Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kokarca ile mücadele

Samsun’un Çarşamba Ovası’nda kahverengi

Samsun’un Çarşamba Ovası’nda kahverengi kokarcaya karşı kışlak mücadelesi kapsamında ilaçlama yapıldı.

Çarşamba ilçesinde, fındık olmak üzere diğer tarımsal ürünlere zarar veren kahverengi kokarca zararlısına karşı kışlak mücadelesi çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından, Çarşamba Durusu Mahallesi’nde ikamet eden üretici Onur Öztürk’ün bahçesinde ilaçlama yapıldı.

Kahverengi kokarcaya karşı kışlak mücadelesi kapsamında yapılan ilaçlama sonrasında konuşan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Samsun ilinde, 1 milyon 249 bin 679 dekar alanda, yaklaşık 50 bin civarında üretici fındık tarımı yapmakta olup, fındık önemli bir geçim kaynağıdır. Fındığın en önemli zararlısı olan kahverengi kokarcanın mücadelesi; ülkemiz, bölgemiz ve Türkiye fındık üretiminde 2. sırada yer alan ilimiz ekonomisi açısından önem arz etmektedir. Ayrıca ilimizde ekonomik olarak üretimi yapılan pek çok kültür bitkileri (kivi, şeftali, soya fasulyesi, mısır vb.) içinde zarar potansiyeli bakımından da çok önemlidir. Bakanlığımız ‘Kahverengi kokarca Eylem Planı’ kapsamında; il müdürlüğümüz, 2023 yılında il merkezi ve 17 ilçede toplam 216 kişiden müteşekkil kahverengi kokarca mücadele teknik ekipleri ile saha çalışmaları hız kesmeden devam etmektedir. İl müdürlüğümüzce 2024 yılı başında ‘Entegre Mücadelede Kahverengi Kokarca Popülâsyon İzleme Projesi’ hazırlanarak proje kapsamında üretim sezonunda 17 ilçemizde funnel tuzaklarla kahverengi kokarca popülâsyonu takibi yapılmış olup, sürvey sonuçlarına göre mücadele takvimi belirlenen fındık, kivi, şeftali, soya fasulyesi gibi ürünlerde kimyasal mücadele zamanları ile ilgili üreticilere duyurular yapılmıştı” dedi.

350 feromon tuzak teslim edildi
Çarşamba ilçesinde 455 bin dekar alanda fındık üretimi yapıldığını söyleyen Sağlam, “ÇKS kayıtlarına göre yaklaşık 14 bin üretici bulunmakta ve ağırlıklı kısmı fındık tarımı ile uğraşmaktadır. İlçemizde 83 funnel tuzakla kokarca popülasyon izleme çalışmaları yürütülmüştür ve halen devam etmektedir. Kahverengi kokarcanın kışlaklara çekilmeye başladığı bu günlerde popülasyonun azalmasına yönelik cezbet-öldür yöntemi etkili bir mücadele yöntemidir. Bu amaçla KTAE tarafından temin edilen 350 adet feromon, tuzak ağaç yönteminde kullanılmak üzere Çarşamba ilçesine teslim edilmiştir. Terme ilçemizde 325 bin dekar alanda fındık üretimi yapılmaktadır. ÇKS kayıtlarına göre 10 bin 500 üretici bulunmakta ve ağırlıklı kısmı fındık tarımı ile uğraşmaktadır. İlçemizde 55 funnel tuzakla kokarca popülasyon izleme çalışmaları yürütülmüştür ve halen devam etmektedir. Kahverengi kokarcanın kışlaklara çekilmeye başladığı bu günlerde popülasyonun azalmasına yönelik cezbet-öldür yöntemi etkili bir mücadele yöntemidir. Bu amaçla KTAE tarafından temin edilen 250 adet feromon, tuzak ağaç yönteminde kullanılmak üzere Terme ilçesine teslim edilmiştir. Zararlının kışlaklara çekildiği bu dönemde gerek biyosidal ürünlerin amacına uygun kullanımı gerekse tuzak ağaçların belirli periyotlarla düzenli ilaçlamalarının yapılması, 2025 yılı üretim sezonu için Kahverengi kokarca yoğunluğunun azaltılması ve ürün kayıplarının engellenmesine büyük fayda sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech