Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İklim değişikliği tehdidi başucumuzda

Çanakkale İl Sağlık Müdürü

Çanakkale İl Sağlık Müdürü Gökhan Baştürk, iklim değişiklikleri ile birlikte sağlık noktasında tüm dünyanın bir risk altında olduğunu dile getirdi.

Yaşamın doğal bir parçası olan iklim; Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından “belirli bir yer için aylardan binlerce veya milyonlarca yıla kadar değişen uzun bir süre boyunca ortalama hava koşulları” olarak tanımlanıyor. İklim değişikliği ise; nedeni ne olursa olsun iklimin ortalama durumunda ve/veya değişkenliğinde onlarca yıl ya da daha uzun süre boyunca gerçek­leşen değişikliklerdir. İklim, doğal ve insan etkisi sonucu değiş­me eğilimi gösterdi. Özellikle insan faaliyet­leri sonucu oluşan küresel ısınmanın insan sağlı­ğına olumsuz etkileri görünür hale geldi. Çanakkale İl Sağlık Müdürü Gökhan Baştürk ise konuya ilişkin Çanakkale Gündem Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu.

İnsan sağlığı üzerinde nasıl bir etkisi var?

Dünya bir iklim değişikliği tehdidi ile karşı karşıya. Çanakkale İl Sağlık Müdürü Gökhan Baştürk ise iklim değişikliğinin insan sağlığına etkileri üzerine açıklamalarda bulunarak; “Bazı bulaşıcı hastalık vektörlerinin dağılımının değişmesine, su kaynaklarının azalması ile tarım alanlarının daralmasına, bazı allerjik polen türlerinin mevsimsel dağılımının değişmesine, sıcaklık dalgalarından kaynaklı ölümlerin artmasına neden olacağını ve bu değişikliklere maruz kalmanın ise insan sağlığına; sıcaklık dalgaları, sel, fırtına, yangın ve kuraklık gibi hava olaylarından kaynaklı yaralanma, hastalık ve ölüm sayısının artması, bazı bulaşıcı hastalıkların vektörlerindeki değişikliklerin devam etmesi, sıcak iklim kuşaklarının kuzeye doğru kayması, sıtma hastalığının coğrafi dağılımının değişmesi, hastalığın meydana gelme olasılığı olan bölgelerin artması ve yayılma mevsiminin değişmesi, göçlerin artması, ishalli hastalıklarının artması ve özellikle yer seviyesinde Ozon düzeyinin yükselmesi nedeniyle kalp ve solunum hastalıklarının ve bu hastalıklardan kaynaklı ölüm oranlarının artması, dengue ateşi hastalığından etkilenen insan sayısının artması, çocukların büyümesi ve gelişmesi üzerinde yetersiz beslenmenin etkisinin artması gibi olumsuz etkilere neden olacağını ortaya çıkarmıştır. Yine araştırmalar iklim değişikliğinin soğuktan kaynaklı ateşli hastalıklardan meydana gelen ölümlerde azalma veya raşitizm gibi sağlığa olumlu etkileri olacağını ancak özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere olumsuz etkilerinin çok daha yoğun hissedileceğini göstermektedir” diye konuştu.

“Bütün ülkeler risk altında”

“İklim değişikliğinin olumsuz sağlık etkilerine karşı dünyada bütün ülkeler (aynı oranda olmasalar bile) risk altında bulunmaktadır” diyen Baştürk; “En yoğun şekilde düşük gelirli ülkelerde görülecektir. Şehirlerde yaşayanlar, yoksullar, yaşlılar, çocuklar, geleneksel toplumlar, geçimini çiftçilikle sağlayanlar ve kıyı bölgesinde yaşayanlar özellikle risk altında bulunmaktadır. Ekonomik gelişmişlik uyumun en önemli bileşenidir. Ancak ekonomisi gelişmiş ülkeler bile iklim değişikliğinden kaynaklı hastalık ve yaralanmalardan kendini tam olarak koruyamayacaklardır. Ekonomik gelişmişlik ve bu gelişmişliğin halka dağılması, eğitim, sağlık bakımı ve altyapının oluşturulması gibi faktörler halk sağlığının şekillenmesinde önemli rol oynamaktadır” dedi.

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech