Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

1 Yılda Üzerine Yüzde 75 Koydu

Sağlıklı beslenme açısında zeytinyağı

Sağlıklı beslenme açısında zeytinyağı tüketimi oldukça önemli. Zeytinyağı fiyatları ise her geçen gün artıyor. Fiyatların 350 lira civarında olduğunu belirten üreticiler, bazı vatandaşların fiyatı yüksek olan yağın gerçek olduğunu sanıyor ama pahalı olan yağın sahte olmadığı anlamına gelmediğini söylüyor.

Birçok temel gıda ürününde olduğu gibi zeytinyağı fiyatları 2023 yılında yükselişini sürdürmüştü. İç piyasada artan fiyatları dizginlemek amacıyla zeytinyağı ihracatına getirilen kısıtlama 1 Kasım 2023 tarihinde sona erecekti. Ticaret Bakanlığı aldığı bir kararla dökme ve varili zeytinyağı ihracat yasağını süresiz uzatmıştı. 2024 yılında ise zeytinyağının litre fiyatı 350 lirayı buldu.

Zeytinyağı üreticileri fiyatların yükselişinin bir nebze kontrol altına alındığını, piyasada ise sahte yağların satıldığını belirterek, bazı vatandaşların fiyatı pahalı olan zeytinyağının gerçek ve kaliteli olduğu yanılgısına düştüğünü, fiyatı yüksek olan yapın gerçek olduğu anlamına gelmediğini söylüyor.

Zeytinyağı piyasasını fiyatları değerlendiren Yavaşoğlu Ticaret işletmesinin sahibi Harun Yavaş, “Öncelikle fiyatları değerlendirsek, 1 asit olan zeytinyağının litresini 310 liradan satıyoruz. Sızma zeytinyağının litresini ise 350 liradan satıyoruz. Fiyatlar geçtiğimiz yıla göre çok yükseldi. İhracat şu anda kapalı ama fiyatlar yine de yükseldi. Geçtiğimiz sezon zeytinin yok yılıydı. Bu da otomatik olarak fiyatların çıkmasına etki etti. Biz zeytinyağı üreticilerin en büyük sorunu piyasada çok sayıda gerçek olmayan zeytinyağı satışı yapılıyor. Zeytinyağı ile hiç alakası olmayan yağlar bile piyasada satılıyor. Zeytinyağı piyasası biliniyor. Bazı vatandaşlar pahalı olan yağın kaliteli ve gerçek olduğunu sanıyor ama hiç alakası yok. Pahalı olması gerçek olduğu anlamına gelmez. Vatandaşlar piyasayı araştırarak bildikleri yerlerden alışveriş yapabilirler. 1 litre zeytinyağı 350 liradan satılıyorsa ona hiç bakmamak gerekir. Maliyetlerde arttı artık bu fiyatlarda normale döndü. Önümüzdeki yılda fiyatların çok yükseleceğini sanmıyorum. Litresi 350 lira bandında bir süre devam eder” ifadelerini kullandı.

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech