Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Manşet

“Sağlıkta dönüşüm programı çökmüştür”

SES Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada, sağlıkta dönüşüm programının çöktüğü iddia edilerek, özel hastanelerin kamulaştırılması gerektiği vurgulandı. Özel hastanelerdeki bebek ölümlerine değinilirken ise, “Sağlıksızlık üreten, bebeklerimizin canına kasteden bu sistemi birlikte değiştireceğiz” ifadeleri kullanıldı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Türkiye genelindeki bütün şubelerinde eş zamanlı olarak basın açıklaması yaptı. Çanakkale’deki açıklama İl Sağlık Müdürlüğü önünde gerçekleştirildi. Üzerinde, “Sağlıkta Ticaret Ölüm Demektir” yazılı pankart açılarak yapılan basın açıklamasını SES Çanakkale Şube Hukuk Sekreteri Barış Dirik okudu. Yapılan açıklamada, sağlıkta dönüşüm programının çöktüğü iddia edilerek, özel hastanelerin kamulaştırılması gerektiği vurgulandı. Özel hastanelerdeki bebek ölümlerine değinilirken ise, “Sağlıksızlık üreten, bebeklerimizin canına kasteden bu sistemi birlikte değiştireceğiz” denildi.

Basın açıklamasının devamında ise şu ifadelere yer verildi;

“Dünya Bankası’nın bir programı olarak Sermayenin ihtiyaçları kapsamında geliştirilen Sağlıkta Dönüşüm Programı, 3 Kasım 2002’de tek başına iktidara gelen AKP Hükümeti tarafından uygulanmaktadır. Sağlıkta Dönüşüm Programıyla, sağlık sistemine bilerek yatırım yapılmamış, uygulanan bilinçli politikalarla sistem zayıflatılmış, ortaya çıkan hasta kuyrukları, ilaca ulaşım zorlukları, SSK-Sağlık Bakanlığı ayrılığı gibi halkta oluşan hoşnutsuzluktan faydalanılmış, tüm bu olumsuzlukların “sağlıkta devrim” yapılarak değiştirileceği beklentisi yaratılmıştır. Gelinen aşamada, para için bebeklerimizin yaşamlarına el uzatan bu programın toplum sağlığına yararı olmadığı herkesçe görülmüştür. Kar ve rant amaçlı, özelleştirmeci, geniş halk kesimlerinin çıkarlarını sermayenin ihtiyaçlarını için gözden çıkartan bu program dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi biz de çökmüş, “Sağlıkta Sönüşüm Programı”na dönmüştür.

Sağlıkta Dönüşüm Programı; sözleşmeli çalıştırma, performansa dayalı ücretlendirme, genel sağlık sigortası, aile hekimliği, kamu hastane birlikleri gibi uygulamaları kapsıyordu. Kamu Özel Ortaklığı’nın sağlıktaki adı olan “Şehir Hastaneleri” ise programın ikinci fazıydı.

“Sağlıkta Dönüşüm Programı” tüm itirazlarımıza rağmen, büyük oranda yaşama geçirildi. Mevcut sağlık sistemini eleştirirken, hep alternatifini de sunduk. Daha özgür, sömürüsüz, demokratik, eşitlikçi bir dünya için mücadele ederken “başka bir sağlık mümkündür” dedik, pes etmeden, yorulmadan bunun mücadelesini veriyoruz.”

Talepler dişle getirilirken, “Koruyucu sağlık sistemi öncelenmelidir. Birinci basamak sağlık hizmetleri hayati önemdedir. Bu hizmetler bölge tabanlı ve toplum merkezli olmalıdır. Sağlıktaki yatırımların ağırlığı koruyucu sağlık hizmetlerine verilmelidir. Sosyalleşmeye dayalı Sağlık Ocağı sistemi iyileştirilmeli ve daha güçlü

DİĞER VİDEOLAR

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech