Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bu senenin şampiyonu; Lapseki Şeftalisi

Lapseki Şeftalisi, Türkiye’de, üretimde

Lapseki Şeftalisi, Türkiye’de, üretimde ve kalitede üçüncü sırada yer alan ürünlerimizden biri. Bu sene 150 bin ton üretiminin yapılması beklenen ürün, hem çiftçilerden hem de alıcılardan yana yüzleri güldürecek gibi duruyor.

Lapseki, şeftali üretimi noktasında Türkiye’nin gözbebeği olma noktasında yerini koruyor. Ortalama eylül ayı sonuna kadar toplanmaya devam edilen Lapseki Şeftalisi’nde, bu sene ortalama 150 bin ton ürün bekleniyor. Hem dış pazarda hem de iç pazarda büyük ilgi ile karşı karşıya olan Lapseki Şeftalisi’ne dair Çanakkale Ziraat Odası Başkanı ve Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz, Çanakkale Gündem Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunarak, verimli bir sezon beklentisi içerisinde olduklarını dile getirdiler.

Ünver; “Çiftçi para kazandıkça üretim fazlalaşıyor”

Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde, toprak yapısı ve rüzgarın etkisiyle daha lezzetli yetişen coğrafi tescilli işarete sahip şeftalisi, iç pazarda olduğu kadar yurt dışında da büyük rağbet görüyor. Geçen sene ile bu sene arasındaki verime dair konuşan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver; “Çanakkale Şeftalisi; Türkiye’de, üretimde ve kalitede üçüncü sırada yer alıyor. Geçen yıl kuraklıklardan dolayı meyvenin kalitesinde, hafif bir sıkıntı yaşansa da çok iyi bir ihracat oldu. Çiftçi geçen yıl, meyveden güzel bir para kazandı. Bu yıl, talep yine var ama geçen yıl olduğu gibi bir kuraklık gözükmüyor, şu an sadece mevsimler bir geçişler var, mayıs ayında kışa yakın bir ay yaşıyoruz, böyle olduğu zaman meyve strese giriyor, bu sefer de kalitede problemler meydana gelebiliyor. Bu sene, hiç görülmeyen bir durum olan meyveler ikiz yapmak zorunda kaldı yani bir çiçekte iki meyve gösterdi, bu da meyvenin kalitesini düşürdü ama iklimin eski haline dönmesiyle kendini toparlamaya başladı meyveler. Lapseki’ye ve Çanakkale Merkez’e gittiğimizde, iyi bir verimin olacağını, iyi bir sezonun olacağını düşünüyoruz. Her geçen gün meyve dikim oranı çoğalıyor. Geçen seneye baktığımız zaman 100 bin ton civarı üretiliyordu, talep gördükçe, çiftçi para kazandıkça üretim fazlalaşıyor. Bu sürecin önümüzdeki yıllarda artacağın düşünüyorum. ihracatın önü kesilmesin ve çiftçimiz de ilaçlamayı bilinçli yapması lazım çünkü çoğu meyve, gümrük kapısında problemler yaşıyor. Üniversitemizde, bu konu üzerine AR-GE çalışması yapılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Deniz; “İyi bir hasat yılı olacak bu yıl”

İklimin Lapseki Şeftalisi üzerindeki etkilerine dair konuşan Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz; “Güzel bir mevsim geçiriyoruz, ilk başta sıcaklık yaptı ama serin, yağmurların yağdığı havamız var. Lapseki Şeftalimiz için güzel bir dönem, hasat biraz gecikebilir ama 150 bin ton civarında hasat bekliyoruz. Ben fiyatların iyi de olacağını düşünüyorum çünkü renkli şeftalilerimiz de var, ihracat kapımızın da bu vesileyle açılacağını düşünüyorum. Dünyadaki korkunç iklim değişiklerinden dolayı problemler yaşanıyor, inşallah Türkiye’de olmaz bu durum. Mevsim normal seyrinde giderse, bu sene tüm ürünlerimizde verimin çok iyi olacağını düşünüyorum. İyi bir hasat yılı olacak bu yıl. Şeftalide farklı farklı cinsler olduğun için erkencileri topluyoruz, eylüle kadar süren bir şeftali hasadımız oluyor. Bu da Çanakkale’nin topraklarından, Kaz Dağları’nın havasından, boğazın rüzgarından dolayı oldukça verimli bir bölgedeyiz. Çanakkale’nin; domatesinden, kirazına, elmasıyla, zeytiniyle, şeftalisiyle çok iyi olduğumuzu düşünüyorum, zaten bir markayız birçok ürünümüzle. Yiyenlere afiyet olsun, toplayanlara da hayırlı, bereketli kazançlar diliyorum. Mevsimlerden dolayı kimyasal ila kullanmamız nedeniyle ihracat noktasında bazı kapılarda zorlanıyoruz, tarımda gücümüz günden güne zorlaşıyor” dedi.

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech