Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çanakkalelilerin Manolya Ağacı…

Çanakkalelilerin buluşma noktalarından biri

Çanakkalelilerin buluşma noktalarından biri olan Manolya Ağacı, 1933’ten bugüne kadar bize eşlik ediyor.

Çanakkale’nin adeta bir simgesi haline gelen Manolya Ağacı, 1933’lü yıllardan bugünlere kadar gelerek, yapraklarının altında vatandaşlarla buluşmaya devam ediyor.

Latince adı Magnolia Grandiflora

İskele Meydanı’nda bulunan, büyüklüğü ile görenleri kendine hayran bıraktıran Manolya Ağacı, içinde gizli bir tarihi de barındırıyor. Cevatpaşa Mahallesi, Kayserili Ahmet caddesi, 32LIVA pafta, 474 ada, 12 parselde yer alan eski Belediye Hizmet Binası önünde, günümüzde İskele Meydanı’nda bulunan Manolya Ağacı, Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 27.11.2004 tarih ve 440 sayılı kararıyla anıt ağaç olarak tescillendi. Latince adı Magnolia Grandiflora.

3 manolya ağacı ile başladı

Ağacın geçmişiyle ilgili sözlü kaynakları değerlendirmek üzere 23.01.2010 tarihinde Zafer Tosun ile görüşme yapılarak anlatılanlar doğrultusunda aşağıdaki bilgiler derlenerek; “1933 yılında Zafer Tosun’un annesi Fatma Baştopçu Ayvalık’tan Çanakkale’ye gelin gelirken babası Ali Baştopçu damada çeyiz olarak 3 adet manolya ağacı ve bir Türk Bayrağı vermiş ve bu fideleri o dönemin Girit kökenli belediye bahçıvanı İbrahim Çapkan’a diktirtmesini söylemiştir. İbrahim Çapkan, bu fidanlardan birini Zafer Topçu’nun evinin bulunduğu Fevzipaşa Mahallesi Büyük Camii Sokak’a diğerini Cumhuriyet İlkokulu önünde bulunan kendi evinin bahçesine ve üçüncüsünü de eski belediye binasının bahçesine diktirtmiştir. Fidanlardan sadece belediye bahçesindeki tutarak büyümüştür. Zafer Tosun’un anlattığına göre dedesi Ali Baştopçu Girit mübadilidir. Mübadeleden önce Girit Suda’da liman bahçesinde çalışmakta ve bu bahçede manolya ağaçları yetiştirmektedir. Daha sonra 1923 yılında mübadele ile Ayvalık’a gelmiş ve yanında getirdiği manolya fidelerini Ayvalık’a da dikmiştir. 1960’lı yıllarda karayollarında çalışmakta olan Kemal Bey’in belediye binasındaki manolyalardan bir fide alıp karayolları bahçesine ektiği Zafer Tosun tarafından belirtilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech