Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çanakkale’de bir ilk; EDEP

Ebeveynlere, teknoloji çağında çocukları

Ebeveynlere, teknoloji çağında çocukları ile aynı dili konuşmak için önemli bir fırsat sunan “Aile Semineri ve Yaratıcı Düşünen Çocuk Atölyesi”, unutulmaz deneyimlere sahne oldu.

ÇOMÜ Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Nilüfer Umar öncülüğünde Ebeveyn Destek Eğitim Programı (EDEP) kapsamında yürütülen “Aile Semineri ve Yaratıcı Düşünen Çocuk Atölyesi” ile hem Özel Eğitim Öğretmen Adayları mesleğe atılmadan önce bir deneyim sağlarken ebeveynler de dışarıdan bir göz ile kendilerini izleyebilme imkanına erişiyor.

Düven; “Bir taş da biz koyalım istedik”

Çanakkale Mehmet Akif Ersoy İl Halk Kütüphanesi’nde ÇOMÜ Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Nilüfer Umar öncülüğünde Ebeveyn Destek Eğitim Programı (EDEP) kapsamında Aile Semineri ve Yaratıcı Düşünen Çocuk Atölyesi’nde yer alan Özel Eğitim Öğretmen Adayı Enes Düven; “Biz şu zamana kadar üniversite hayatımızda teorik olarak öğrendiklerimizi ancak deneyim, gözlem ve uygulama dersleri kapsamında okullarda yerine getirebildik. Ancak topluma hizmet uygulamaları dersi son sınıfta her öğretmen adayının alması gereken bir ders olup öğrenilenleri sadece okulda değil, toplum içerisinde gösterme imkanı sunuyor bizlere. Bu ders kapsamında Dr. Öğrt. Üyesi Çiğdem Nilüfer Umar hocamız sayesinde aileler için böyle bir proje gerçekleştirebildik. Bu projeyi hazırlarken çocukların en temel eğitimi olan aile eğitimini inşa ederken bir taş da biz koyalım istedik. Çocukların bu eğitimine bizler destek olursak toplumun daha güzel şekilleneceğini düşündük. Bu nedenle 4 haftalık böyle bir projeyi gerçekleştiriyoruz. Biz bu seminerleri verirken, özellikle seminer konularını bir çocuğun sahip olması gereken özellikleri, yaşam içerisindeki doyumlarını, yaşam kalitesinin artmasına yönelik dikkat edilmesi gereken durumları ele aldık. Biz ailelere çocukların gelişimlerindeki önemli durumları anlatırken, ailelerin çocukları da ‘Yaratıcı Düşünen Çocuklar’ Atölyesinde çeşitli etkinlikler deneyler, bulmacalar yaparak vakit geçirebiliyorlar. Her seminer sonrası ailelerden çok güzel dönütler alıyoruz. Böylelikle yaptığımız projenin önemini bilhassa kendimiz daha fazla anlıyoruz. Temennimiz topluma yararlı böyle projelerin daha fazla olması ve geleceğimiz olan çocukların en iyi şekilde gelişimlerinin sağlanması. Ebeveyn Destek Eğitim Programı (EDEP) projesi Çanakkale’de bir ilktir. Ebeveynlerin ve çocuklarının aynı zamanda ayrı yerlerde eğitim aldıkları bu projemizi Çiğdem Nilüfer hocamız, bizden sonraki ÇOMÜ Özel Eğitim Öğretmenleri öğrencileriyle devam ettirecek. Yaygın etkisi ve çarpan etkisi yüksek olan bir proje olarak inşallah başka illere de gider oradaki ebeveyn ve çocuklarla buluşuruz” diye konuştu.

Yağcı; “Çok şey öğrendim”

Atölyede sunum yapanlar arasında yerini alan Özel Eğitim Öğretmen Adayı Anıl Can Yağcı;

“Öncelikle atölyede çocukların bu kadar olumlu tepki vereceğini beklemiyordum. Sevineceklerini ve etkinliklere katılacaklarını düşünüyordum ama bu kadar heyecanlı ve istekli olacaklarını düşünmemiştim ve bu durum beni çok sevindirdi. Atölyede çocuklar ile gerekli etkinlikleri yaparken gerekli amaçlarımıza ekip olarak ulaştığımızı düşünüyorum. İlerideki kariyer hayatım için güzel bir deneyim oldu atölyelerde bilgilerimi uygulamaya döktüm ve daha çok şey öğrendim” ifadelerini kullandı.

Yılmaz; “Önemli bir tecrübe oldu”

Atölyelere dair düşüncelerini aktaran Özel Eğitim Öğretmen Adayı Nilüfer Yılmaz; “Atölye geri dönüşlerimiz çok olumlu oldu. Çocuklar, aileler bilgi alışverişi yaparken bizimle gelişimlerine katkı sağlayacak etkinliklerde bulundular. Ailelerden aldığımız geri dönüş çocukların çok eğlendiği yönünde oldu. Atölyelerde çocuklarımızı yaşlarına göre gruplandırarak hazırladığımız etkinlikleri de yaşlarına uygun olarak seçtik. Gruplarda ikiden fazla öğretmen işbirliği yaparak öğrencilerin tüm ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştı. Çocukları gün sonunda yüzleri güler şekilde uğurlamak çok mutluluk vericiydi. Ailelerin geri dönütleri de çocukların eğlendiği ve mutlu olduğu yönünde olunca da hissettiğimiz mutluluk daha da arttı. Amacımız çocukların ailelerden bağımsız güzel vakit geçirmesi, gelişimini destekleyecek etkinliklerde bulunması, akranlarıyla iletişim becerilerinin geliştirilmesi ve öğrencilerin sosyalleşmesiydi. Öğrenciler atölyedeyken gelişimlerine uygun olarak seçtiğimiz etkinlikleri yaparak hem eğlendiler hem de gruptaki diğer arkadaşları ile vakit geçirerek sosyalleştiler.” dedi.

Çetinkaya; “Dışarıdan bir göz oldu”

Atölyelere katılım sağlayan ebeveynlerden biri olan Fatma Çetinkaya; “Oğlum 11 yaşında, atölyelerden çok keyif aldı. Sunum kısmının hiç bitmesini istemedim. Bilim ve teknoloji çağında hem sıkmadan hem de çağa ayak uydurarak nasıl ilerlenir noktasında fikir verdi. Çiğdem Nilüfer hocanın kitabını not alarak okuyorum. Anne olmayı çocuklarla birlikte öğreniyoruz. Bu atölyelerde kendimize çekidüzen vermek adına önemli bir süreç oldu. Çocuğum, sosyalleşti ve arkadaşlar edindi. Özellikle Çanakkale’de çocuklarla ilgili hem sosyalleşebileceği hem de bilgilendirici aktiviteler devam etmeli. Bu tarz atölyelerle ev içerisinde anne, baba ve çocuk arasındaki iletişimimiz de değişiyor. Bu atölyeler dışarıdan bir göz oldu” dedi.

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech