Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Parazitoit salımı gerçekleştirildi

Çanakkale’de kahverengi kokarca zararlısına

Çanakkale’de kahverengi kokarca zararlısına karşı parazitoit salımı yapıldı.

TAGEM tarafından Projelendirilen, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde desteklenen, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen “Kahverengi Kokarca’nın Ülkesel Entegre Mücadele Yönetimi Projesi” kapsamında Çanakkale’nin Lapseki Balcılar Köyü’nde 2000 adet parazitoit (Trissolcus japonicus)salımı gerçekleştirildi.

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan,“Bugün 2000 bin adet parazitoitin doğaya salımını gerçekleştirdik. Bu parazitoitlerin, kahverengi kokarcanın yumurtalarını parazitleyerek popülasyonunu kontrol altına alması ve zararlının verdiği zararları azaltması hedefleniyor. Kahverengi kokarca, son yıllarda Türkiye’de önemli bir tarımsal zararlı haline gelen istilacı bir böcek türüdür. Fındık, üzüm, elma, şeftali, domates, biber gibi birçok tarım ürününe zarar vermektedir. Parazitoit salımı, kimyasal ilaç kullanımı gibi geleneksel mücadele yöntemlerine göre daha çevre dostu ve sürdürülebilir bir yöntem olarak kabul görmektedir. Bu sayede, doğal denge korunurken, zararlının popülasyonu kontrol altına alınabilmektedir” dedi.

Türkarslan, Lapseki’de yapılan parazitoit salımının bölgedeki çiftçilere örnek teşkil edeceğini ve kahverengi kokarca ile mücadelede önemli bir rol oynayacağını ifade etti.

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech