Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çanakkalelilerden tepki geldi

Çanakkale sokaklarında, sokak hayvanları

Çanakkale sokaklarında, sokak hayvanları ile ilgili olan yasa tasarısı için yürüyüş gerçekleştirildi. Hayvan severler, meclise gönderilen sokak hayvanları tasarısı için tepkilerini gösterdiler.

Son zamanlarda Türkiye gündemini meşgul eden ve hayvan severlerin oldukça tepkisini çeken sokak hayvanları ile ilgili yasa, Çanakkalelilerin de tepkisi ile karşı karşıya kaldı. Yaklaşık 40 demokratik kitle örgütü, Çanakkale sokaklarında sokak hayvanlarının hakları için yürüyüş gerçekleştirdiler. Golf Aile Çay Bahçesi’nde başlayan yürüyüş, Truva Atı’na kadar sloganlarla, pankartlarla devam etti.

“Koşullarının kötüleşmesine neden oluyor”

Sokak hayvanları için bir araya gelen Çanakkaleli hayvan severler, yoğun bir katılım ile basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında; “Bizler burada kendini sorumlu gören insanlar olarak bulunuyoruz. Çarpık kentleşme süreçleri ile çevre ve doğa üzerinde geri dönüşü olmayan zararlara yol açtığımızı biliyoruz. Kent dokusuna uymayan inşaat faaliyetleri; binalaşma, herkese ait sokakların, kıyıların, tarım arazilerinin yok edilmesi, tüm canlıların yaşam koşullarının kötüleşmesine neden oluyor. Bugün var olan 450 küsur köpek çeşidi, sadece son birkaç asırdır süregelen köpek yetiştiriciliği uygulaması ve onların sebep olduğu yapay seçilim baskısı sonucunda evrimleştiğini bilmek ve anlamak zorunda olduğumuz gerçeğini kabul ediyoruz. Hepinizi bu sorumluluğa ortak olmaya davet ediyoruz” diye belirtildi.

“Sokak hayvanları bir sorun değildir”

Asıl sorunun ne olduğuna değinilerek, “Sokak hayvanları bir sorun değildir. Sokak hayvanlarının nüfusunun kontrolsüz artışı onların değil onlarla birlikte yaşamak konusunda farkındalık geliştirmemiş insanların sorunudur. 2024 itibariyle Türkiye’de barınak statüsünde 250 kadar yer olduğu belirtilmektedir; ama bunların çoğu modern standartlara uygun değildir. 2004’te geçirilen yasaya göre Türkiye’deki 1389 belediyenin hepsinde kısırlaştırma merkezi olarak da işleyecek barınaklar kurulması şart koşulmuştur; ancak, aradan geçen 20 yılda bunların 1200’ünde barınak inşa edilmemiştir. Bu kabul edilebilir gibi değildir. Türkiye’deki sokak köpeği varlığının ana sorumlusu yasaları uygulamayan yerel yönetimler ve onları denetlemeyen merkezi yönetimlerdir” ifadelerine yer verildi.

“Bir sorun olarak konuşuyor olacak mıydık”

“5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na baktığımızda; Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Belediyeler, İl Özel İdaresi ve  Sivil Toplum Kuruluşları, gönüllü dernekler, hayvan sever kişiler şeklinde görev ve sorumluluk dağıtımı yapılıyor” diye belirtilerek; “Örneğin, Belediyelerin görevini sokaktaki sahipsiz hayvanların toplanması, tedavisi, aşılanması, kısırlaştırılması, barındırılması, alındıkları yere geri bırakılması, yuvalandırılması, hayvan sevgisinin yaygınlaştırılmasını sağlamak için toplumda bilincin artırılması faaliyetlerinin düzenlenmesi olarak tespit ediyor. Türkiye’de bulunan 1389 belediyenin bu hukuki görevi yerine getirmiş olsaydı biz bugün sokak hayvanlarını bir sorun olarak konuşuyor olacak mıydık?” denildi.

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech