Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Manşet

2024-2025 adli yılı başladı

2024-2025 adli yılı açılışı dolayısıyla Çanakkale’de Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi. Törende Atatürk Anıtı’na çelenk sunularak adli yılın önemine ilişkin konuşmalar yapıldı.

Çanakkale’de 2024-2025 adli yılı açılışı için Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi. Törende, Atatürk Anıtı’na çelenk sunularak, saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından adli yılın başlaması dolayısı ile Baro Başkanı Av. Hande Keskin, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi;

“Mesleğimizi icra ettiğimiz yargı sisteminde hukuka güven alarm vermektedir. Bu kapsamda en önemli hedefimiz, ülkemizde yargı bağımsızlığı ile tarafsızlığının tam anlamıyla sağlanması, savunmanın güçlendirilmesi ve hukukun üstünlüğünün içselleştirilmesi olmalıdır. Ülkemiz, tüm dünyada kabul gören 2023 verilerine göre, Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde 142 ülke arasında 117.sırada olup, ne yazık ki Avrupa’da demokratik olmayan dört ülkeden birisi olarak sınıflandırılmaktadır. Yürütme temsilcilerinin başkanlık ettiği Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) yapılanması kuvvetler ayrılığı ilkesini sorgulanır hâle getirmekte, coğrafi teminat düzenlemesinin doğal hâkim ilkesi bakımından önemi ve bu ilkenin de temel hak ve özgürlüklerle olan bağlantısı nedeniyle hukuka güveni sarsmaktadır.  Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının mahkemeler tarafından emsal dosyalarda göz ardı edilmesi, en son uygulanması gereken tutuklama tedbirinin şartları oluşmadığı halde bir cezalandırma aracı olarak uygulanmasına ilişkin yaşadığımız süreçteki güncel örnekler, – başta ifade hürriyeti ve adil yargılanma hakkı gibi temel haklarda – yargıyı hak ve özgürlüklerin teminatı olma işlevinden uzaklaştırmaktadır. AYM ve AİHM mahkeme kararlarının her ne sebeple olursa olsun uygulanmaması, hukukun bir bileşen olduğu hiçbir düzlemde kabul edilemez. Halen kendisinden ilham aldığımız, özlemle andığımız meslektaşımız Uğur Mumcu’nun dediği gibi “Bir ülkede devletin güvenliği ile hukukun güvenliği eş anlamlıdır. Devlet güvenliği adına hukuk güvenliğinin ortadan kaldırılması, demokrasi ve hukuk devleti için ilerde onarılmaz yaralar açar. Ülkemizde kitlesel bir şiddet sarmalının her geçen gün daha da hissedilir olduğu bir zamanda, Mesleki şiddetin birincil mağdurlarından birinin avukatlar olduğu ise tartışmasızdır. Ülkemizde avukatlar; aldıkları dosyalarla ilişkilendirilmekte, anlaşmazlıkların tarafı görülmekte ve şiddetin ve hatta cinayetin mağduru olmaktadırlar. Avukatların içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik kaos halinin onları intihara sürüklemesi ise maalesef ki yeni gerçekliğimiz haline gelmiştir. Bu ülkede avukata dönük şiddet ve avukat intiharları ulusal düzeyde politikalarla derhal ele alınmalı ve çözülmesi için gerekli adımlar tek bir gün dahi gecikmeden hayata geçirilmelidir. Bizler, Çanakkale Barosu, BAROLAR VE TBB olarak, yeni adli yılda da hukukun üstünlüğünü,  bağımsız yargıyı ve mesleğimizi savunmaya devam edeceğiz.”

Adli yılın açılış programına, Çanakkale Baro Yönetimi ve avukatlar katıldı.

DİĞER VİDEOLAR

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech