Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Peki şimdi kiracılar ne yapacak?

Konut kira zammında eskiye

Konut kira zammında eskiye dönülecek. Kira fiyatları, 12 aylık enflasyon ortalaması hesabına göre yapılacak. 2 Temmuz sonrası artık konutlarda kira zammı enflasyon ortalamasına yani, her ay TÜİK tarafından açıklanan bültende yer alan oran baz alınarak 12 aylık TÜFE ortalamasına göre yapılacak.

11 Haziran 2022 tarihinden itibaren geçerli olan yüzde 25 kira zam sınırı, normal şartlarda 1 Temmuz günü sonlandırılması gerekiyor. Düzenlemenin uzatılıp uzatılmayacağı merak edilirken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuya ilişkin “Devam etmesi için bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devam etmesi yönünde de yapılan bir çalışma yok” dedi. Peki, kira artışı sınırlandırılmasının kaldırılması ile birlikte kiracıları neler bekliyor? Emlak Danışmanı Miraç Ocak, konuya dair açıklamalarda bulunarak; “Çoğu vatandaşın, kira ödeme noktasında zorluk yaşayacağını düşünüyorum hatta birçoğu ödeyemeyebilir” dedi.

“Kira ödeme noktasında zorluk yaşanabilir”

2 senedir devam eden yüzde 25 kira zam sınırı uygulamasının sonlandırılmasına sayılı günler kaldı. Çanakkale Gündem Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Emlak Danışmanı Miraç Ocak; “Haziran 2022 yılında başlayan yüzde 25 kira artışları, iki yıldır devam eden sınırlandırmanın ardından Temmuz ayında bu uygulamanın kaldırılacağı söyleniyor. Kesin olmamakla birlikte ‘yüzde 25 sınırlandırılmasının kaldırılma’ düşüncesinin, artan kira artışlarının eski kiracı kiracılara yansımamasından kaynaklı, bununla birlikte eski kiracılar, mülk sahipleri ile sorun yaşamaları, enflasyonun altında kalan kiraların geri düzelmemesinden ötürü olan bir süreç. Maliye Bakanı da kamuda küçülmeye gitmişti, genel anlamda bir kısıtlama var ama ben kira artışlarının sabit olacağını düşünüyorum, Temmuz’da yüzde 30 sınırlandırırlar ama değişim olursa yüzde 60’lara varan kira artışları olabilir eğer sınırlama kalkarsa. Eski kiracının, kira sözleşmesindeki rakama bağlı yüzde 60’a yakın bir artış olacak. Çoğu vatandaş kira ödeme noktasında zorluk yaşayacağını düşünüyorum hatta birçoğu ödeyemeyebilir” dedi.

“Artışın doğru orantıda olması gerekiyor”

Uygulamanın sona ermesine dair düşüncelerini aktaran Ocak; “Bu hamleyi şu an için doğru buluyorum, en azından piyasadaki rakamlar oturacak, kiralarda dengesiz bir dağılım vardı, en azından piyasadaki rakamlar üç aşağı beş yukarı aynı seviyeye gelecek. Aslında artış da olmalı ama artışın doğru orantıda olması gerekiyor, birdenbire yüzde 60’lık bir artış olmasından ziyade yüzde 30 bandında bir artış ayarlanmalı” dedi.

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech