler ithal olduğu için güncellemeleri de yurt dışından bekliyoruz” diye konuştu. Mustafa Ünver, bankaların da bu süreçte sorumluluk almadığına, kendi sattıkları doları dahi geri almadıklarını vurguladı, vatandaşın mağduriyetine dikkat çekti.
Ali Can Polat’ın haberinde Kuyumcukent’e ilişkin izlenimler ise şöyle aktarıldı:
“Mücevher ihracatının kalbi Kuyumcukent’te de sahte dolar paniği var. Para sayma makinesi ithal eden bir esnaf, ’50 dolar krizi ile tam baş ettik derken 100 dolar çıktı. Makinelerin yazılımlarını güncelliyoruz ancak hızla gerçeğine çok yakın yenileri üretiliyor. PB, MA, LK, PL serilerinde sahte ile karşılaştık’ dedi. Kuyumcukent’te bir bankada yaklaşık 200 bin dolar sahte paranın makineden geçtiği için fark edilmediğini, ancak bankanın ‘Makinemden geçiyor, ben satarım’ diyerek vatandaşa satmaya devam ettiğini anlatan esnaf, ‘Şu an dövizciler almadığı için makinelerde beyaz olan 100 doları saymasın diye ayar yapıyoruz’ dedi.”
(Duvar Gazetesinden alınmıştır.)